Κοπή βασιλόπιτας συλλόγου ¨Ατλαντίς¨

25 Ιανουαρίου 2012 18:51

Σε μια κατάμεστη αίθουσα και με την συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 22 Ιανουαρίου 2012

η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας του Πολιτιστικού Συλλόγου Άσπρου Χωριού «ΑΤΛΑΝΤΙΣ». Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό και τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Νίκο Τριαντάφυλλο και η ευλογία της πίττας από τους παρευρισκόμενους ιερείς.

Στον διοικητικό απολογισμό του συλλόγου αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων οι πάγιες εκδηλώσεις του συλλόγου που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην χρονιά όπως η κοπή της πίττας με βραβεύσεις παιδιών, η συνεστίαση της Τσικνοπέμπτης, η ετήσια αποκριάτικη χοροεσπερίδα, η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά, η διοργάνωση των πανηγυριών του χωριού της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης, το ετήσιο παραδοσιακό πασχαλινό παζάρι, οι αναπαραστάσεις της Μεγάλης Παρασκευής, η αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα, η διοργάνωση των εκδηλώσεων των εθνικών επετείων, και η 7η Μικρασιατική συνάντηση με την συμμετοχή και συνεργασία του Μουσικοχορευτικού συγκροτήματος Νάουσας, και του Μικρασιατικού συλλόγου από το Νέο Mελί Μεγάρων. Πραγματοποιήθηκε η εξαήμερη εκδρομή στην Δυτική Hπειρωτική Ελλάδα και στην Λευκάδα, ενώ έγινε αναφορά και στον εξωραϊστικό ρόλο και τα έργα του Συλλόγου στο χωριό για την χρονιά που πέρασε.

Φιλοξενήθηκαν από τον σύλλογο τρεις θεατρικές παραστάσεις. Η πρώτη ήταν τον Φεβρουάριο που φιλοξενήθηκε η θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία της Μάνιας Παπαδημητρίου "το όνομά μου είναι Rachel Gorrie" ενώ τον Απρίλιο φιλοξενήθηκαν η θεατρική ομάδα Μάρπησσας με το θεατρικό έργο "Η Χαρτοπαίχτρα" του Δημήτρη Ψαθά και η παιδική παράσταση "Ένα μπαλόνι μυστικά" με την παιδική σκηνή και την χορωδία του Μουσικοχορευτικού συγκροτήματος Νάουσας. Στα μέσα Ιουνίου φιλοξενήθηκε η χορευτική ομάδα της Εστίας λαογραφικών μελετών Τρικάλων που παρουσίασαν χορούς της Θεσσαλίας. Στα τέλη Αυγούστου με πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την ΚΔΕΠΑΠ φιλοξενήθηκε ο Πολιτιστικός Όμιλος Ακρωτηρίου της Κύπρου οι οποίοι μαζί με το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Πάρου έδωσαν μία καταπληκτική παράσταση με χορούς της Κύπρου και της Πάρου. Τέλη Αυγούστου παρουσιάστηκε η ομιλία του Δικηγόρου κ. Γιώργου Πούλιου με θέμα την ζωή και την δράση του Εθνομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Επίσης φιλοξενήθηκε η δεκαμελής Αμερικάνικη Βυζαντινή χορωδία Capella Romana που ειδικεύεται στην Βυζαντινή ιερή μουσική και παρουσίασε το πρόγραμμα «Η Βυζαντινή παράδοση: Από την Κωνσταντινούπολη στην Καλιφόρνια».

Τέλος παραμονή Πρωτοχρονιάς την νύχτα αναβιώθηκε το παλιό έθιμο και ακούστηκαν τα κάλαντα με την παραδοσιακή τσαμπούνα σε όλα τα σπίτια του χωριού.

Στην συνέχεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν δύο άνθρωποι που πρόσφεραν σημαντικό έργο στην παράδοση του τόπου μας. Ο κ. Ιωάννης Ρούσσος για το παίξιμο της παραδοσιακής τσαμπούνας και η μνήμη του κ. Γεωργίου Κυδωνιέως για το παραδοσιακό τουμπάκι. Επίσης τιμήθηκαν τα παιδιά του χωριού που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και τα παιδιά που έπιασαν τον σταυρό την ημέρα των Θεοφανίων.

Παραδοσιακό χαρακτήρα έλαβε η εκδήλωση όταν τραγουδήθηκαν τα κάλαντα και άλλα παραδοσιακά τραγούδια με την συνοδεία της παραδοσιακής τσαμπούνας και του τουμπακιού που έπαιξαν οι κύριοι Ιωάννης Ρούσσος, Βασίλης Τριαντάφυλλος, Βασίλης Παντελαίος και Δημήτριος Τριαντάφυλλος ενώ η χορωδία του Μουσικοχορευτικού συγκροτήματος Νάουσας Πάρου με την άξια καθοδήγηση της καθηγήτριας μουσικού κ. Φένιας Θεοφίλου παρουσίασε παραδοσιακά κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Η εκδήλωση κράτησε μέχρι αργά με γλέντι συνοδευόμενο με ζωντανή μουσική που έπαιξαν οι Γιώργος Δαβερώνας, Νίκος Γιανναράκης, Μανώλης Δελέντας και Βαγγέλης Σκιαδάς και με άφθονα εδέσματα, αναψυκτικά, και παραδοσιακή τσικουδιά που υπήρχαν στην αίθουσα για όλους τους παρευρισκομένους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Πάρου κ. Χρήστος Βλαχογιάννης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Μάρκος Κωβαίος και κ. Παναγιώτης Κουτσουράκης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Λουίζος Κοντός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παντελής Τζανακόπουλος, ο Πρόεδρος του ΧΥΤΑ κ. Γεώργιος Λουκής, ο Πρόεδρος του Λιμ. Ταμείου κ. Στέφανος Γαβαλάς, οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ. Μαρία Φραντζή-Τριβυζά κ. Μαρία Χανιώτη κ. Χρήστος Μοστράτος και κ. Ζαχαρίας Ρούσσος, οι Πρόεδροι των Τοπ. Κοινοτήτων Λευκών κ. Απόστολος Παντελαίος και Αρχιλόχου κ. Γεώργιος Ρούσσος, τοπικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και πολλών πολιτιστικών συλλόγων. Ο Σύλλογος θέλει να ευχαριστήσει όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, και τους παραπάνω φορείς για την άψογη συνεργασία τους.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos