Ένας Ιούλιος γεμάτος εκδηλώσεις… Μάρμαρα, Παροικιά, Νάουσα

01 Αυγούστου 2014 18:24

Ο Ιούλιος τελειώνει και το Μουσικοχορευτικό της Νάουσας κάνει τον απολογισμό του μήνα. Χωρίς τοπικισμούς και εσωστρέφεια τα μέλη του Συγκροτήματος

δημιουργούν ανιδιοτελώς και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, εκδηλώσεις σε όλο το νησί, σε ενίσχυση των Δημοτικών Κοινοτήτων έτσι ώστε τα χωριά της Πάρου να μπορέσουν να παρουσιάσουν στους κατοίκους και επισκέπτες τους ποιοτικές εκδηλώσεις.

Σε συνέχεια του Ιουνίου που περιλάμβανε εκδηλώσεις της Χορωδίας Νάουσας, του μουσικού και του χορευτικού τμήματος στον Κώστο, τις Λεύκες, την Αντίπαρο και τη Νάουσα ήρθε και ο Ιούλιος να συμπληρώσει μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων.

Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν αναπαραστάσεις εθίμων και παραστάσεις χορού με ζωντανή μουσική στην Νάουσα, στα Μάρμαρα και στην Παροικιά και ταξίδι στην Κύπρο.

Στη Νάουσα: τρεις μεγάλες εκδηλώσεις με χορούς, έθιμα φορεσιές και μουσική από πολλές περιοχές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι της παράδοσης που παρευρέθηκαν. Παρουσιάστηκαν οι περιοχές, Ίμβρος-Τένεδος, Βουρλά Μ. Ασίας, Κέρκυρα, Μέγαρα, Σάμος-Ικαρία, Λήμνος, Εύβοια, Σποράδες-Πήλιο, Κύπρος. Ιδιαίτερα αφιερώματα έγιναν στην Κύπρο, τον Παριανό γάμο, την Θράκη και την Μακεδονία.

Μακεδονία, η νέα λαογραφική δουλειά: μετά από πολύμηνη προσπάθεια παρουσιάστηκαν στα τέλη του Ιουλίου, για πρώτη φορά ολοκληρωμένα, φορεσιές, χοροί και έθιμα της Μακεδονίας. Εδώ οφείλονται ευχαριστίες σε όλους εκείνους που βοήθησαν σε κάθε επίπεδο (λαογραφική μελέτη για τη διδασκαλία χορών, συγκρότηση φορεσιών κ.α.) έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν, πληρέστερο. Η ενότητα της Μακεδονίας εντυπωσίασε του θεατές περιλαμβάνοντας μερική αναπαράσταση του εθίμου της Νάουσας Ημαθίας «Γενίτσαροι και Μπούλες». Σημαντική ήταν η συμβολή των μελών του Π.Σ. Νάουσα «Ο Πυρσός», έστω και από απόσταση, σε διάφορα στοιχεία της παρουσίασης. Να σημειώσουμε πως Το Μουσικοχορευτικό Νάουσας και ο «Πυρσός» ξεκίνησαν πρώτοι τις επαφές μεταξύ της «μεγάλης» και της «μικρής» Νάουσας, ήδη από το 1993 που κατέληξαν στην αδελφοποίηση των δύο φορέων και την πολιτιστική ανταλλαγή στην Πάρο και στην Ημαθία. Τα παιδιά της Πάρου είχαν τη χαρά να γνωρίσουν την εξαιρετική παράδοση της Μακεδονίας, να φορέσουν τις φορεσιές της περιοχής που ετοιμάστηκαν για την εκδήλωση και εντάχθηκαν στην Ιματιοθήκη του Συγκροτήματος. Ένα ακόμα έθιμο της Μακεδονίας ήταν η αναπαράσταση του πασχαλιάτικου εθίμου της Ιερισσού Χαλκιδικής που συνδέεται με τον Καγγελευτό χορό της περιοχής. Ακολούθησαν χοροί των Σερρών, της Γουμένισσας, της Νάουσας, της Φλώρινας και της Σιάτιστας.

Στα Μάρμαρα, η πρώτη εμφάνιση του νέου Χορευτικού Μαρμάρων στο χωριό: Το Χορευτικό Μαρμάρων/ τμήμα του Μουσικοχορευτικού Νάουσας που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2013 και λειτουργεί σε συνεργασία με τον Πολ. Σύλλογο Μαρμάρων, πραγματοποίησε την πρώτη του εκδήλωση στα Μάρμαρα, την παραμονή της Αγ. Μαρίνας, 16 Ιουλίου. Η κα Αγγελική Μπισκετζή, εκπαιδευτικός και δασκάλα χορού, ετοίμασε μια εξαιρετική εκδήλωση, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες των χορευτών της, που έκανε υπερήφανους όλους τους Μαρμαριανούς αλλά και όλους όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στον πανέμορφο χώρο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας στο κέντρο του χωριού και πάρα πολύς κόσμος το παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον. Η κα Μπισκετζή παρουσίασε τις χορευτικές της ομάδες και τους χορούς που ήταν από την Θάσο, την Εύβοια, τα Κύθηρα και την Πάρο. Όλοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα δείχνοντας ότι τα Μάρμαρα μπορούν να δημιουργήσουν πολιτιστικά γεγονότα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού «Αναπτυξιακός Σύλλόγος Μώλου - Τσουκαλιάς - Γλυφάδων «Πρόοδος - Ανάπτυξη» με τα ικανά μέλη του φρόντισε για την άψογη διοργάνωση, προσφέροντας φιλοξενία στα μέλη του Χορευτικού τμήματος από τα Μάρμαρα και τη Νάουσα. Τους οφείλονται ιδιαίτερες ευχαριστίες.

Στην Παροικιά, Κύπρος και Πάρος μαζί στον χορό: Το Ναουσαίικο Συγκρότημα ανταποκρινόμενο θετικά στο αίτημα του Δήμου Πάρου/ ΚΔΕΠΑΠ για συμμετοχή σε εκδηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης 30 Ιουλίου, με σκοπό την προβολή της παριανής παράδοσης, έθεσε τις δυνάμεις του, για μια ακόμα φορά, στην προς τα έξω προβολή της Πάρου. Συγκεκριμένα, στα τέλη του μήνα παρουσίασε χορούς της Πάρου στην Πλατεία Μαντώς Μαυρογένους, στα πλαίσια επίσκεψης κρουαζιερόπλοιου με Κυπρίους επισκέπτες. Την όλη εκδήλωση διοργάνωσε αποστολή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, ΡΙΚ, με τη βοήθεια του Δήμου/ΚΔΕΠΑΠ. Η εκδήλωση αναμεταδόθηκε απ' ευθείας στην Κύπρο από το ΡΙΚ ενώ αναμένεται και ειδικό αφιέρωμα στην παριανή παράδοση από την Κυπριακή τηλεόραση. Το Χορευτικό Συγκρότημα «Ρύμβος» Λευκωσίας χόρεψε κυπριακούς χορούς. Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι διοργανωτές ήταν ενθουσιασμένοι με το Συγκρότημα και ευχαρίστησαν ιδιαίτερα για την παρουσία του προσφέροντας αναμνηστικά δώρα.

Επόμενες προγραμματισμένες εκδηλώσεις: Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, στο Προαύλιο της εκκλησίας της Παναγίας στη Νάουσα και Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, στο Άσπρο Χωριό, στα πλαίσια της 10ης Μικρασιατικής Συνάντησης Πάρου, σε συνεργασία με τον Π.Σ. «Ατλαντίς» και φιλοξενούμενη την Ένωση Μικρασιατών Θήβας.

Για την επιτροπή
Υπαπαντή Ρούσσου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos