Ξενάγηση στους Θησαυρούς του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάρου

21 Φεβρουαρίου 2015 02:17

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ξεναγού που εορτάζεται από τους επαγγελματίες ξεναγούς σε όλον τον κόσμο στις 21 Φεβρουαρίου οι Διπλωματούχοι Ξεναγοί της Πάρου διοργανώνουν δωρεάν ξενάγηση την ίδια ημέρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου.

Η «Περιήγηση στο Χώρο και στο Χρόνο μέσα από τους Θησαυρούς του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάρου» όπως τιτλοφορείται η ξενάγηση θα είναι διάρκειας μιας ώρας από τις 11:15πμ μέχρι τις 14:50. Ειδικότερα το ωράριο των ξεναγήσεων ορίζεται ως εξής: 11:15-12:00, 12:15-13:00, 13:15-14:00, 14:10-14:50. Η προσέλευση δεν καθορίζεται από την ώρα, όποιος προσέρχεται μπορεί να συμμετέχει στην ξενάγηση και δεν χρειάζεται να περιμένει. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να συμμετέχουν ανά πάσα στιγμή. Είσοδος μουσείου: 2 Ευρώ για ενήλικες, 1 Ευρώ για άνω των 65ετών (με ταυτότητα), δωρεάν για παιδιά, φοιτητές, εκπαιδευτικούς.

 Ο εορτασμός που καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Ξεναγών (WFTGA) αποτελεί την αφορμή για να γίνει γνωστός ο ρόλος και το έργο των ξεναγών στις τοπικές αρχές, στους πολίτες και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η WFTGA υιοθέτησε τον ορισμό του ξεναγού που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN), ως: «ένα άτομο που καθοδηγεί (ξεναγεί) επισκέπτες στη γλώσσα της επιλογής τους και ερμηνεύει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά μιας περιοχής, το οποίο άτομο κανονικά κατέχει τίτλο προσόντων τοπικής εξειδίκευσης, που συνήθως εκδίδεται ή αναγνωρίζεται από την αρμόδια αρχή».

Με αφορμή την εκδήλωση το psts.gr επικοινώνησε με την κ. Χριστίνα Φωκιανού, την διπλωματούχο ξεναγό που έχει αναλάβει και την ξενάγηση η οποία μας δήλωσε τα ακόλουθα:

«Οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάρου θα ξεναγηθούν στο χώρο και στον τόπο της ιστορίας του και στα μοναδικά του εκθέματα που συνδέονται άμεσα με την μακρόχρονη ιστορία του νησιού. Τα αρχέτυπα έργα γλυπτικής που παρουσιάζονται προέρχονται κυρίως από Ρωμαϊκά αντίγραφα γλυπτών. Τα αγάλματα που φιλοξενούνται στο μουσείο κατασκευάστηκαν από την περίφημη «Παρία Λίθος» το μοναδικής ποιότητας μάρμαρο της Πάρου που λόγω και του εμπορίου του ήταν ίσως και ο βασικός λόγος για την οικονομική ανάπτυξη της Πάρου, αλλά και για την εξέλιξη της σε Καλλιτεχνικό Κέντρο με φημισμένα εργαστήρια γλυπτικής και κεραμικής αλλά και ξακουστούς γλύπτες. Έχουμε την τύχη τα πρωτότυπα αγάλματα εξαιρετικής τέχνης να κοσμούν το μουσείο όπως η «Γοργώ επί γούνασι δρόμου», η «Νίκη», οι «Παριανές Κόρες» και οι «Κούροι». Επίσης θα δούμε τη «Χοντρή κυρία του Σάλιαγκου» την πρώτη σμιλευμένη ανθρώπινη μορφή που χρονολογείται στο 6000 π.Χ. Αλλά και το διάσημο «Πάριο Χρονικό» το αρχαίο Ελληνικό επιγραφικό κείμενο που βρέθηκε στην Πάρο και που δυστυχώς ένα μόνο μέρος του έχει μείνει στην Ελλάδα τα άλλα δύο βρίσκονται στο Ashmolean Museum της Οξφόρδης. Θα γνωρίσουμε επίσης στους επισκέπτες μας τα «Ταφικά Σήματα» και την εξέλιξη τους στην Αρχαιότητα, τις γραπτές παραστάσεις μαχών στους μοναδικούς αμφορείς, την αρχέτυπη στήλη της καθιστής κυρίας αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης και μεταφορών, όπως οι «Μηλιακοί Αμφορείς» που δεν είναι πλέον Μηλιακοί αλλά Παριανοί. Δεν αποκαλύπτω άλλα στοιχεία για τις αυριανές ξεναγήσεις για να υπάρχει και λίγο «σασπένς»... Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους του Αρχαιολογικού Μουσείου, τους φύλακες, τους εξαίρετους Αρχαιολόγους της Πάρου (το ζεύγος Ζαφειροπούλου, τον κ. Κουράγιο, τον κ. Σκυλάρντη, την κ. Κωτσανοπούλου, κ.α.) καθώς και την Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρία που χωρίς τα ευρήματα τους δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πρεσβευτές του τόπου μας.

Η κ. Φωκιανού αναφέρθηκε επίσης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το επάγγελμα του ξεναγού : «Στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις. Το κύριο πρόβλημα δημιουργήθηκε κυρίως από την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία προσπαθώντας να εξυπηρετήσει συμφέροντα μεγάλων τουριστικών πρακτορείων δεν δίστασε να καταργήσει βραβευμένες σχολές Ξεναγών. Τα δύο τελευταία χρόνια υπήρχαν μόνο δίμηνα σεμινάρια που αφορούσαν κυρίως τους απόφοιτους Αρχαιολογικών Σχολών προσφέροντας ελλιπείς γνώσεις όπως οι ίδιοι επιβεβαιώνουν. Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα που δέχεται το επάγγελμά μας είναι οι παράνομοι ξεναγοί οι οποίοι αυτοχρίζονται «ξεναγοί». Η ξενάγηση δεν είναι μια υποχρέωση την οποία πρέπει κάποιος να διεκπεραιώσει, είναι μια υπηρεσία που αφορά την αρτιότερη ενημέρωση του τουρίστα από έναν επαγγελματία. Να μπορεί να παρουσιάσει την Ιστορία και τον Πολιτισμό βασισμένος στα ιστορικά στοιχεία ώστε η αντίληψη να είναι σφαιρική αλλά και τη σύγχρονη ζωή και σκέψη των Ελλήνων ως μια χώρα που παράγει ακόμα Πολιτισμό.

Δείτε εδώ βίντεο από το αρχαιολογικό μουσείο Πάρου

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos