Πάρος: O Δήμος πρωτοπορεί στην ανακύκλωση απορριμμάτων - Ανακρίβειες τα όσα λέχθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο

06 Οκτωβρίου 2023 12:08

Προς ενημέρωση του πολιτών της Πάρου, και επειδή κατά την προεκλογική περίοδο αυτή, ειπώθηκαν πολλές ανακρίβειες για την διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Πάρου και συγκεκριμένα για την ανακύκλωση, σας παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία :

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥ

Στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), που διαχειρίζεται η εταιρεία WATTAE, εισέρχονται και διαχωρίζονται τα εξής ανακυκλώσιμα υλικά : ΧΑΡΤΙ, ΠΛΑΣΤΙΚΟ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ, ΛΕΥΚΟΣΙΔΗΡΟΣ, TETRAPACK, τα οποία συλλέγονται με τον ονομαζόμενο μπλε κάδο και διαχωρίζονται κατάλληλα.

Ο χώρος αυτός είναι υπόδειγμα ορθής διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών και πολλές φορές τον έχουν επισκεφθεί σχολεία τόσο της Πάρου όσο και άλλων νησιών των Κυκλάδων στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.

Οι μηνιαίες ποσότητες ανακύκλωσης των εισερχομένων αποβλήτων (σε κιλά) από το 01-01-2016 εώς σήμερα, από τις οποίες προκύπτει η ετήσια αύξηση τους (με εξαίρεση το έτος 2020 και 2021, λόγω της πανδημίας του covid), είναι οι εξής:

anakiklossi 67

ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Ο Δήμος Πάρου το έτος 2021 συνέταξε το σύνολο των μελετών και αδειοδότησε περιβαλλοντικά την δημιουργία δύο (2) Πράσινων Σημείων, ένα στην Παροικιά και ένα στην Νάουσα. Ο Δήμος Πάρου κατάφερε πρώτος να απορροφήσει το σύνολο της χρηματοδότησης για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ύψους 1.990.000,00 Ευρώ. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης .

Το προτεινόμενο έργο αφορά τη δημιουργία δύο Πράσινων Σημείων και την προμήθεια εξοπλισμού για τη χωριστή συλλογή μιας σειράς υλικών προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση από τα νοικοκυριά των Δημοτικών Κοινοτήτων Ναούσης και
Πάρου (Παροικιάς) του Δήμου Πάρου.
Συγκεκριμένα, η δράση περιλαμβάνει τη συλλογή: χαρτιού, χαρτονιών συσκευασίας, γυάλινων συσκευασιών, λοιπών γυαλιών, πλαστικών συσκευασιών, μεταλλικών συσκευασιών, λοιπών μετάλλων, μικρών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (ΑΗΗΕ), φορητών ηλεκτρικών στηλών (μπαταριών), ρουχισμού και υφασμάτων και αποβλήτων κήπων και πάρκων.

Τα υλικά θα προσκομίζονται από τους χρήστες στα δύο Πράσινα Σημεία. Η αποθηκευτική ικανότητα του κάθε Πράσινου Σημείου θα κυμαίνεται από 100 έως 150 τόνους σε συνθήκες πλήρωσης, ανάλογα με το είδος των ανακυκλώσιμων υλικών. Επίσης, ανάλογα με την πλήρωση των κάδων θα προσαρμόζεται και η συχνότητα εκκένωσής τους.

Η πράξη αυτή αποτελείται από τα ακόλουθα Υποέργα, τα οποία αφορούν και στα δύο Πράσινα Σημεία:
• Υποέργο 1: Κατασκευή Πράσινων Σημείων Δημοτικής Κοινότητας Ναούσης και Δημοτικής Κοινότητας Πάρου (Παροικιάς) στον Δήμο Πάρου
• Υποέργο 2: Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη λειτουργία των Πράσινων Σημείων
• Υποέργο 3: Έργα σύνδεσης, μεταφοράς δικτύων ΟΚΩ για τη λειτουργία των δύο Πράσινων Σημείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ,ΔΕΥΑΠ)
• Υποέργο 4: Απόκτηση γης για το Πράσινο Σημείο της Δημοτικής Κοινότητας Ναούσης
• Υποέργο 5: Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (για το σύνολο της Πράξης)
• Υποέργο 6: Υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για τα δύο Πράσινα Σημεία

Με την υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων, ο Δήμος Πάρου επιδιώκει να προωθήσει την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και τελικά να επιτύχει ανάκτηση υλικών υψηλότερης καθαρότητας ως αποτέλεσμα της χωριστής συλλογής

ΛΟΙΠΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Επιπλέον, ο Δήμος Πάρου επίσης έχει, για χρόνια συμβάσεις ή συνεργάζεται με τις κάτωθι εταιρείες και ανακυκλώνει αντίστοιχα τα εξής υλικά :
i) ΣΙΔΕΡΑ, ΕΛΑΣΤΙΚΑ, ΣΤΡΩΜΑΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ)
ii) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ (ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ)
iii) ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ (RECYCOMA.E)
iv) ΓΥΑΛΙ, ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΕΛΑΙΑ, KOYTAKIA ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ, PET - ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ (ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ)
v) ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ – ΦΟΡΗΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΤΗΛΕΣ (ΑΦΗΣ)
vi) ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΕΙΔΗ (BLUE CYCLE)
vii) ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ (ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ)
viii) ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΕΛΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ (ΠΑΤΕΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ & ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ)
ix) ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ (ΠΕΙΡΟΥΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ)
x) ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ(ΕΛΙΝ HELLENIC WASTE MANAGEMENT)

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

O Δήμος Πάρου, το έτος 2020, αγόρασε γη, μελέτησε με χρηματοδότηση και αδειοδότησε περιβαλλοντικά Μονάδα Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων, στην θέση «Άγιος Χαράλαμπος», προκειμένου να ανακυκλώνει αντίστοιχα ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΑ (ΟΡΓΑΝΙΚΑ - ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΣ).

Κατά το ίδιο έτος, και συγκεκριμένα τον Μάιοτου 2020, αφαιρέθηκε με Νόμο από τους Δήμους η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η οποία δόθηκε στον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. Ο Δήμος Πάρου παρέδωσε στον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, τον Μάρτιο 2021 το σύνολο των μελετών (μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης), προκειμένου να κατατεθεί το εν λόγω έργο για χρηματοδότηση.

Ελπίζουμε ότι, αν και έχουν γίνει στρατηγικά λάθη εκ μέρους του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ, όπως η μη κατάθεση ενιαίας πρότασης χρηματοδότησης και η επιμονή του στα σκοτεινά μονοπάτια του ΣΔΙΤ που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν τουλάχιστον δύο πολύτιμα χρόνια, στην επόμενη τριετία να λειτουργήσει η προαναφερόμενη μονάδα και να μην καταστεί το κόστος κατασκευής αυτής, που ανέρχεται σε πάνω από δύο εκατομμύρια Ευρώ,μη επιλέξιμο. Γιατί, σε αυτή την περίπτωσηθα αναγκαστεί ο Δήμος Πάρου να σπαταλήσει πολύτιμα χρήματα του Παριανού Λαού.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ / ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ (ΑΕΕΚ) – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΓΚΩΔΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΩΝ

Στην Πάρο από το 2008 λειτουργεί ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Διαχειριστικής Ενότητας Πάρου – Αντιπάρου.

Το 2020 ο Δήμος Πάρου αδειοδότησε περιβαλλοντικά τον προαναφερόμενο χώρο προκειμένου να υπάρχει διαχείριση ειδικών ρευμάτων στερεών αποβλήτων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται εντός του γηπέδου του ΧΥΤΑ , να τοποθετηθούν σε ήδη διαμορφωμένο χώρο μηχανήματα διαχείρισης ογκωδών αντικειμένων, κλαδεμάτων/πρασίνων αποβλήτων, ξυλωδών αποβλήτων και αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).

Ειδικότεραπροβλέπεται:

• Εξοπλισμός για την επεξεργασία αδρανών υλικών, ο οποίος θα περιλαμβάνει:
 Κάδο θραυστήρα δυναμικότητας περίπου 60tn/h με όγκο φόρτωσης τουλάχιστον 0,80m 3 ,
 Κάδο κοσκίνου
 Ηλεκτρομαγνήτη διαχωρισμού, ο οποίο θα προσαρτάται κατάλληλα σε ερπυστριοφόρο εκσκαφέα, ο κινητήρας του οποίου θα είναι νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Από την επεξεργασία/διαχείριση των αδρανών υλικών (ΑΕΕΚ) θα προκύπτει υλικό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό επικάλυψης για το κύτταρο του ΧΥΤΑ.

• Εξοπλισμός για τον τεμαχισμό ξυλωδών, ογκωδών αποβλήτων, ο οποίος θα περιλαμβάνει:
 Τεμαχιστή ογκωδών αντικειμένων και κλαδιών, δυναμικότητας τουλάχιστον 25tn/h με συνολικό μήκος που δεν θα υπερβαίνει τα 12μ, ο οποίος θα έχει σύστημα καταβροχής νερού για την ελάχιστη δυνατή παραγωγή σκόνης, τον ελάχιστο δυνατό θόρυβο και τον μηδενισμό κινδύνου πυρκαγιάς καθώς και σύστημα που θα περιορίζει τον κίνδυνο εκτοξεύσεων υλικού από το χώρο του τεμαχισμού
 Τεμαχιστή δευτερογενούς θραύσης, δυναμικότητας 40m 3 /h, θα περιλαμβάνει σύστημα ψεκασμού νερού για την μείωση της σκόνης που δημιουργείται πλησίον της εγκατάστασης

Κατά το ίδιο έτος, και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2020, αφαιρέθηκε με Νόμο από τους Δήμους η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η οποία δόθηκε στον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. Ο Δήμος Πάρου παρέδωσε στον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, τον Μάρτιο 2021, με πρωτόκολλο παραλαβής, το σύνολο των εγκαταστάσεων και τον Μάιο του ίδιου έτους το σύνολο των μελετών (μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης).

Σήμερα αν και ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ σε πολλούς ΧΥΤΑ, με διάφορες συμβάσεις που συνάπτει με ιδιώτες, διαχειρίζεται τα εν λόγω υλικά, στην Πάρο, παρόλο που του έχει επανειλημμένα ζητηθεί από εμάς να πραγματοποιεί ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ / ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ (ΑΕΕΚ) – ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΟΓΚΩΔΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΩΝ, αυτό δεν γίνεται, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα προαναφερόμενα υλικά που συγκεντρώνονται ανάμεικτα στους κάδους απορριμμάτων να οδηγούνται για ταφή, με μεγάλο κόστος τέλους για τον Δήμο Πάρου, αλλά το κυριότερο για εμάς, με ανυπολόγιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Καλούμε λοιπόν και εγκαλούμε, κάθε πρόθυμο και κατευθυνόμενο λασπολόγο της πολιτικής ανακύκλωσης του ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ: Σταματήστε τις άστοχες φιλοσοφίες, μάθετε πρώτα ποιες είναι οι ποσότητες και οι ανάγκες του νησιού, αφήστε πίσω πολιτικές σκοπιμότητες και φιλοδοξίες, τους τακτικισμούς και τις εξυπηρετήσεις ιδιωτικών συμφερόντων, αντιγράψτε μας ( γιατί αυτό κάνετε στο πρόγραμμα σας) και συμπορευτείτε μαζί μας για το συμφέρον του Παριανού Λαού, διότι δεν έχετε πείσει κανέναν ότι μπορείτε να αντισταθείτε και όχι να υποταγείτε.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή, με αγώνα και με επιστημονική τεκμηρίωση:

o καταφέραμε να αποτρέψουμε τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ να προβεί σε δημοπράτηση έργου με την Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα,

o πετύχαμε να αλλάξουμε την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε διαγωνισμό έξι (6) χρόνια λειτουργίας των έργων αρμοδιότητας του

Εσείς μπορείτε ;

Είστε έτοιμοι να συγκρουστείτε με την οποιαδήποτε εξουσία για το συμφέρον του Παριανού Λαού ;

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos