Νάουσα: Στα χνάρια του οινικού πολιτισμού της Πάρου μέσα από μια υπέροχη Ημερίδα! Το χθες, το σήμερα και το αύριο της παριανής οινοπαραγωγής… (Βίντεο + Φωτό)

04 Σεπτεμβρίου 2017 16:43

Χώματα τραχιά και άνυδρα αυτά της Πάρου, μα και ευλογημένα καθώς τρέφουν εδώ και αιώνες περίφημες ποικιλίες αμπέλου και δίνουν ξεχωριστά προϊόντα οίνου που ευφραίνουν τις ανθρώπινες καρδιές.

Τα μοναδικά αμπελοτόπια της Πάρου, κουβαλούν ιστορία και πολιτισμό ριζωμένα στην αρχαιότητα, όταν ο θεός Διόνυσος πανηγύριζε κάθε Σεπτέμβρη τη γιορτή του τρύγου που γινόταν αφορμή για γλέντια με μακρά παράδοση στο λαϊκό πολιτισμό.

Πεζούλες, ξερολιθιές και καλαμιώνες προστάτευαν την αμπελουργία της Πάρου από τους αέρηδες, παραδοσιακά πατητήρια, κρασοβάρελα και επιδέξια εργαλεία οινοπαραγωγής εξασφάλιζαν στους τοπικούς μικροαμπελουργούς το κρασί του έτους.

Την οινική κληρονομιά της Πάρου με αναφορές στη σύγχρονη αμπελουργία και παραγωγή κρασιού, ανέδειξε η διαδραστική Ημερίδα «Οινικές Διαδρομές Παρίων» που διεξήχθη το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου υπό τη διοργάνωση του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Νάουσας σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο – συγγραφέα κα Νίκη Μηταρέα, το Οινοποιείο της εταιρείας «Ε.Θ.Μωραίτης Α.Ε.» και Ναουσαίους παραγωγούς.


Στην όμορφη εκδήλωση, συμμετείχε πολύς κόσμος που απόλαυσε την εμπειρία του τρύγου και του πατήματος των σταφυλιών με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Ακολούθησαν ξενάγηση σε σύγχρονο Οινοποιείο με την ταυτόχρονη παρουσίαση της εξελικτικής ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στην Πάρο, ομιλίες από οινολόγους καθώς και η παρουσίαση του βιβλίου της κας Μηταρέα «Με Κρασί και Ελληνικά» το οποίο περιέχει ελληνικές συνταγές μαγειρικής βασισμένες στο κρασί. Κατόπιν τούτων, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές εδεσμάτων μαγειρεμένων από τη συγγραφέα και τον γνωστό σεφ Ανδρέα Λαγό με βάση συνταγές του βιβλίου.

Στο τέλος της βραδιάς, προσφέρθηκαν οινοκεράσματα και πραγματοποιήθηκε ένα παραδοσιακό γλέντι το οποίο ενθουσίασε τους πολυπληθείς συμμετέχοντες ορισμένοι εκ των οποίων μίλησαν στην κάμερα του psts. gr με τα θερμότερα λόγια για την πρωτοβουλία της Ημερίδας.

Πράγματι, η σπουδαία πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας που έθεσε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την πλούσια οινική ιστορία της Πάρου αλλά και τη σύγχρονη οινοπαραγωγή του νησιού και τις προοπτικές της, εντυπωσίασε τον κόσμο που είχε την ευκαιρία να ζήσει και να μυηθεί στις διαδρομές της αμπελουργικής παράδοσης του νησιού που συνυφαίνονται άρρηκτα με τον πολιτισμό του και τα πανάρχαια βιώματα της γαστρονομικής του κουλτούρας που διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Ίσως η εμπνευσμένη ιδέα της καθιέρωσης ενός Φεστιβάλ αφιερωμένου στο κρασί με πανκυκλαδική ή πανελλήνια συμμετοχή να αποτελεί μελλοντικό φιλόδοξο στόχο του αεικίνητου Συλλόγου Γυναικών Νάουσας που συμβάλλει πάντοτε στην ανάδειξη της Πάρου μέσα από υπέροχες, προσεγμένες εκδηλώσεις που προβάλλουν το νησί και τονίζουν πτυχές της πλούσιας πολιτισμικής ιστορίας του.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos