Οι φιλόσοφοι από τον Πλάτωνα και την «πολιτεία» του μέχρι τον Μαρξ και την σημερινή εποχή προσπαθούσαν και προσπαθούν να «ανακαλύψουν» και να προτείνουν τελειότερα και ανθρωποκεντρικά συστήματα διακυβέρνησης.
Υπήρξε και κάποιος προγενέστερος (ο Ησίοδος), που στο έργο του αναφερόταν στο «χρύσεον γένος» των ανθρώπων που υπήρχε στο παρελθόν και στα υπόλοιπα γένη που θα ακολουθούσαν προϊόντος του χρόνου και αντιστοιχούσαν σε όλο και πιο ευτελή μέταλλα(ασήμι, χαλκός, σίδηρος) , εννοώντας ότι η ζωή θα περνούσε σταδιακά από την αρχική τελειότητα στην πλήρη παρακμή.
Άραγε ξέρει ο Τραμπ τον Ησίοδο και το έργο του , γνωρίζει τον Πλάτωνα και την «προτροπή» του ότι «είτε πρέπει οι φιλόσοφοι να κυβερνούν , είτε οι κυβερνώντες να φιλοσοφούν»;
Μάλλον όχι , γιατί αλλιώς ένα από τα πρώτα διατάγματα που θα υπέγραφε , θα ήταν και η απαγόρευση στις Η.Π.Α. των βιβλίων του και την διδασκαλία του στα πανεπιστήμια.
Έκανε το πρώτο βήμα με την «κατάργηση» του υπουργείου παιδείας, θεωρώντας «ασήμαντη» την προσφορά του.
Τον Ησίοδο ίσως και να τον «συμπαθούσε» γιατί θα αναγνώριζε στον εαυτό του το πρόσωπο που θα μας «οδηγήσει στα ευτελέστερα μέταλλα».
Για να είμαστε δίκαιοι και ακριβείς , εδώ και μερικές δεκαετίες «παραβλέπουμε» τα μηνύματα της φύσης!
Ο «σημερινός» όμως από την αρχή της θητείας του το «τερμάτισε» αποσύροντας την χώρα του από το «πρωτόκολλο του Κιότο» για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Άρα οι «καιροί» που έρχονται …αναμένονται δυσμενέστεροι.
Ή υπάρχει πιθανότητα να συμβεί το αντίθετο!!!
Μήπως η «κοιμισμένη» και αργοκίνητη Ευρώπη αφυπνιστεί και προετοιμάσει την δημοκρατική της αντίδραση , ακολουθώντας την «έκθεση Ντράγκι» και τις προτάσεις πολλών άλλων διακεκριμένων προσωπικοτήτων.
Μήπως οι λαοί απαιτήσουν «τρεις προστασίες» … της ειρήνης , της δημοκρατίας και του περιβάλλοντος.
Είναι σίγουρο ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο έντονη , γεμάτη αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των «μεγάλων».
Το πολιτικό εκκρεμές μετακινείται προς τα «ακροδεξιά» , όμως είναι βέβαιο ότι σε άδηλο χρονικό διάστημα θα επανέλθει προς το κέντρο και αριστερά.
Οποιαδήποτε δράση προκαλεί αντίδραση και ίσως τελικά αυτό το «οπισθοδρομικό φαινόμενο» λειτουργήσει αφυπνιστικά και ευεργετικά και στους πολιτικούς αλλά κυρίως στις συνειδήσεις των ανθρώπων.
Το ζήτημα είναι τι ζημιά θα επιφέρει τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ας είμαστε αισιόδοξοι ότι μετά την «παρεκτροπή» , θα μπούμε στον ίσιο δρόμο.
Η αισιοδοξία όμως δεν είναι μία παθητική αντίληψη.
Χρειάζονται αγώνες και προσπάθειες από όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ