Λ.Σ Πάρου: Για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής 2021

29 Ιουλίου 2022 11:45

Η διαδικασία της παρουσίασης των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, είναι μια δημοκρατική επίφαση για το «θεαθήναι» και όχι ουσιαστική δημοκρατική διαδικασία.

Υποτίθεται ότι αφορά και γίνεται για το λαό αλλά όπως γίνεται βρίσκεται μακριά από αυτόν. Αυτό έχει να κάνει και με την αντίληψη της δημοτικής αρχής να λειτουργεί μακριά από το λαό αλλά κύρια έχει να κάνει με όλα τα νομοθετήματα από τον «Καποδίστρια» και μετά, που τους δήμους τους έχουν μετατρέψει στο μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας.Δυστυχώς η συμμετοχή των πολιτών είναι ανύπαρκτη, γεγονός που οφείλεται και στην έλλειψη ενημέρωσή τους.

Είναι προφανές πως η δημοτική αρχή δεν έχει στο μυαλό της την ενεργό συμμετοχή και παρουσία των δημοτών μας σε αυτή την ειδική συνεδρίαση.

Για αυτό το λόγο, δεν στάλθηκαν οι προβλεπόμενες προσκλήσεις, ούτε γνωστοποιήθηκε το γεγονός της ειδικής συνεδρίασης με ανακοινώσεις στον τύπο, στο ραδιόφωνο και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Επί του απολογισμού τώρα. Η εικόνα που προσπαθεί να μεταφέρει ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο ως απολογισμό του δημοτικού έργου μπορεί να εξυπηρετεί τις επικοινωνιακές ανάγκες της δημοτικής αρχής προς τα έξω,αλλά ξέρετε όλοι ότι είναι πλασματική.Από που και ως που για παράδειγμα βασικοί άξονες της πολιτικής αυτής της δημοτικής αρχής είναι το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής των κατοίκων και ο έλεγχος της δόμησης;

Το χειρότερο ακόμη είναι ότι η ο απολογισμός που παρουσιάστηκε, ήταν μια στείρα κουραστική επανάληψη του ίδιου σχεδόν απολογισμού που έγινε και πέρσι.

Αναφορά σχεδόν στις ίδιες μελέτες, τα ίδια έργα, τις ίδιες εντάξεις. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Κι όμως! Έχουν περάσει χρόνια ολόκληρα, χωρίς να κάνουμε βήμα μπροστά.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο δήμαρχος δεν έπρεπε να κάνει απολογισμό, έπρεπε να κάνει απολογία. Να απολογηθεί:

  • Για την κατάντια και το χάλι του νησιού που λειτουργεί στον αυτόματο.
  • Για την αδυναμία απορρόφησης κονδυλίων που μεταφέρθηκαν στον Προϋπολογισμό του 2022.
  • Για την τακτική της σημερινής διοίκησης, να εξανεμίζει τα αποθεματικά του δήμου , με σωρηδόν διαγωνισμούς για υπηρεσίες καθαριότητας σε ιδιώτες.
  • Για την πολιτική της εξάντλησης σε ελάχιστα για τις ευπαθείς ομάδες και τους αδύναμους συμπολίτες μας, σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι πιο αυξημένες από ποτέ.

Ως μόνιμη δικαιολογία για την ανυπαρξία η πανδημία του κορονοϊού.

Η δική μας κριτική γίνεται σε δυο επίπεδα:

  1. Πάντα από τη σκοπιά της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών, αναδεικνύουμε κάθε φορά τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αντιδραστικές ανατροπές που έχουν δρομολογηθεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις με τον "Καποδίστρια", τον "Καλλικράτη", τον "Κλεισθένη" και σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων.

Μεταρρυθμίσεις που συνδέθηκαν με τη συρρίκνωση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, με την ανταπόδοση και τις ιδιωτικοποιήσεις σε Πρόνοια, Υγεία, Παιδεία, με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για έργα και υποδομές, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, την αποδυνάμωση των υπηρεσιών από μόνιμο προσωπικό.

  • Το ζήτημα του προσωπικού είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Μπαίνει από την ίδια την καθημερινότητα, η αναγκαιότητα της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. Αντί της διεκδίκησης όμως , έχουμε την προσήλωση και την υποταγή της δημοτικής αρχής στις πολιτικές που έχουν φτάσει το δήμο σε αυτή την κατάσταση και αποδοχή στη πράξη της υποστελέχωσης του δήμου. Από την άλλη η διαχείριση του προσωπικού από μέρους της δημοτικής αρχής έχει οδηγήσει στην ουσιαστική διάλυση τις υπηρεσίεςτου Δήμου. Με απλά λόγια οι εργαζόμενοι του δήμου βρίσκονται στα «κάγκελα».

Η εύκολη λύση είναι οι «συμβασιούχοι», ανθρώπινο δυναμικό «βορά» στη πολιτική συναλλαγή και οι άπειρες εργολαβίες, συμβάλλοντας έτσι στο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, με αυξήσεις των σχετικών δαπανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 δόθηκαν650.000 ευρώ για εργολαβίες καθαριότητας

Αποκορύφωμα αυτής της αντίληψης ο πρόσφατα στημένος αναπτυξιακός οργανισμός που γεύση έχουμε πάρει από το «φουσκωμένο» κόστος των προγραμματικών συμβάσεων μαζί του μέχρι στιγμής.

  • Οι κοινωνικές δομές και υποδομές σχολικής στέγης, Αθλητισμού, Πολιτισμούσυνεχίζουν να υπολείπονται κατά πολύ των αναγκώντου παριανού λαού και της νεολαίας ιδιαίτερα, και έργα βαρύνουσας σημασίας, να έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθείή παραπεμφθεί στο άγνωστο μέλλον (Σχολικά κτίρια, Κλειστό Γυμναστήριο Παροικιάς, Αθλητικό Κέντρο Νάουσας, Πολιτιστικό Κέντρο Παροικιάς, υποδομές επιβατικού λιμένα, εμπορικό λιμάνι, αποχετευτικό Αλυκής – Αγκαιριάς, Αγροκήπιο κλπ).
  • Η υπάρχουσα νομοθεσία στην ανακύκλωση και την διαχείριση των απορριμμάτων, οι εθνικές και τοπικές πολιτικές διαχείρισης για αυτά, είναι αυτές που μεγαλώνουν τα προβλήματα της καθαριότητας. Η περίφημη αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση με φόρους δημοτών και κατοίκων μέσω των «πράσινων τελών».Στη περίπτωση μας, είδατε σχετικά πρόσφατα από τον προϋπολογισμό του ΦΟΔΣΑ ΑΕ της περιφέρειας Ν. Αιγαίου, την επιβάρυνση των παριανών νοικοκυριών.

Για δε την υπάρχουσα «αναβαθμισμένη κατάσταση», αρκεί μια επίσκεψη στο ΧΥΤΑ και στους χώρους ανακύκλωσης ή στο τρόπο διάθεσης των θρυμματισμένων σύμμεικτων απορριμμάτων, με τον κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα να είναι ορατός.Υπάρχει αδυναμία ανταπόκρισης της υπηρεσίας καθαριότητας στις σημερινές ανάγκες όχι φυσικά με ευθύνη της αλλά ευθύνη της διοίκησης.Έτσι εσείς θεωρείτε περιβαλλοντικό έργο και καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης τη σύμπραξη με κάθε ΜΚΟ που σας «κτυπάει τη πλάτη» και μοιράζετε μαζί της βιβλιαράκια ή μπουκαλάκια του νερού .

  • Η ακρίβεια, αποτελεί πλέον τη ζοφερή πραγματικότητα της καθημερινότητας μας, η πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων σε βασικά κοινωνικά αγαθά περιορίζεται συνεχώς.

Η αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, έχει ήδη επιβαρύνει οικονομικά την λειτουργία της ΔΕΥΑΠ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τιμολόγηση του νερού και είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει να υπάρξει πρόνοια από τη Δημοτική Αρχή, ώστε:

  • Να διασφαλιστεί ότι η τιμή του νερού θα παραμείνει προσιτή σε όλους τους κατοίκους προσφέροντας φθηνό και ποιοτικό νερό.
  • Να αποτραπούν διακοπές υδροδοτήσεων σε νοικοκυριά ανέργων, συνταξιούχων και συμπατριωτών μας που χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας και θα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών.

Αυτά είναι μερικά τα μεγάλα προβλήματα της Τοπικής Διοίκησης σήμερα.

Τέλος, χρειάζεται να κάνουμε μια αναφορά σχετικά με την ίδια τη λειτουργία και το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι αντιδραστικές θεσμικές ανατροπές της κυβέρνησης της ΝΔ, στο όνομα της κυβερνησιμότητας των δήμων, άλλαξε προς το αντιδραστικότερο το εκλογικό σύστημα και τη θεσμική συγκρότηση και λειτουργία των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης, με αποτέλεσμα τα Δημοτικά Συμβούλια να μετατρέπονται σε διακοσμητικά όργανα και σε θεατές της πολιτικής των δημάρχων και της εκάστοτε κυβέρνησης, της ΕΕ, δίνοντας αποφασιστικές αρμοδιότητες στον δήμαρχο και την οικονομική επιτροπή.

Ως κερασάκι στην τούρτα της «δημοκρατικής λειτουργίας» της Τοπικής Διοίκησης, ήρθε η νέα απαράδεκτη κυβερνητική ρύθμιση που περιορίζει ακόμη περισσότερο, τα δικαιώματα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στα Δημοτικά Συμβούλια και τους απαγορεύει να φέρνουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης.

  1. Η κριτική μας σε ότι αφορά τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, σε επίπεδο διαχειριστικής ικανότητας της, είναι ταυτόσημη με αυτή της μεγάλης πλειοψηφίας του παριανού λαού. Δεν μπορείτε και δεν θέλετε να απαντήσετε στα προβλήματα που απασχολούν το παριανό λαό.Θίξαμε παραπάνω ορισμένα ζητήματα.

Η πολιτική σας έχει μεγαλώσει τα προβλήματα του παρελθόντος και δεν ανταποκρίνεται στα νέα που έχουν γεννηθεί.

Το μηδαμινό και το αυτονόητο το αναδεικνύεται σε έργο. Μέχρι ότι ποτίζετε τους δημοτικούς κήπους μας είπατε!

Κυκλοφοριακό, ανυπαρξία πεζοδρομίων, πολεοδομικά,υπερδόμηση και συνέπειες της, ανύπαρκτες ή λειψές υποδομές, αδιαφορία ή και «πλάτες» στην αυθαιρεσία που για σας αποτελεί «ανάπτυξη», καταπάτηση κοινόχρηστων χώρων, παραλιών και άλλα μικρά ή μεγαλύτερα είναι αυτά που δίνουν αρνητικό πρόσημο στον απολογισμό σας.

Εδώ και αρκετό καιρό κύριε δήμαρχεμε δική σας ευθύνη έχουμε μπει σε μια πρώιμη προεκλογική περίοδο, με φόντο τις επερχόμενες τοπικές εκλογές. Σημαδεύει αυτή η επιλογή σας τα πράγματα. Είστε εγκλωβισμένοι στη λογική της ψηφοθηρίας και της συγκρότησης του επόμενου ψηφοδελτίου, κλεισμένοι σε ένα μικρόκοσμο που δεν αντιλαμβάνεται ή δεν θέλει να αντιληφθεί τι συμβαίνει τριγύρω του. Έχουμε διαμηνύσει ότι δεν θα ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, που ουσιαστικά παραπέμπει τα προβλήματα για λύση στην επόμενη θητεία, ούτε εσάς ούτε και τον οποιονδήποτε φερόμενο ως υποψήφιο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής για το έτος 2021.

Πάρος 28-7-22

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos