Δήμος Πάρου: Ενημέρωση πολιτών - επιχειρηματιών

17 Απριλίου 2024 12:06

Αγαπητέ επιχειρηματία – κάτοικε του παραδοσιακού οικισμού παροικίας Πάρου,

 Η προετοιμασία για την καλοκαιρινή σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και ευχόμαστε σε όλους, ό,τι καλύτερο!

ΣταπλαίσιααυτάθαθέλαμενασαςυπενθυμίσουμεόσααναφέρονταιστοΦΕΚ998Δ/1993 (Πολεοδομικό Σχέδιο Παροικίας)στον Νόμο 4067/2012 (ΝΟΚ), 1080/80 (Περί Προσόδων των ΟΤΑ), Ν.2946/2001 & Υπ. Απόφαση 46526/2020 (Υπαίθρια Διαφήμιση).Σύμφωναμεαυτά,γιαοποιαδήποτεεπέμβασηεπισκευής,αλλαγής,προσθήκης,προσαρμογήςστιςανάγκες σας ήαισθητικής ήστατικήςβελτίωσηςστο ακίνητοπου κατέχετε,είστευποχρεωμένοιναέχετετην έγκρισηκαιάδειατουΣυμβουλίου Αρχιτεκτονικής,τηςΕφορείαςΑρχαιοτήτωνΚυκλάδωνκαιτουΔήμου.
Επιγραμματικά και άκρως συνοπτικά παρακάτω σαςαναφέρουμεμερικέςαπότιςυποχρεώσειςμας, πουείμαστεσίγουροιότι θασεβαστούμε,αλλάπολύπερισσότερο θαεκτιμήσουν οιπελάτεςσας καισυμπολίτεςμας,μεάμεσο όφελοςκαιγιαεσάςαλλάκαιγιατην διατήρησητηςΠολιτιστικής ΚληρονομιάςτηςΠόληςμας:

Επίχρισμακτιρίου:Λευκόςελεύθεροςσοβάς, με μη εμφανείς λίθους. Για διαφορετικό χρώμα: 1. Αν τοαρχικό χρώμαήτανάλλο,μπορείναεπανέλθειστηναρχική κατάσταση και 2. Μετά από αιτιολογημένη έκθεση. Και στις 2 περιπτώσεις απαιτείται έγκριση της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής, οπωσδήποτε.

Πλακόστρωτο καικατώφλιεμπρόςαπότομαγαζί: Ντόπιαψαρόπλακα, σοβάς, τσιμέντο, μάρμαρο.Απαγορεύεταιοτιδήποτεάλλο. Οιαρμοίείναιμικρούπλάτους,βάφονταιάσπροιμεακρυλικόματ ή ασβέστη καιφρεσκάρονταικάθεεβδομάδαμεευθύνητουκαταστηματάρχη/ιδιοκτήτη.(Σ.Σ.Όχι γυαλιστερή λαδομπογιά ή γυαλιστερό ασφαλτόχρωμα.)

Κουφώματα:Ξύλινασεπαραδοσιακήμορφήσεπροκαθορισμένεςδιαστάσειςή/καιαναλογίες.Απαγορεύεταιοποιαδήποτεαλλαγή μεγέθουςκαιχρήσης.Σεπερίπτωση αυθαιρεσίας,απαιτείταιη επαναφοράστο αρχικόσχήμα,χρήση,διαστάσειςκαιυλικά.(Σ.Σ.Κατασκευέςγια ασφάλεια σεκαμίαπερίπτωση επιτρέπεταινααλλοιώνουντο εξωτερικό σχήματουκτιρίου/ανοίγματος).Προϋπάρχουσεςαυθαιρεσίες,όποτεκαιαν έγιναν,δεν κατοχυρώνουν κανένανομικόδικαίωμα.Σεοποιαδήποτεπερίπτωση επισκευήςαυτών,έστω καιαναγκαίας,πρέπειαπαραιτήτωςναεπανέλθουνστην αρχική τουςκατάσταση,πριν από οποιαδήποτεαυθαίρετηεπέμβαση.Σεπερίπτωση αμφιβολίας,ισχύειτοπαλαιότερο βεβαιωμένο ντοκουμέντο,άλλωςθαπρέπειοπωσδήποτενααναζητηθεί τεκμηριωμένη λύση ανάλογη των γειτονικών κτιρίων παρόμοιαςχρήσης. Τα κουφώματα είναι ξύλινα, μονόχρωμα σύμφωνα με τα παραδοσιακό πρότυπα. Απαγορεύεται να μείνουν στο φυσικό τους χρώμα με βαφή λαδιού ή παρεμφερούς υλικού.

Τέντες-Σκιάδια-Αντιανέμιαεπιτρέπονται, αν είναι οριζόντια, μη μόνιμα, ξύλινα ή σιδερένια. Πρέπειναείναιίσια(όχικαμπύλες),σε επαφή μετοκτίριο ή όχι, Κάλυψη με καλάμια ή φυτά. Επίσηςμπορείναείναιυφασμάτινα,χρώματοςλευκού. Απαιτείται έγκριση Αρχιτεκτονικής Επιτροπής και Δήμου.

Πέργκολες: Νέεςπέργκολεςτοποθετούνταιμόνο μεβάση το ΦΕΚ 998Δ/1993

Ομπρέλες:Επιτρέπονται,μόνο υφασμάτινες,λευκέςεκρού, χωρίςεπιγραφές.Τρόποςστήριξηςσεκοινόχρηστουςχώρουςδίνεταιανάπερίπτωσησε σκαρίφημα απότην Τεχνική Υπηρεσίατου Δήμου.
Φωτισμόςεξωτερικός:Απαγορεύεται ηχρήση λαμπτήρων φθορισμούκαινέον.Νέαςτεχνολογίαςεπιτρέπονται,αλλάέντασηςπουδεν ενοχλείτουδιερχόμενους
Ταμπέλα: Μέγιστηςεπιφάνειαςμισούτετραγωνικού μέτρου,καιμέγιστηςδιάστασης40εκύψοςεπί120εκ.πλάτος.ΚύριαγλώσσαπεριγραφήςταΕλληνικάκαιπροαιρετικά,μεμικρότεραγράμματα,άλλη γλώσσα.
Πινακίδεςγενικά: Μόνο σε ιδιωτικούςχώρους,μόνιμες,ετερόφωτεςκαιεπίτουτοίχου. Μέγεθος συνολικά (με την ταμπέλα), 0,5 τ.μ. Απαγορεύεται οποιαδήποτε διαφημιστική πινακίδα ή κατασκευή σε ταράτσες ή έξω από τον όγκο του ιδεατού στερεού. Απαγορεύονται οι πινακίδες κάθετα στην επιφάνεια του κτιρίου, πλην των Φαρμακείων.

Άλλες πινακίδεςπου επιτρέπονται:Μόνο σε χώρους προκαθορισμένους από τον Δήμο.

Εξωτερικέςεπιτοίχιεςπροθήκεςανοικτές ηκλειστέςεπιτρέπονται,μεμέγιστοβάθος8εκ.

Κλιματιστικά- Ψυκτικάμηχανήματα-Ηλιακά: Απαγορεύονται τελείως στην όψη τουκτιρίου (και επιβάλλεται να μετακινηθούν),σεκοινόχρηστουςχώρουςκαιγενικά απαγορεύεται να είναι ορατάαπό κοινόχρηστουςχώρους.
Ρολόγια ΔΕΗ: Πάντα εντοιχισμένα.

Καμινάδες:Υπόκεινταισε ειδικέςδιατάξεις,καισε κάθεπερίπτωση,δενπρέπεινα είναι σε όψειςκτιρίου.Απαγορεύεταιοποιοδήποτεδιακοσμητικό ήχρηστικό αντικείμενο μόνιμοή κινητόσε κοινόχρηστοχώρο(παγκάκια,γλάστρες, ζαρντινιέρες,καρέκλες, διαφημιστικά,πινακίδεςκατεύθυνσης επιχειρήσεων, κάθετες σημαίες  κτλ.)
ΠαραχώρησηΚοινόχρηστου Χώρου: ΣύμφωναμετονΝόμο 1080/80 και την 178/2003 απόφαση του Δ.Σ. Πάρου.Ισχύουν ειδικοί λεπτομερείς κανονισμοί, π.χ. για τραπεζοκαθίσματα, πέργκολες, έκθεση εμπορευμάτων κ.τ.λ.ΑπευθυνθείτεστονΔήμο.
Καθαριότητα: Για τον χώρο εμπρός από το κατάστημα, υπεύθυνος για την καθαριότητα και άσπρισμα, είναι ο επιχειρηματίας. Όλες οι Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης ή Πρόχειρου Φαγητού, πρέπει να διαθέτουν δοχείο απορριμμάτων για τους Πελάτες.

Επίσηςσαςυπενθυμίζουμεότι ο Δήμος Πάρου έχειανάπάσαστιγμή το δικαίωμααφαίρεσης/ επαναφοράςστηναρχική κατάστασητων αυθαίρετων επεμβάσεων,νέων καιπαλαιοτέρων καιδιακοπή αυθαίρετων εργασιώνμετάαπό καταγγελίαεπώνυμηήανώνυμη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ή την Αστυνομία,μεδυσάρεστες χρηματικές,χρονικέςκαιποινικές επιπλέονεπιπτώσειςγιατουςαυθαιρετήσαντες. Ειδικότερα, σε περίπτωση πινακίδων σε σημείο μη επιτρεπτό, ο Δήμος έχει δικαίωμα αυτόματης αφαίρεσης (σαν ρύπο) και μήνυση με πρόστιμο του αναρτήσαντα και διαφημιζόμενου.

Προς ενημέρωση όλων των επιχειρηματιών αλλά και των κατοίκων σας αποστέλλουμε ένα απόσπασμα των κυρώσεων από το Πρακτικό 20/2022 της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου , << Κανονισμού Καθαριότητας >> .

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ-ΚΥΡΩΣΕΙΣ-∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΟΥΣ

 Άρθρο 33: Κυρώσεις

Οι προβλεπόμενες κυρώσεις επιβάλλονται στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τον Κανονισμό Καθαριότητας. Για τις παραβάσεις του Κανονισμού Καθαριότητας, οι οποίες καλύπτονται από το Παράρτημα ΙΧ του Μέρους Β’ της παρ.11 του άρθρου 66 του ν.4819/2021, οι ∆ήµοι επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις του Παραρτήματος έχοντας τη δυνατότητα, κατ’ εφαρμογή της περ .ε της παρ.11 του άνω άρθρου, να αυξήσουν το ύψος των προστίμων. Οι ∆ήµοι προσαυξάνουν τα πρόστιμα σε περίπτωση υποτροπής. Στον κανονισμό του ∆ήµου θα πρέπει να υπάρχει αναλυτική αναφορά των παραβάσεων µε τα αντίστοιχα πρόστιμα σε σχέση µε τα προαναφερόμενα. Για τις λοιπές παραβάσεις για τις οποίες δεν προβλέπονται κυρώσεις, αυτές θα οριστούν για κάθε παράβαση µε την απόφαση του ∆ηµοτικού Συμβουλίου εκάστου ∆ήµου (παρ.3 του άρθρου 79 του ν.3463/2006 σε συνδυασμό µε την περ.ε της παρ.11 του άρθρου 79 του ν. 4819/2021). :

  • η εναπόθεση μπαζών σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης 100 €/µ3
  • η εναπόθεση μπαζών σε πεζοδρόμιο ή οδόστρωμα 2 ημέρες µετά την εκσκαφή για οικοδομή 150 €/µ3
  • η ρίψη µπαζών σε κάδους απορριµµάτων 500 € συν την αξία του κάδου σε περίπτωση καταστροφής του
  • η απόρριψη λυμάτων σε φρεάτια αγωγών όμβριών από βυτιοφόρα 4.000 € και σε περίπτωση υποτροπής 8.000 €
  • η αυθαίρετη μετακίνηση των κάδων απορριµµάτων 150 €
  • η τοποθέτηση σάκων απορριµµάτων έξω από ξένη ιδιοκτησία ή το κρέμασμα τους σε δέντρα, κολώνες, κτλ. 150 €
  • η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου µε αντικείμενα, τα οποία παρεμποδίζουν την διέλευση πεζών ή αυτοκινήτων, όπως εμπορεύματα και παρεμφερή 150 €/τ.µ., µπάρες και λοιπά εμπόδια 150 € ανά τεμάχιο.
  • Μη ορθή χρήση οικολογικών συστημάτων κάθετης διαβαθμιζόμενης συμπίεσης απορριµµάτων σε κάδους κοινής χρήσης (απορρίµµατα εκτός κάδων, ρύπανση των κάδων τόσο εξωτερικά όσο και στο στόμιο αυτών κ.ά.) 50 € και σε περίπτωση υποτροπής 100 €
  • το παρκάρισα κάθε είδους οχήματος έμπροσθεν κάδου απορριµµάτων 100 €
  • η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου από κοντέινερ 150 €
  • η κατασκευή αποθήκευσης κάδων απορριµµάτων εκτός ενοικιασμένου κοινόχρηστου χώρου 200 € και σε περίπτωση υποτροπής 400 €
  • η απόρριψη οικιακών απορριµµάτων έξω από τους κάδους 150 € και σε περίπτωση υποτροπής 300 €
  • η απόθεση ογκωδών απορριµµάτων σε κοινόχρηστους χώρους πριν από το πρωινό της ημέρας που έχει ανακοινωθεί η συλλογή τους από το ειδικό όχημα του ∆ήµου 200 €
  • η απόρριψη μικροαντικειμένων (εισιτήρια, χαρτάκια, κουτιά από τσιγάρα κ.λπ.) εκτός ειδικών δοχείων ή κάδων απορριµµάτων που έχει τοποθετήσει ο ∆ήµος σε διάφορα σηµεία της πόλης 50 €
  • η απόρριψη ποσότητας µικρο-απορριµµάτων που προέρχονται από τα καταστήματαεπιχειρήσεις 250 € και σε περίπτωση υποτροπής 1.000 €
  • η µη τήρηση της καθαριότητας από καταστηματάρχες στους οποίους χορηγείται άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου (καφετέριες, πιτσαρίες, αναψυκτήρια κ.λπ.) 500 €
  • η µη τήρηση των ωραρίων φόρτωσης και αποθήκευσης και η απόρριψη των υλικών συσκευασίας (χαρτόνια κ.λπ.) στους κάδους απορριµµάτων, πριν το πέρας του ωραρίου λειτουργίας τους, αφού υποχρεωτικά έχει ελαχιστοποιηθεί ο όγκος των χαρτονιών (πακετάρισμα, δέσιμο) 250 € και σε περίπτωση υποτροπής 500 €
  • η ρύπανση εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου σχολείων 2.000 € και σε περίπτωση υποτροπής 4.000 €
  • η ρύπανση ή η καταστροφή μνημείων, αγαλμάτων και πρασίνου 2.000 € και σε περίπτωση υποτροπής 4.000 €
  • Το τάισμα αδέσποτων µε µη ξηρά τροφή εκτός των προκαθορισμένων σημείων 100 € και σε υποτροπή 200 €.
  • η ανάρτηση πανό σε οικήματα, σχολεία, κοινόχρηστους χώρους κ.λπ. 100 € και σε περίπτωση υποτροπής 200 €
  • η αφισοκόλληση 8 € ανά αφίσα
  • η τοποθέτηση γιγαντοαφισών και διαφημιστικών πινακίδων 130 € το πρώτο τ.µ. και 80 € για κάθε επιπλέον (στερούμενες αδείας)
  • η ρύπανση τοίχων ή κοινοχρήστων χώρων µε σπρέι, χρώματα κ.λπ. 500 €
  • η τοποθέτηση πάγκων σε υπαίθριες αγορές- εμποροπανήγυρη άνευ αδείας 500 €
  • η ρύπανση µε προϊόντα στο χώρο των υπαίθριων αγορών -εμποροπανήγυρη µετά το πέρας της λειτουργίας της 400 €
  • η ρίψη υγρών (λάδια, πετρέλαια κ.λπ.) σε κάδους απορριµµάτων 300 €
  • η ρίψη χρησιμοποιημένων ελαστικών οχημάτων, σε κοινόχρηστους χώρους, ή μαζί µε τα υπόλοιπα απορρίµµατα 1.000 ευρώ.
  • η ρίψη ηλεκτρικών στηλών (μπαταρίες) σε κοινόχρηστο χώρο ή μαζί µε άλλα απορρίµµατα 1.000 ευρώ.
  • η ρίψη μέσα ή πλησίον των κάδων απορριµµάτων μικρών-μεγάλων ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών ή ηλεκτρικών λαμπτήρων 1.000 ευρώ.
  • η µη εφαρμογή της ανακύκλωσης από πολίτες 100 ευρώ
  • η µη εφαρμογή της ανακύκλωσης από τους επαγγελματίες 200 ευρώ.
  • η καύση απορριµµάτων σε ανοικτούς ή σε ιδιόκτητους χώρους 300 ευρώ (εξαιρείται η καύση κλαδιών µετά από άδεια)
  • η ρίψη και εναπόθεση οποιουδήποτε απορρίµµατος στερεού ή ρευστού σε κοινόχρηστους χώρους, σε ρέματα, σε ρυάκια, σε όχθες ποταμών ή λιμνών, στους συλλέκτες όμβριων κλπ. 500 ευρώ
  • η ρίψη σάκων µε απορρίµµατα σε καλάθια µικροαπορριµµάτων, 150 ευρώ.
  • η μετατροπή του κοινόχρηστου χώρου που νοικιάζει ένα κατάστημα, σε αποθηκευτικό χώρο κατά την περίοδο µη λειτουργίας του καταστήματος, 1000 ευρώ.
  • η µη περιποίηση ή κοπή φυτών από ιδιόκτητους χώρους που φράζουν δημοτικούς δρόμους 300 ευρώ.
  • η µη συλλογή απορριµµάτων από φορτοεκφορτώσεις εμπορευμάτων από κοινόχρηστους χώρους 300 ευρώ.
  • η ρύπανση και καταστροφή δημοτικού - δημοσίου και κοινόχρηστου πράσινου µε οποιονδήποτε τρόπο 300 ευρώ.
  • η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων σε ιδιωτικούς ή κοινόχρηστους χώρους άνευ αδείας, ανά πλαίσιο πλέον των εξόδων αποξήλωσης 400 ευρώ.
  • η ρίψη φέιγ-βολάν και διαφημιστικών εντύπων 400 ευρώ
  • η επικόλληση διαφημιστικών αυτοκόλλητων επί καταστημάτων, πεζοδρομίων, πλατειών, στύλων, κάδων κλπ., κατά περίπτωση 300 ευρώ
  • η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων σε στύλους και υποσταθμούς, ανά πινακίδα 500 ευρώ.
  • η τοποθέτηση πινακίδων επί των οδών και των πεζοδρομίων, ανά πινακίδα πλέον των εξόδων αποξήλωσης 600 ευρώ.
  • το γκράφιτι 500 ευρώ
  • Η ρύπανση τοίχων ή κοινόχρηστων χώρων µε σπρέι, χρώματα κ.λπ. 500 € µε υποχρέωση των παρανοµούντων για καθαρισμό µε δικά τους μέσα.
  • η ρύπανση κοινόχρηστων χώρων κατά την μεταφορά αδρανών υλικών 200 ευρώ
  • η ρίψη υπολειµµάτων κηπουρικών εργασιών σε κοινόχρηστο χώρο 800 €
  • η τοποθέτηση ειδικών και τοξικών απορριµµάτων σε κοινόχρηστους χώρους 1000 €
  • Ρύπανση των κοινόχρηστων χώρων από μεταφοράς αποβλήτων σε σακούλες 1000 €
  • Οποιαδήποτε επέμβαση στο πλακόστρωτο, όπως βερνίκωμα, βάψιμο, πέρασμα µε μηχανή μωσαϊκού, κάλυψη ή επίστρωση µε οποιοδήποτε υλικό στερεό ή ρευστό κ.λπ. εκτός της χρήσης τοπικού σχιστόλιθου (ψαρόπλακας) µόνο, 1000 €.

Τα πρόστιμα αποτελούν έσοδο των ∆ήµων στα διοικητικά όρια των οποίων διαπιστώνεται η παράβαση και ενισχύουν τους κωδικούς των εσόδων τους.

Προς ενημέρωση όλων των επιχειρηματιών αλλά και των κατοίκων σας αποστέλλουμε ένα απόσπασμα των  από το Πρακτικό 20/2022 της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου , <<Κανονισμός κοινοχρήστων χώρων Δήμου Πάρου>> .

Άρθρο 5:

Γενικές Αρχές

1. Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του ∆ήµου Πάρου, που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών, πρέπει να εξασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, που χρησιμοποιείται για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία κάθε κατηγορίας χρηστών, µε επιθυμητό ελάχιστο πλάτος 1,50 µ. (του κρασπέδου µη συνυπολογιζόμενου) ελεύθερο από κάθε είδους σταθερό ή κινητό εμπόδιο (για τη διασταύρωση πεζού µε χρήστη ή οδηγό αµαξιδίου οποιασδήποτε μορφής ή μεταφορέα πακέτων). Οποιαδήποτε εξυπηρέτηση όπως σήμανση, φύτευση, αστικός εξοπλισμός απαγορεύεται να τοποθετείται εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών. Στην περίπτωση υφιστάμενων πεζοδρομίων πλάτους μικρότερου από 1,50 µ. η ζώνη αυτή καταλαμβάνει όλο το πλάτος του πεζοδρομίου. Πλάτη μικρότερα από 0,70 µ. αποφεύγονται ως µη εξυπηρετούντα άτομα σε αναπηρικό αµαξίδιο. Σε όλο το μήκος της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών επιβάλλεται πραγματικό ελεύθερο ύψος όδευσης πεζών ίσο µε 2,20 µ. απολύτως ελεύθερο από οποιοδήποτε εμπόδιο (μαρκίζες, επιγραφές, σημάνσεις, πινακίδες, κλαδιά δέντρων, τέντες κ.λπ.).

2. Η δυναμικότητα του καταστήματος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων σε μισθωμένο κοινόχρηστο χώρο, πρέπει να συναρτάται µε την επιφάνεια του παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου και όχι το αντίστροφο και πάντοτε τηρουμένων των δυνατοτήτων που παρέχει ο χώρος (διέλευση πεζών, οχημάτων κ.λπ.).

 3. Η χρήση των κοινόχρηστων χώρων που βρίσκονται μπροστά από καταστήματα ή στην προβολή τους, παραχωρείται χωρίς δημοπρασία, σύμφωνα µε τους όρους της απόφασης του ∆ηµοτικού Συμβουλίου µε την οποία καθορίζονται οι προς παραχώρηση κοινόχρηστοι χώροι (άρθρο 13 παρ. 10 Β.∆. 24/9-20/10/1958, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν. 1080/80).

 4. Οι διάδρομοι που βρίσκονται εντός του χώρου όπου τοποθετούνται τραπεζοκαθίσµατα και εξυπηρετούν τη λειτουργία του καταστήματος, προσµετρώνται κανονικά ως κατάληψη. 5. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να επεκτείνεται ο παραχωρούμενος χώρος σε πεζοδρόμιο γειτονικού (παρακείμενου) καταστήματος ή οικίας, χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση αυτού που χρησιμοποιεί ή κατέχει το ακίνητο του άρθρου 8 του Ν.1599/1986. Σε περίπτωση που η παρακείμενη κατοικία ή το κατάστημα διαθέτει κήπο (ή αυλή), αυτός θεωρείται ότι αποτελεί ενιαίο σύνολο µε το κτίσμα.

 6. Η χρήση των πλατειών όπου λειτουργούν καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια και συναφείς επιχειρήσεις και καταστήματα, παραχωρείται υποχρεωτικά στα καταστήματα που έχουν πρόσοψη ή προβάλλονται στην πλατεία, εφόσον βέβαια µε απόφαση του Συμβουλίου έχει επιτραπεί η χρήση τους (άρθρο 13 παρ. 4 Β.∆. 24/9- 20/10/58, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του ν. 1080/80). Η τυχόν παρεμβολή δρόμουμεταξύ καταστήματος και πλατείας δεν εμποδίζει την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου σε κατάστημα το οποίο προβάλλεται στην πλατεία. Οίκοθεν νοείται ότι εφόσον επί της πλατείας έχει πρόσοψη (και όχι προβολή) έτερη ιδιοκτησία στην οποία δεν λειτουργεί επιχείρηση θα απαιτείται για τη χρήση και άδεια από τον ιδιοκτήτη αυτής. Τα καταστήματα που έχουν πρόσοψη ή προβάλλονται σε δύο πλατείες, δικαιούνται να κάνουν χρήση κοινόχρηστου χώρου και στις δύο.

7. Σε κάθε κατάστημα παραχωρείται χώρος της πλατείας που αντιστοιχεί στο 70% της πρόσοψης ή της προβολής του. Το υπόλοιπο 30% διατίθεται στα ίδια καταστήματα εάν κατά την κρίση του ∆ημάρχου δεν παρεμποδίζεται µε τον τρόπο αυτό ουσιωδώς η ελεύθερη χρήση του κοινόχρηστου χώρου. Σε περίπτωση που ένας από τους δικαιούχους δεν χρησιμοποιεί τον κοινόχρηστο χώρο που του αναλογεί, η χρήση του χώρου μπορεί να παραχωρηθεί από το ∆ήμο σε παρακείμενα καταστήματα, ανάλογα µε την πρόσοψή τους (άρθρο 13 παρ. 5 Β.∆. 24/9-20/10/58 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του ν. 1080/80). Οι προς παραχώρηση συνεχόμενοι χώροι της πλατείας που δεν εμπίπτουν σε προβολές καταστημάτων, διατίθενται από το ∆ήμαρχο στα καταστήματα που έχουν πρόσοψη ή προβάλλονται στην πλατεία ανάλογα µε την πρόσοψη των καταστημάτων ή άλλα κριτήρια τουριστικά, κυκλοφοριακά, πρασίνου κ.λπ. (άρθρο 13 παρ. 4 Β.∆. 24/9-20/10/58 ΣΤΕ 2875/88 ∆ι∆ι 1989 σελ. 79) εφόσον συναινούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που έχουν πρόσοψη στην πλατεία.

8. Η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος µε εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν µε αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων, ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.

9. Στα περίπτερα δύναται να παραχωρηθεί κοινόχρηστος χώρος για τοποθέτηση ψυγείων σύμφωνα µε τα προβλεπόμενα εκ του Νόμου (ΦΕΚ 526/8.9.83) µε την προϋπόθεση ότι αυτά θα εφάπτονται των πλευρών του περιπτέρου, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων.

10. Ο ιδιώτης στον οποίο παραχωρείται ο κοινόχρηστος χώρος έχει την υποχρέωση και την αποκλειστική ευθύνη διατήρησης της καθαριότητας του.

11. ∆εν επιτρέπεται καμιά παρέμβαση που να εμποδίζει την απρόσκοπτη και ελεύθερη χρήση του αστικού εξοπλισμού που έχει εγκαταστήσει ο ∆ήμος (παγκάκια, κάδοι απορριµµάτων, ράμπες, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς κ.τ.λ.).

12. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη για την αυθαίρετη κατάληψη χώρου από πελάτες των καταστημάτων τους πέραν εκείνου για τον οποίο έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης µε την σχετική άδεια καθώς και για την διαφορετική χρήση τους.

13. Η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου δεν πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα τη φθορά ή την καταστροφή των στοιχείων που ανήκουν στον κοινόχρηστο χώρο όπως π.χ. δάπεδο, φύτευση, φωτισμός, αστικός εξοπλισμός κ.α. και για κανένα λόγο, δεν αποτελεί αιτιολογία για να πραγματοποιηθούν αλλαγές στα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν τον κοινόχρηστο χώρο. Σε περίπτωση δε που συμβεί η φθορά ή η καταστροφή των στοιχείων του κοινοχρήστου, ο υπαίτιος φέρει την υποχρέωση για την αποκατάστασή τους, είτε αναλαμβάνοντας άμεσα την ευθύνη πραγματοποίησης των απαραίτητων εργασιών, υπό την επίβλεψη του ∆ήμου, είτε έμμεσα  αποζημιώνοντας το ∆ήμοµε το ποσό που θα απαιτηθεί, για την πραγματοποίηση των εργασιών αποκατάστασης, µε ανάληψη της ευθύνης, από τις υπηρεσίες του.

14. Όσοι εκμισθώνουν κοινόχρηστο χώρο οφείλουν όταν παραστεί η ανάγκη, να διευκολύνουν τις υπηρεσίες του ∆ήμου, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η εκτέλεση εργασιών επί του κοινόχρηστου χώρου.

15. Απαγορεύεται αυστηρά η τοποθέτηση αντικειμένων και ειδών πέραν των όσων περιλαμβάνει η χορηγηθείσα άδεια από το ∆ήµο µε ποινή ανάκλησης της παραχώρησης χρήσης του κοινόχρηστου χώρου, καθώς και η τοποθέτηση αντικειμένων πέραν του παραχωρούμενου κοινοχρήστου χώρου (γλάστρες, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, φωτιστικά κ.λπ.)

16. Απαγορεύεται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος η επί κοινοχρήστους και ιδιωτικού ακάλυπτου χώρου τοποθέτηση ψυγείων και η έκθεση προϊόντων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε βιτρίνες, ράφια και κάθε είδους παρεμφερή κατασκευή.

17. Απαγορεύεται η έκθεση εμπορευμάτων μπροστά ή επί ιστορικών μνημείων και στοιχείων που προσβάλλουν τον Κυκλαδικό πολιτισμό και επί αρχιτεκτονικών λεπτομερειών που αντανακλούν την κυκλαδική αρχιτεκτονική.

18. Για κάθε παράβαση θα επιβάλλεται το νόμιμο πρόστιμο και θα λαμβάνονται τα νόμιμαμέτρα και κυρώσεις, όπως καθορίζεται στο άρθρο 13 του παρόντος κανονισμού και σύμφωνα µε την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία.

19. Σύμφωνα και µε τις διατάξεις του άρθρου 285 του Ν.3463/2006 (∆. Κ. Κ.) απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση οποιασδήποτε μορφής άδειας είναι η µη ύπαρξη εις βάρος του ενδιαφερόμενου, βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς αυτόν, µε εξαίρεση τις περιπτώσεις εκκρεμοδικίας και του διακανονισμού καταβολής αυτών σύμφωνα µε τη σχετική νομοθεσία.

20. ∆εν επιτρέπεται σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους και γενικά σε κοινόχρηστους χώρους η επέκταση των εργασιών των καταστημάτων και των επιτηδευματιών κάθε μορφής.

21. Η παροχέτευση των όμβριων υδάτων από τις ταράτσες και τα μπαλκόνια των οικοδομών θα γίνεται µέσω υδρορροών και η έξοδος τους θα καταλήγει στο κράσπεδο του δρόμου και όχι πάνω στο πεζοδρόμιο, ούτε στο δίκτυο αποχέτευσης.

22. Όλοι οι καταστηματάρχες οφείλουν: α) να απέχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει οποιασδήποτε μορφής και έκτασης υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της αισθητικής που αρμόζει στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου, στο ήθος των κατοίκων και στους κανόνες των χρηστών και συναλλακτικών ηθών, καθώς και στους κανόνες της καλής εν γένει συμπεριφοράς, β) να συµµορφώνονται γενικά µε τις διατάξεις των νόμων, Π.∆., εγκυκλίων και οδηγιών όπως ισχύουν κάθε φορά, καθώς και µε τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.

23. ∆εν επιτρέπεται στον παραχωρημένο κοινόχρηστο χώρο καμία µόνιμη κατασκευή ή επέμβαση.

24. Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, παραχωρημένους ή µη, απαγορεύεται αυστηρά κάθε επέμβαση (κλάδεμα, κόψιμο, κ.λπ.) στα δέντρα και η φύτευση δέντρων και φυτών χωρίς άδεια από τον ∆ήµο. Απαγορεύεται επίσης η προσθήκη στοιχείων όπως παγκάκια, γλάστρες κτλ. χωρίς άδεια.

25. Σε όλους του κοινόχρηστους χώρους πλην οδών (πεζοδρόμια, πλατείες, άλση κτλ.), απαγορεύεται η διέλευση, στάση και στάθμευση κάθε οχήματος, εκτός από τις περιπτώσεις που έχει χορηγηθεί προσωρινή σχετική άδεια µε Απόφαση ∆ηµάρχου.

26. ∆εν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η παραχώρηση τμήματος κοινόχρηστου χώρου σε χώρους παιδικών χαρών.

27. ∆εν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η παραχώρηση τμήματος κοινόχρηστου χώρου σε φυτεμένα παρτέρια πρασίνου.

28. Απαγορεύεται η τοποθέτηση κατασκευών στους κοινόχρηστους χώρους µε τις οποίες θα αναιρείται η κοινή χρήση από το κοινό είτε οι επιχειρήσεις είναι εν λειτουργία είτε όχι. Ειδικότερα απαγορεύεται η δημιουργία κατασκευών στους κοινόχρηστους χώρους µε τις οποίες θα αποκλείεται η πρόσβαση του κοινού, όπως πλευρικοί ανεµοθώρακες πλαστικοί ή γυάλινοι που κλείνουν µε αυτοσχέδιες πόρτες και κλειδώνουν δίνοντας την εντύπωση ότι οι κοινόχρηστοι χώροι αποτελούν ιδιοκτησία των επιχειρήσεων.

Άρθρο 10:

Ανάκληση-Αφαίρεση Άδειας

Χορηγηθείσα άδεια χρήσεως των χώρων ανακαλείται υποχρεωτικώς από το ∆ήµαρχο εντός δεκαημέρου από την έγγραφη ειδοποίησή του από την αστυνομική αρχή, ότι συντρέχουν λόγοι ασφαλείας της κυκλοφορίας πεζών ή οχημάτων ή ένεκα ληφθέντων µμέτρων παρά δημοσίας, δημοτικής ή κοινοτικής αρχής. Αυτή η ανάκληση συνεπάγεται επιστροφή µόνο του καταβληθέντος ποσού τέλους που αντιστοιχούσε στη χρονική περίοδο για την οποία ανακλήθηκε η χορηγηθείσα άδεια, καθοριζομένου µε απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου (άρθρο 13 παρ.7 του Β.∆ 24-9/20-10-1958, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν.1080/80.) Η εκπρόθεσμη καταβολή ή µη καταβολή έστω και μιας εκ των δόσεων που προβλέπονται στην παρ.3γ του άρθρου 13 του Β.∆.24-9/10-10-1958, όπως συμπληρώθηκε µε την παρ.1 του άρθρου 50 του Ν. 4257/14 (ΦΕΚ 93/14.04.2014 τεύχος Α') συνεπάγεται αυτοδίκαια και χωρίς να απαιτείται άλλη διατύπωση ανάκληση της άδειας και αυθαίρετη χρήση του κοινόχρηστου χώρου εκ μέρους του υπόχρεου. Τυχόν ήδη καταβληθείσες δόσεις δεν επιστρέφονται. (άρθρο 13 παρ.3γ του Β.∆ 24-9/20-10-1958, όπως συμπληρώθηκε µε την παρ. 1 του άρθρου 50 του Ν. 4257/14 (ΦΕΚ 93/14.04.2014 τεύχος Α') Αν µετά την αφαίρεση, από συνεργείο του ∆ήµου, αντικειμένων που κατέλαβαν αυθαίρετα κοινόχρηστο χώρο, διαπιστωθεί δεύτερη παράβαση, αφαιρείται η άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών. Αν το ανωτέρω χρονικό διάστημα δεν συμπληρώνεται εντός του ημερολογιακού έτους που αφορά η άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, δεν χορηγείται στον παραβάτη νέα αντίστοιχη άδεια στο επόμενο ημερολογιακό έτος μέχρι συμπληρώσεως του χρονικού διαστήματος αυτού. (άρθρο 13 παρ.8 του Β.∆ 24-9/20-10-1958, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν.1080/80, από την παρ. 5 του άρθρου 26 Ν. 1828/1989, ΦΕΚ 2/1989 τεύχος Α') και τροποποιήθηκε από το άρθρο 6 του Ν. 1900/1990, ΦΕΚ 125/1990 τεύχος Α', και αντικαταστάθηκε µε την παρ.2 του άρθρου 50 του Ν.4257/14 και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε εκ νέου από το άρθρο 55 τουτου Ν.4483/17).

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Δημοτικής  Κοινότητας Πάρου

Σταθόπουλος Γεώργιος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos