Εκδήλωση για τα Κυκλαδικά Τηγανόσχημα

30 Οκτωβρίου 2014 17:57

Στην επιστημονική μελέτη παρουσιάζονται αποτελέσματα που βασίζονται σε μελέτη των συμβόλων που επαναλαμβάνονται στα τηγανόσχημα από διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπολογίζουν το χρόνο με βάση την κίνηση του πλανήτη Αφροδίτη, αλλά και άλλων δύο πλανητών, του Δία και του Άρη, όπως επίσης και του Ηλίου. Οι αστρονομικές γνώσεις των κατοίκων του Αιγαίου απεικονίζονται στα τηγανόσχημα και στις διάφορες πυξίδες (αγγεία) στις οποίες σημειώνουν τις κινήσεις των αστεριών και πλανητών.

Τα τηγανόσχημα, μάλλον, αποτελούν ένα είδος τέχνης, στα οποία φαίνεται ότι οι νεολιθικοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούσαν για να συσχετίζουν δραστηριότητες και συμβάντα του βίου τους, της ύπαρξης τους και του περιβάλλον τους, με τις κινήσεις των πλανητών και ειδικά με την κίνηση του πλανήτη Αφροδίτη.

Τηγανόσχημα

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ξενοφών Μουσάς πρόσφατες μελέτες των προϊστορικών αγγείων που ονομάζονται τηγανόσχημα παρέχουν ενδείξεις αστρονομικών γνώσεων και μαθηματικών ικανοτήτων των παλαιοελλαδικών πληθυσμών από την 5η χιλιετία πΧ, πολύπλοκων όσο και ακριβών ημερολογίων βασισμένων σε πολύπλοκες κινήσεις όχι μόνον στις περιοδικότητες του Ηλίου και της Σελήνης, όπως σε όλους τους άλλους λαούς, αλλά σε πολύ προηγμένες γνώσεις των κινήσεων των πλανητών, στις περιοδικότητες των πλανητών σε σχέση με τη Γη και ακόμη και στις φάσεις της Αφροδίτης, οι οποίες φαίνεται ότι χρησίμευαν και ως ημερολόγιο κύησης και πρόβλεψης της ημερομηνίες γεννήσεως ενός ατόμου.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Είναι σίγουρα ο αρχαιότερος υπολογιστής που γνωρίζουμε και ήταν ένα αρκετά πολύπλευρο αστρονομικό όργανο καθώς και ένας υπολογιστής που λειτουργούσε με γρανάζια τα οποία αναπαρήγαγαν τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, του Ήλιου και της Σελήνης, καθώς επίσης έδειχνε και τις διάφορες φάσεις της Σελήνης» τονίζει ο Δρ. Μουσάς. Ο ίδιος προσθέτει πως ο μηχανισμός των Αντικυθήρων υπολόγιζε τις ημέρες που θα γίνουν οι εκλείψεις καθώς και πού θα ήταν ορατές, ενώ πιθανότατα να λειτουργούσε και ως Πλανητάριο.

Η ΣΥΝΔΕΣΗ

Τα ανωτέρω είναι η επιτομή της ελληνικής φιλοσοφίας καθώς ο άνθρωπος μπορεί να κατανοήσει, να ερμηνεύσει και να προβλέψει φυσικά φαινόμενα. Ακόμη, μας δείχνει την ικανότητα του ανθρώπου να βρίσκει τους φυσικούς νόμους και να τους εκφράζει με ακρίβεια με τη βοήθεια των Μαθηματικών».

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Ξενοφών Διονυσίου Μουσάς

Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Διευθυντής

Εργαστηρίου Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

ΟΠΑΣ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΡΙΑΝΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ)
ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΚΔΕΠΑΠ-ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 19:00 - Αίθουσα Αρχιλόχου Παροικία Πάρος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos