Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων

25 Απριλίου 2012 00:55

Το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων (ΙΑΠΚ), με ικανοποίηση ανακοινώνει την ολοκλήρωση οργάνωσης και έναρξη λειτουργίας στο νέο γραφείο του, στον όροφο του κτιρίου της παλιάς Κοινότητας Παροικιάς

που έχει ευγενώς παραχωρηθεί από το Δήμο Πάρου, ο οποίος ανέλαβε και την ανακαίνιση του χώρου. Το γραφείο του ΙΑΠΚ θα είναι ανοιχτό για την ενημέρωση του κοινού και των ενδιαφερομένων κάθε Πέμπτη απόγευμα (6-8 μ.μ.), με υπεύθυνο τον αρχαιολόγο Κώστα Ρούσσο.

Στις άμεσες προτεραιότητες του ΙΑΠΚ, στο πλαίσιο προβολής και διάδοσης της ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου, εντάσσεται συγκεκριμένος κύκλος πολλαπλών δράσεων με κυριότερες τις εξής:

Καθιερώνεται σε ετήσια βάση σειρά διαλέξεων με προσκεκλημένους ομιλητές πανεπιστημιακούς και άλλους ειδικούς που ερευνούν και μελετούν τον πολιτισμό των Κυκλάδων και ιδιαίτερα της Πάρου, με πρώτη στη σειρά για το έτος 2012 την διάλεξη της Επιτίμου Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Φωτεινής Ζαφειροπούλου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αρχίλοχος» στις 19/4 σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φίλοι της Πάρου» και την ΚΔΕΠΑΠ του Δήμου Πάρου, με θέμα την «προβολή και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Πάρου». Η επόμενη διάλεξη του ΙΑΠΚ προγραμματίζεται για τον μήνα Ιούνιο 2012 με θέμα διάσημα έργα της αρχαιότητας σε πάριο μάρμαρο που βρίσκονται στα μεγάλα ιερά (Δελφοί, Δήλος). Με νεότερο Δελτίο Τύπου θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία, ο ομιλητής και ο τίτλος της διάλεξης.

Το ΙΑΠΚ προχωρεί στην καθιέρωση Προγράμματος Μαθημάτων για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Πανεπιστημίων του εξωτερικού με στόχο την παγκόσμια προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου, με αρχικό πρόγραμμα διάρκειας δύο εβδομάδων. Τα διδασκόμενα μαθήματα καλύπτουν τα εξής θεματικά αντικείμενα: 1) Αρχαιολογία και Πολιτισμός της Πάρου από την προϊστορική περίοδο έως την ύστερη αρχαιότητα (Διδάσκουσα: Ντόρα Κατσωνοπούλου, Καθ. Αρχαιολογίας Παν. Windsor, Πρόεδρος IAΠK) 2) Ο ποιητής Αρχίλοχος και το έργο του (Διδάσκων: Ιωάννης Πετρόπουλος, Καθ. Αρχ. Ελλην. Φιλολογίας, Δημοκρίτειο Παν. Θράκης) 3) Γλυπτική και γλύπτες της Πάρου από τον 7ο-2ο αιώνα π.Χ. (Διδάσκων: Andrew Stewart, Καθ. Αρχαιολογίας Παν. Berkeley ΗΠΑ). Η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνει στην αίθουσα «Αρχίλοχος» και θα συνδυασθεί με επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Παροικιάς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η εργασία έκδοσης των πρακτικών του Γ' Διεθνούς Συνεδρίου του ΙΑΠΚ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2010 σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου και τον «Αρχίλοχο», με θέμα τον διάσημο παριανό γλύπτη και αρχιτέκτονα του 4ου αιώνα π.Χ., τον Σκόπα τον Πάριο. Την έκδοση των Πρακτικών επιμελούνται ως επιστημονικοί υπεύθυνοι, η Πρόεδρος του ΙΑΠΚ Καθ. Ντόρα Κατσωνοπούλου και ο γνωστός Καθ. της αρχαίας γλυπτικής Andrew Stewart, του Παν. Berkeley.

Το ΙΑΠΚ επίσης έχει ήδη εντάξει στον προγραμματισμό του για την επόμενη διετία, την προετοιμασία και οργάνωση του επόμενου Δ' Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων, με θέμα τις αποικίες της Πάρου στον αρχαίο κόσμο. Στόχος του Συνεδρίου είναι να παρουσιασθούν από τους ανασκαφείς και ερευνητές των αρχαίων αποικιών της Πάρου (Θάσος, Φάρος, Πάριον) τα αποτελέσματα των ερευνών και τα ευρήματα που μαρτυρούν την εξάπλωση του πολιτισμού των Παρίων, πέραν των συνόρων της ίδιας της Πάρου, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ μητρόπολης και αποικιών.

Από το ΔΣ

{plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos