Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αναλαμβάνει την υλοποίηση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων Δήμου Αντιπάρου

10 Οκτωβρίου 2022 14:02

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου

Το έργο, προϋπολογισμού 0,96 εκατ. ευρώ,   χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020»

Με την περιβαλλοντική προστασία και θωράκιση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου - κρίσιμη προϋπόθεση για την βιωσιμότητα και αειφορία τους - να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκοςκαι ο Δήμαρχος Αντιπάρου, Αναστάσιος Φαρούπος, υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση της Πράξης «Έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Δήμου Αντιπάρου».

 Η Πράξη, με απόφαση του Περιφερειάρχη, είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής», εξασφαλίζοντας έτσι τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση του έργου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 962.359,41 ευρώκαι συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

 Βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης, και επειδή ο Δήμος Αντιπάρου (Κύριος του έργου) δεν καλύπτει τις απαιτήσεις που θέτουν οι ρυθμίσεις της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020 όσον αφορά τους δικαιούχους των έργων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει την άσκηση για λογαριασμό του Δήμου, της αρμοδιότητας να λειτουργήσει ως δικαιούχος έναντι της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος και να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, από την ωρίμανσή του, μέχρι και την παράδοσή του σε πλήρη λειτουργία στον Δήμο.

 Το έργοαφορά σε:

1. Εκπόνηση μελετών και σύνταξη Τευχών Δημοπράτησης

2. Κατασκευή Υποδομών ΣΜΑ/ΣΜΑΥ, Μονάδα Κομποστοποίησης και ΠΣ :

- Κατασκευή σύγχρονου Σταθμού Μεταφόρτωσης Αποβλήτων (Σ.Μ.Α.) σε κατάλληλο χώρο (στη θέση «Προφήτης Ηλίας») του Δ. Αντιπάρου. Η δυναμικότητα προσδιορίζεται στους 542 tn/year.

 - Κατασκευή σύγχρονου Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (Σ.Μ.Α.Υ.) στο ίδιο οικόπεδο με τον Σ.Μ.Α.

- Κατασκευή σύγχρονης Μονάδας Κομποστοποίησης στο ίδιο οικόπεδο με τον Σ.Μ.Α και τον Σ.Μ.Α.Υ.

- Κατασκευή Πράσινου Σημείου σε δημοτικό οικόπεδο στη θέση «Κάμπος», όπου ο δημότης θα μπορεί να φέρνει ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη (π.χ. έπιπλα, απόβλητα από ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό Α.Η.Η.Ε.), ειδικά απόβλητα (λ.χ. μπαταρίες, χρώματα, κ.α.), πράσινα απόβλητα και άλλα είδη, με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση, την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωση.

Περιλαμβάνεται ο εξοπλισμός:

- Μικρός ελαστιχοφόρος φορτωτής

- Ανυψωτικό μηχάνημα

- 2 απορριμματοκιβώτιαpress-containers κλειστού τύπου 12 κ.μ.

- Κλαδοτεμαχιστής

- Δεματοποιητής ανακυκλώσιμων υλικών

- 3 απορριμματοδέκτες ανοιχτοί 10 m3

- 3 απορριμματοδέκτες κλειστοί 10 m3

- 2 πλαστικές δεξαμενές 1.500 lt

Προμήθεια εξοπλισμού συλλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων

- Απορριμματοφόρο συλλογής οργανικού κλάσματος

- Μονάδα κομποστοποίησης 15 m3

- 11 πλαστικοί καφέ κάδοι για οργανικά υλικά 660lt

- 16 πλαστικοί καφέ κάδοι για οργανικά υλικά 330 It

- 80 οικιακοί κομποστοποιητές 280 It

- 30.000 βιοδιασπώμενες σακούλες συλλογής 10 lt

 Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο», στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της Περιφερειακής Συνοχής» και στην Επενδυτική Προτεραιότητα «Επενδύσεις στον τομέα των αποβλήτων, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του περιβαλλοντικού κεκτημένου της Ένωσης και να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που έχουν προσδιορισθεί από τα κράτη μέλη για επενδύσεις που υπερβαίνουν τις εν λόγω απαιτήσεις».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos