Κινηματογραφική Λέσχη Α.Μ.Ε.Σ. "Νηρέας"

20 Νοεμβρίου 2012 19:59

Κινηματογραφική Λέσχη Α.Μ.Ε.Σ. "Νηρέας" - Προβολή 25 Νοεμβρίου - "Το Λιμάνι της Χάβρης"

Την τελευταία ταινία του κορυφαίου Φινλανδού σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι "Το Λιμάνι της Χάβρης" (Le Havre), μία φινλανδογαλλογερμανική συμπαραγωγή, θα προβάλλει η Κινηματογραφική λέσχη του ΝΗΡΕΑ την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 19:30. Η ταινία έκλεψε τις εντυπώσεις στο 64ο Φεστιβάλ Καννών, εξασφαλίζοντας το Βραβείο της FIPRESCI, αλλά και Εύφημο Μνεία από την Οικουμενική Επιτροπή.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Ο Marcel Marx, πρώην συγγραφέας και γνωστός μποέμ, έχει αυτοεξοριστεί στην πόλη-λιμάνι Χάβρη, όπου αισθάνεται να έχει μια πιο αρμονική σχέση με τους ανθρώπους, υπηρετώντας τους μέσω του έντιμου αλλά όχι και τόσο καλοπληρωμένου επαγγέλματος του λούστρου παπουτσιών. Έχοντας θάψει τα όνειρά του για μια μεγάλη λογοτεχνική καριέρα, ζει ευτυχισμένος μεταξύ του τριγώνου που σχηματίζει το αγαπημένο του μπαρ, η δουλειά του και η σύζυγός του Arletty, όταν η μοίρα ρίχνει ξαφνικά στο δρόμο του ένα μικρό προσφυγάκι από τα βάθη της Αφρικής.

Παίζουν: Αντρέ Βίλμς, Κάτι Ούτινεντ, Ζαν-Πιερ Νταρουσέν, Ελίνα Σάλο, Εβελίν Ντιντί. Σενάριο-σκηνοθεσία: Άκι Καουρισμάκι.

Η ταινία είναι κατάλληλη άνω των 13

Ενδεικτικές βαθμολογίες:

IMDB: 7.2/10, RottenTomatoes: 99%, Αθηνόραμα (χρήστες): 3,5*

Έγραψαν για την ταινία:

Τα Νέα - Δημήτρης Δανίκας:

"Η πληρέστερη ταινία του (Φινλανδού) Ακι Καουρισμάκι. Ρομάντζο και φιλμ νουάρ σε στυλ αυτοσχέδιου ποιήματος πλασμάτων ενός κατώτερου θεού. Σαν το αρχέτυπο του αμερικανού ιδιωτικού ντετέκτιβ να έχει μετασχηματιστεί σε λούστρο με προδιαγραφές λόρδου και αριστοκράτη. Σαν η ίντριγκα από το αριστοτεχνικό «Farewell my darling» («Δέκα δολοφόνοι για τον ντετέκτιβ Μάρλοου») να έχει μεταφερθεί στο λιμάνι της Χάβρης."

sevenart.gr - Ιάκωβος Γωγάκης:

"Απλό στη σύλληψη του, συνάμα και περίτεχνα σκηνοθετημένο από τον τρόπο που στήνει τους ηθοποιούς μέχρι τις στιγμές που αποφορτίζει συναισθηματικά το κοινό. Ο Καουρισμάκι παραμένει όπως ακριβώς τον γνωρίσαμε και χαιρόμαστε για αυτό, κοινωνικά ευαίσθητος και ρομαντικός, βλέπει όμως τη μια πλευρά του νομίσματος, ενώ η άλλη που δεν αγγίζει, προβληματίζει όλο και περισσότερο κοινό και νέους δημιουργούς."

Ειδική προβολή για τους μικρούς σινεφίλ

"Πειρατές!"

Το πρωί της ίδιας ημέρας (25 Νοεμβρίου), θα προβληθεί στις 11:00 η παιδική ταινία "Πειρατές!" των Peter Lord & Jeff Newit, μια βρετανική παραγωγή του 2012 της φημισμένης Aardman Animations. Στην ελληνική εκδοχή ακούγονται οι: Χρήστος Θάνος, Λίλα Μουτσοπούλου, Μάντυ Λάμπου, Τζίμης Απέργης, Ηλίας Ζερβός, Κώστας Τσάκωνας, Αργύρης Παυλίδης, Δημήτρης Παπαδάτος.

Έγραψαν για την ταινία:

Κων/νος Καϊμάκης - Free Sunday

"Ξεχάστε τον Τζακ Σπάροου και το σινάφι του. Η πειρατική μόδα επιβάλλει νέα πρότυπα, κι αυτή η γουστόζικη, εμπνευσμένη και πανέξυπνη κωμωδία έχει τα εχέγγυα –μαζί με τους απαραίτητους χαρακτήρες– για να τα καταφέρει. Η ιστορία του Κάρολου Δαρβίνου συνδέεται με εκείνη του Πειρατή Καπετάνιου όταν ο τελευταίος επιχειρεί ανεπιτυχώς να κουρσέψει το πλοίο του επιστήμονα. Ο περίεργος παπαγάλος που κοσμεί τον ώμο του πειρατή θα τραβήξει το ενδιαφέρον του επιστήμονα, που θα πείσει τον Πειρατή Καπετάνιο να λάβουν μέρος στα ετήσια επιστημονικά βραβεία του Λονδίνου, και κάπου εδώ θα ξεκινήσει η αυθεντική περιπέτεια. Η τεχνική του stop motion της βρετανικής εταιρείας Aardman χάρισε στο κοινό απολαυστικά φιλμ, σαν τα «Οι κότες το 'σκασαν» και «Γουάλας και Γκρόμιτ». Πάρομοια τεχνική και βαρύτατη άποψη χαρακτηρίζουν τους «Πειρατές!», όπου το ιστορικό πλαίσιο –το ομιχλώδες και σκοτεινό βικτοριανό Λονδίνο, μια εχθρική μητρόπολη του κόσμου, σηματοδοτεί το τέλος μιας ρομαντικής εποχής, που ταυτίζεται με την «εξαφάνιση των πειρατών» και την έλευση της ορθολογικής, επιστημονικής αλήθειας, που από πολλές απόψεις είναι περισσότερο στυγνή και απάνθρωπη– παντρεύεται με την αυθεντική κωμική περιπέτεια προσφέροντας οπτική απόλαυση στο θεατή."

Για την Κιν. Λέσχη - Μιχάλης Θεοδωράκος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos