11η Μικρασιατική Συνάντηση Πάρου : «Μικρά Ασία – Κύπρος: Στην γειτονιά της Προσφυγιάς»

23 Σεπτεμβρίου 2015 13:49

Η φετινή 11η Μικρασιατική Συνάντηση της Πάρου επιχείρησε να κάνει μια συνάντηση ιστορικής μνήμης επί σκηνής με υπόβαθρο την προσφυγιά και τον ξεριζωμό κάτω από διαφορετικές ιστορικές και χρονικές περιστάσεις.


Φέτος λοιπόν με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» σε συνεργασία με το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα και την Χορωδία Νάουσας Πάρου οργάνωσαν το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου τις φετινές εκδηλώσεις για την Μικρασία αφιερωμένες στην προσφυγιά, φιλοξενώντας τον Πολιτιστικό Όμιλο «Γιασούμεια» Δάσους Άχνας Κύπρου.
Το βράδυ του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου αμέσως μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό, δόθηκε η ευκαιρία στον κόσμο που παραβρέθηκε, να παρακολουθήσει και φέτος μια πανδαισία δρώμενου, μουσικής, χορών και τραγουδιών της Μικρασίας, της Κύπρου, και της Πάρου.
Η εκδήλωση άρχισε με την προβολή οπτικού υλικού με μικρασιατικό περιεχόμενο. Κατόπιν οι φιλοξενούμενοι Κύπριοι παρουσίασαν ένα προσφυγικό δρώμενο αναπαράσταση του ξεριζωμού από το χωριό τους το 1974 που εντυπωσίασε, ενώ στην συνέχεια έδειξαν τις εξαιρετικές τους χορευτικές ικανότητες παρουσιάζοντας χορούς τους νησιού τους. Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς από τα παράλια της Μικράς Ασίας. της Ίμβρου και της Πάρου από το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα «Νάουσα Πάρου» που παρουσιάστηκαν σε δύο μέρη.
Την επόμενη ημέρα Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου το πρωί, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος. Στο τέλος της Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προσεφώνησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο που παρέστη στην Ιερά Πανήγυρη συμπροσευχόμενος από του Ιερού βήματος, ο οποίος αφού ευλόγησε τους παρευρισκόμενους, απηύθυνε ωραίους πατρικούς και πνευματικούς λόγους. Στην συνέχεια προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας και παρουσία του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου και του Επάρχου κ. Κων/νου Μπιζά πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας του Αγίου Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης την οποία πλαισίωσαν αντιπροσωπείες των Συλλόγων.
Ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα κάτω από τον ιερό Ναό με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, των Τοπικών αρχόντων και όλων των συμμετεχόντων στην πανήγυρη κληρικών και Λαϊκών.
Το διήμερο εορτασμού και εκδηλώσεων έκλεισε το βράδυ της ίδιας ημέρας όπου η χορωδία Νάουσας υπό την διεύθυνση της μουσικού κ. Φένιας Θεοφίλου ερμήνευσαν καταπληκτικά, Μικρασιάτικα τραγούδια από την καθημερινή ζωή της Μικράς Ασίας.
Μουσική στο διήμερο εκδηλώσεων έπαιξαν οι Μανώλης Δελέντας και Μαρουσώ Μενέγου βιολί, Χάρης Κόχυλας λαούτο, Φένια Θεοφίλου τουμπερλέκι και Άννα Ρούσσου τραγούδι. Στην τσαμπούνα και το τουμπάκι ήταν οι Βασίλης Τριαντάφυλλος και Γιώργος Κυδωνιεύς αντίστοιχα.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τις ανταλλαγές δώρων και με μικρασιατικά φαγητά και γλυκά που προσφέρθηκαν στα μέλη της χορωδίας και των χορευτικών ομάδων από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» ο οποίος είχε και την ευθύνη διοργάνωσης των φετινών εκδηλώσεων.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos