Θεατρική παράσταση στον Αρχίλοχο: "Εχθροί εξ αίματος"

25 Φεβρουαρίου 2012 14:28

Ο ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ, πρωτοπόρος και φέτος, παρουσιάζει την κω ωδία κωμωδία του Αρκά <<εχθροί εξ αίματος >>

Σε σκηνοθεσία Νίκου Συνόδη. Στην ζοφερή αυτή κωμωδία παίζουν ο Δημήτρης Γιώργαρος ,ο Χρήστος Θεοδωρακούδης και η Μαρία Αργυροηλιοπούλου .Τα ηχητικά της παράστασης είναι του Νίκου Παπαδάκη ενώ στον χειρισμό ήχου και φωτισμού βοηθά ο Στέλιος Κισκάκης την αφίσα έφτιαξε ο Στέλιος Συνόδης και το πρόγραμμα επιμελήθηκε η Αφροδίτη Βαζάκα.

Η παράσταση έχει πρεμιέρα το ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ στην αίθουσα του Συλλόγου στην Παροικιά και θα παιχθεί στις 4/3/12 στηνΑντίπαρο,10/3/12 Μάρπησσα , 16/3/12 Παροικία 17/3/12 Λεύκες 18/3/12 Παροικιά , 23,24,25/3/12 Παροικιά και μετά την έχουν καλέσει σε άλλα νησιά.

Μα, επιτέλους, ποιος είναι ο Αρκάς; Μία πολυετής εναγώνια αναζήτηση των bloggers προσπαθεί να αποκαλύψει τη μυστική ταυτότητα του Αρκά, του καλλιτέχνη θρύλου. Οι φήμες θέλουν να κατάγεται από την Αρκαδία, να είναι ψυχίατρος ή ψυχολόγος, δημοσιογράφος, καθηγητής Πανεπιστημίου, φυλακισμένος (!), αρχιτέκτονας, ότι λέγεται Αντώνης, Άρης ή ακόμα και Νίκος... Άλλοι πάλι αναρωτιούνται μήπως είναι γυναίκα. Ε, λοιπόν, ο Αρκάς είναι ο... Αρκάς! Αν και «επικηρυγμένος», τρόπον τινά, απ' τους φανατικούς αναγνώστες του, είναι ο αγαπημένος δημιουργός των ελληνικών κόμικς και σίγουρα η ανωνυμία του επιτείνει και βέβαια διογκώνει τον μύθο του. Στους Εχθρούς εξ αίματος, το σημαντικό και ευφάνταστο θεατρικό έργο του Αρκά, ένα τροχαίο ατύχημα οδηγεί τον αλκοολικό οργανισμό σε κώμα. Την ίδια στιγμή ξεσπά διαμάχη μεταξύ των οργάνων. Το Λεπτό και το Παχύ Έντερο διαφωνούν για το εάν τα ευγενή όργανα, η Καρδιά, οι Νεφροί και οι Πνεύμονες, έχουν συνωμοτήσει ώστε να καταλήξει ο ημιθανής οργανισμός, με σκοπό να μεταμοσχευθούν σε νέο υγιές σώμα. Το Λεπτό Έντερο επιμένει ότι η συνωμοσία έχει πλεχθεί εις βάρος τους, αφού τα έντερα «πεθαίνουν» μαζί με τον οργανισμό και δεν τους δίνεται ευκαιρία για «ζωή» μετά τον θάνατο του ανθρώπου. Ο Εγκέφαλος, που έως τώρα όριζε την τύχη του συνόλου, έπαψε να λειτουργεί. Το δεξί Νεφρό ενημερώνει τους άσπονδους φίλους για την κατάσταση του οργανισμού, δημιουργώντας αμφιβολίες και διαρκείς αμφιταλαντεύσεις στο καχύποπτο Λεπτό και στο καλόπιστο Παχύ Έντερο. Ένα αντιθετικό ζεύγος που σύντομα η ψυχολογία αντιστρέφεται μετά τις πειστικές διαβεβαιώσεις του δεξιού Νεφρού: το Παχύ διαισθάνεται έναν επικείμενο κίνδυνο και το Λεπτό αποδεικνύεται αφελές. Πρόκειται για μία «ζοφερή κωμωδία», όπου δομικά και θεματικά θυμίζει μόνο τραγωδία: κλιμακώνεται το αίσθημα της αγωνίας για την επιβίωση, εγκλωβίζοντας σταδιακά τους πρωταγωνιστές σε μία μοίρα χωρίς φυγή. Σε αυτήν την κωμωδία κυριαρχούν η απειλή της προδοσίας και ο φόβος του θανάτου. Αν τα κύρια δραματικά πρόσωπα δεν ήταν έντερα αλλά εγκλωβισμένοι άνθρωποι, θα μιλούσαμε ίσως για το σπουδαιότερο νεοελληνικό δράμα.

Το ζεύγος των Εντέρων μας παραπέμπει στα αντιθετικά ζευγάρια του θεάτρου του παραλόγου, θυμίζοντάς μας κυρίως χαρακτήρες του Μπέκετ και βεβαίως ανακαλούμε τα κωμικοτραγικά ζευγάρια του μυστηριώδους δημιουργού: Καστράτο – Λουκρητία, Κόκορας – Γουρούνι, Πατέρας σπουργίτι – Γιος σπουργίτι, Ισοβίτης – Μοντεχρήστος. Ωστόσο, αναζητώντας την αμεσότερη επίδραση, διαπιστώνουμε ότι στο σουρεαλιστικό θεατρικό έργο διαφαίνονται ξεκάθαρα τα Πειραματόζωα

Της Κατερίνας Διαμακοπούλου

{plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos