Η κατάργηση των πάνω από 500 δημοτικών ΝΠΔΔ και των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων προβλέπεται για τις 31 Δεκεμβρίου 2023

20 Οκτωβρίου 2023 20:06

Την αυτοδίκαιη κατάργηση των ΝΠΔΔ και των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις», που αναρτήθηκε στο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση.

Η κατάργηση των πάνω από 500 δημοτικών ΝΠΔΔ και των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων προβλέπεται για τις 31 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή την τελευταία ημέρα της τρέχουσας δημοτικής περιόδου. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρουσιάζουν τα νομικά πρόσωπα των δήμων, λόγω ελλιπούς στελέχωσης και διάσπασης των τοπικών υποθέσεων μεταξύ αυτών και του κεντρικού δήμου.

Το προσωπικό των καταργούμενων φορέων μεταφέρεται στον δήμο και παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής. Το μόνιμο προσωπικό κατατάσσεται σε αντίστοιχες με τα προσόντα του οργανικές θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, το δε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας και κλάδου/ειδικότητας, οι οποίες συστήνονται στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου και καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου.

Προβλέπεται επίσης ότι από την 30η Ιουνίου 2024 παύει η λειτουργία των περισσότερων από 600 σχολικών επιτροπών και των δημοτικών επιτροπών και οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται στους οικείους δήμους.

Η μεταφορά του προσωπικού, των πόρων και των αρμοδιοτήτων τους στον κεντρικό πυρήνα των δήμων θα διασφαλίσει καλύτερη διαχείριση πόρων, βελτίωση της κατανομή αρμοδιοτήτων στο προσωπικό και οικονομίες κλίμακας από την ενοποίηση προμηθειών και υπηρεσιών, τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση.

Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων νομικών προσώπων οι δήμοι μπορούν να συστήσουν επιτροπές, ενώ για θέματα των σχολικών επιτροπών θα πρέπει να συσταθούν υποχρεωτικά έως δύο επιτροπές, στις οποίες μετέχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος σχολικών μονάδων ή συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του οικείου δήμου.

Για κάθε ένα νομικό πρόσωπο που καταργείται αυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων κατά έναν, εφόσον ο μέσος όρος του προϋπολογισμού του καταργούμενου νομικού προσώπου των πέντε τελευταίων ετών είναι μεγαλύτερος του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

ΚΔΕΠΑΠ -ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ...

Η ΚΔΕΠΑΠ από την ημέρα που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα , που μπαίνουν οι «τίτλοι τέλους» , προσέφερε ένα σημαντικότατο έργο στην Παριανή κοινωνία που είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση.

Από την δημιουργία υποδομών κοινωνικής πρόνοιας έως την λειτουργία και αποτελεσματική διαχείριση πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Μέσα και πέρα από όλα αυτά , πληθώρα εκδηλώσεων σε όλους τους τομείς και ταυτόχρονα επιμορφωτικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια , προσφέροντας τα μέγιστα όχι μόνο σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο , αλλά και σε αυτή καθαυτή , την με ορθό τρόπο τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Πάρου.

Μέσα σε περίπου εικοσιπέντε χρόνια , από την ίδρυσή της επί δημαρχίας Αργουζή , διεκδίκησε και υλοποίησε πληθώρα ευρωπαϊκών προγραμμάτων που χωρίς αυτά τα παιδιά , οι γονείς και οι ηλικιωμένοι , δεν θα είχαν την φροντίδα και την κοινωνική πρόνοια του σήμερα.

Για να καταλάβει και ο πολίτης η ΚΔΕΠΑΠ λειτουργεί ή διαχειρίζεται βρεφονηπιακό σταθμό , παιδικό σταθμό , το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» , Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων , βιβλιοθήκη , ωδείο ,φιλαρμονική ορχήστρα , εικαστικά , ξενώνα (σπίτι λογοτεχνίας ) , μουσείο γλυπτικής ,εργαστήρι γλυπτικής , άλλα μουσεία , αθλητικούς χώρους , εκθεσιακούς χώρους κλπ.

Στην ουσία η ΚΔΕΠΑΠ αναμόρφωσε την αίθουσα του ΕΠΑΛ και υπάρχει σήμερα ένας θεατρικός χώρος και η μοναδική στέγη πολιτιστικών εκδηλώσεων πλέον στην Παροικιά.

Στην ουσία η ΚΔΕΠΑΠ είναι ο φορέας που «ξαναζωντάνεψε» την ιδέα της δημιουργίας του κλειστού στην Παροικιά μεταφέροντας μέρος του αποθεματικού της και δεσμεύοντας το για το συγκεκριμένο έργο.

Και φυσικά η συνεργασία με τους συλλόγους και τους φορείς του νησιού που «καταγράφονταν» ετησίως στο καταπληκτικό φυλλάδιο της ΚΔΕΠΑΠ με τις εκδηλώσεις που διανέμονταν σχεδόν παντού.

Και όλα αυτά με μια οικονομική διαχείριση που πετύχαινε σπουδαία αποτελέσματα με το μικρότερο δυνατό κόστος , δημιουργώντας αποθεματικό και πλεονάσματα , αποτελώντας πρότυπο για όλες τις κοινωφελείς στην χώρα.

Αυτά και «πάμπολλα άλλα» έγραψαν την ιστορία της ΔΕΠΑ και μετέπειτα ΚΔΕΠΑΠ…

Στην ιστορία αυτή το σημαντικότερο ρόλο είχαν οι εργαζόμενοι και κατόπιν τα διοικητικά συμβούλια…

Τώρα με ένα νομοσχέδιο «στο πόδι» κυριολεκτικά καταργούνται νομικά πρόσωπα με τεράστια προσφορά στην κοινωνική συνοχή και πρόοδο του νησιού.

Νομικά πρόσωπα που λειτουργούσαν με ευελιξία και αποτελεσματικότητα μακριά από την συνήθη κεντρική γραφειοκρατία.

Νομικά πρόσωπα που στην καλύτερη των περιπτώσεων με «κατάλληλη» διοίκηση έκαναν «θαύματα» και στην χειρότερη λειτουργούσαν σε ικανοποιητικό βαθμό , ανώτερο του συνήθους και του μέσου όρου.

Και όλα αυτά γίνονται για να καλύψει εκ των ενόντων το κεντρικό κράτος , η κυβέρνηση και το υπουργείο εσωτερικών , την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης να επιλυθούν τα προβλήματα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με αναγκαίες προσλήψεις , που προβλέπονται στους εσωτερικούς κανονισμούς υπηρεσιών των Δήμων.

Καταλήγοντας να επισημάνουμε ότι οι ικανότατοι εργαζόμενοι , που θα μεταφερθούν από τα νομικά πρόσωπα στον Δήμο Πάρου , θα λύσουν πολλά προβλήματα και με την υποστελέχωση που υπάρχει σήμερα η αυριανή μέρα θα είναι καλύτερη.

Όμως θα υπάρξουν , στην αρχή τουλάχιστον , καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες μέχρι να γίνει η προσαρμογή στις νέες καταστάσεις.

Εκεί πρέπει από τώρα να γίνει προσπάθεια ώστε τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά.

Ο σχεδιασμός της απαραίτητης επιτροπής μετάβασης είναι εκ των «ουκ άνευ».

Κλείνοντας αισιόδοξα να πούμε , ότι αφού δεν προβλέπονται προσλήψεις στο ορατό μέλλον , αυτή η αλλαγή νομίζουμε ότι θα οδηγήσει σε πιο ανθρώπινες συνθήκες για τους εργαζομένους στον Δήμο αλλά και στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη για τον πολίτη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

Υπομονή και δουλειά , αλλά και διεκδίκηση για καλύτερες και ορθολογικότερες λύσεις.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos