Θ.Μαρινόπουλος: Πολιτιστικό κέντρο. Ήρθε η ώρα...

15 Σεπτεμβρίου 2023 14:18

   Πριν μερικά χρόνια φροντίσαμε ως διοικητικό συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου « Αρχίλοχος» να προτείνουμε στο Δήμο Πάρου να αναλάβει τα έξοδα ενοικίασης της αίθουσας του «Αρχιλόχου» , με ταυτόχρονη παραχώρηση της διαχείρισης της , ώστε και να δοθεί οριστική λύση στο δυσβάστακτο για ένα πολιτιστικό σύλλογο κόστος και η δημοτική αρχή να «εκπληρώσει» μία βασική της υποχρέωση για τις πολιτιστικές , κοινωνικές και εν τέλει δημοκρατικές ανάγκες του τόπου και των πολιτών . 

Με την συμβολή της Μαρουσώς Φραγκούλη , αντιδημάρχου τότε και την αποδοχή της πρότασης από τον αείμνηστο Χρήστο Βλαχογιάννη το θέμα υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο .

Η λύση αυτή θα ήταν προσωρινή μέχρι την δρομολόγηση και υλοποίηση του μεγάλου έργου του «Πολιτιστικού Κέντρου» που θα στεγάσει την πολιτιστική , κοινωνική και πολιτική δημιουργία του νησιού.

Επειδή όμως , όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση αυτή , «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» , βολεύτηκε η σημερινή δημοτική αρχή και ξεχάστηκε το θέμα .

Εμείς από το 2018 αναφερόμαστε και στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και με άρθρα , όπως θα δείτε παρακάτω.

Και ήρθε η στιγμή , πάντα έρχεται , που μας επανέφερε στην πραγματικότητα .

Το κτήριο πουλήθηκε και η Παροικιά μένει «άστεγη» … με ότι αυτό συνεπάγεται .

Αυτά για το παρελθόν και το παρόν .

Στο μέλλον και τι πρέπει να γίνει , τώρα που πήραν φωτιά τα μπατζάκια μας .

Ο Δήμος Πάρου εισπράττει και θα εισπράττει κάθε χρόνο περισσότερα από πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ ως πολιτιστικό τέλος , ίσως μάλιστα με την αύξηση των τετραγωνικών , θα ξεπεράσει και τις εξακόσιες χιλιάδες .

Με τον «Καλλικράτη» από το 2010 το πολιτιστικό τέλος χρηματοδοτεί και προγραμματικές συμβάσεις του Δήμου εφόσον τα προβλεπόμενα στην προγραμματική σύμβαση έργα, προγράμματα και υπηρεσίες είναι πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως η ανάδειξη, προστασία και συντήρηση μνημείων, οι παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή παραδοσιακά κτίρια και οικισμούς, η διάσωση και διάδοση στοιχείων του πολιτισμού, η ανέγερση και λειτουργία χώρων πολιτισμικών λειτουργιών, η υποστήριξη δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που αφορούν την επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες, και συμμετέχει, ως συμβαλλόμενος, το Υπουργείο Πολιτισμού.                                                                                                                                                   Η προγραμματική σύμβαση καλείται «προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης».  

Άρα μπορεί να κατασκευάσει πολιτιστικό κέντρο .

Επειδή την πρόταση την είχαμε κάνει στο παρελθόν και την επαναφέρουμε σχεδόν κάθε χρόνο και προφορικώς εκτός από μία φορά το 2018 σε άρθρο πάλι , την επαναφέρουμε ξανά και με το παρόν κείμενο.

Γράφαμε το 2018…

Εδώ αρχίζουν πια να μπαίνουν ιδέες σε όλους μας για να προωθηθούν έργα , όπως το πολιτιστικό κέντρο Παροικιάς , αξιοποιώντας τις μελέτες του «Βελεντζείου Ιδρύματος» , όπου και σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει αποφασιστεί να γίνει στον χώρο πίσω από τον Ναυτικό Όμιλο .

Έχουμε λοιπόν τον χώρο και έτσι μπορούμε να πάρουμε τις μελέτες τις παλιές , να τις επικαιροποιήσουμε και να προχωρήσουμε .

Κι αν πει κάποιος ότι χρειάζονται τρία εκατομμύρια περίπου , λέμε ότι με δάνειο από το «παρακαταθηκών και δανείων» με χαμηλότατο επιτόκιο και αποπληρωμή εικοσιπέντε ετών , θα χρειαστούν λιγότερο από το ένα τρίτο των εισπράξεων του πολιτιστικού τέλους για να αποπληρωθεί και η Πάρος θα αποκτήσει το «Μέγαρο» της .

Ξεκινάμε …

Τώρα είναι η ώρα…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos