Ξεκίνησε τις εργασίες του, το «Δ΄ Διεθνές Συνέδριο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων», στην Παροικία της Πάρου (Φωτό + Βίντεο)

11 Ιουνίου 2015 22:34

Ένα σπουδαίο και εξαιρετικά ενδιαφέρον διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο, πραγματοποιείται από τις 11 έως τις 14 Ιουνίου στην Πάρο και συγκεκριμένα στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος».

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 40 αρχαιολόγοι, ανασκαφείς και ειδικοί μελετητές, οι οποίοι θα επικεντρωθούν στην παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων της αρχαιολογικής μελέτης και έρευνας, σχετικά με τις αποικίες που ίδρυσε η Πάρος κατά την αρχαιότητα στο βόρειο Αιγαίο, στην Αδριατική και στην Προποντίδα. Το συνέδριο που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων (ΙΑΠΚ) με τη συνεργασία του Δήμου Πάρου και του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος» έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και διαρθρώνεται στους εξής θεματικούς κύκλους:

Πάρος, η μητρόπολις, Θάσος, η αποικία στο βόρειο Αιγαίο, Φάρος, η αποικία στην Αδριατική (σημερινό Stari Grad στο νησί Hvar της Κροατίας) και τέλος, Πάριον, η αποικία στην Προποντίδα (σημερινό Canakkale στην Τουρκία).

Ειδικά θέματα της αρχαιολογίας της Πάρου ως μητρόπολης αλλά και των αποικιών της, θα διαφωτιστούν στη διάρκεια του συνεδρίου καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη και έρευνα έχει φέρει στο φως πλούσια στοιχεία για τη ζωή και την ιστορία των αποικιών της Πάρου κατά την αρχαιότητα. Αξίζει επιγραμματικά να αναφερθεί ότι το Πάριον στην Προποντίδα κατοικήθηκε από τον 7ο π.Χ. έως τον 13ο μ.Χ. αιώνα, υπήρξε πόλη με μεγάλη γεωπολιτική σπουδαιότητα και ιστορία στην οποία έχουν ανευρεθεί σπουδαία επίσης καλλιτεχνικά αριστουργήματα της αρχαιότητας.

Η Φάρος επίσης, στην Αδριατική, που ιδρύθηκε το 385 π.Χ., φέρει έναν εντυπωσιακό πολεοδομικό σχεδιασμό που σχεδιάστηκε από παριανούς αποίκους και θεωρείται σήμερα ως ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως διατηρημένα αρχαία ελληνικά κτηματολογικά συστήματα που εντάχθηκε το 2008 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τέλος, η Θάσος που ιδρύθηκε τον 7ο π.Χ. αιώνα από τον Τελεσικλή, πατέρα του φημισμένου παριανού λυρικού ποιητή Αρχίλοχου, βρίθει αρχαιολογικών ευρημάτων από την αρχαία αγορά και το τείχος της πόλης καθώς και καλλιτεχνικών αριστουργημάτων της εποχής.

Το Δ΄ Διεθνές Συνέδριο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων με τίτλο «Η Πάρος και οι αποικίες της» ξεκίνησε τις εργασίες του την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015 με χαιρετισμούς τους οποίους απηύθυναν ο Πρόεδρος του συλλόγου «Αρχίλοχος» κ. Γ. Γεμελιάρης, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων και καθηγήτρια Αρχαιολογίας κα Ντόρα Κατσωνοπούλου, ο πρέσβης της Κροατίας, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μ. Κωβαίος, ο Προιστάμενος της Εφορείας Αρχαιολογίας Κυκλάδων Δρ. Δ. Αθανασούλης, η εκπρόσωπος της ΟΠΑΣ, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων, αποσπάσματα των χαιρετισμών των οποίων, θα παρακολουθήσετε σε βίντεο.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos