H καρδιά του λαϊκού μουσικού πολιτισμού του Αιγαίου ήχησε «δυνατά» στις Λεύκες Πάρου! (Βίντεο)

04 Οκτωβρίου 2017 17:51

Ήταν ένα υπέροχο λαϊκό παραδοσιακό πανηγύρι που ξεσήκωσε ντόπιους και μη, απογείωσε τη διάθεση μα πάνω απ΄όλα ιχνηλάτησε τους δρόμους της προαιώνιας νησιώτικης μουσικής κληρονομιάς και έφερε στην επιφάνεια ήχους και σκοπούς που συνθέτουν τον πλούτο του μουσικού Αιγαίου και σηματοδοτούν την ανεξάντλητη δεξαμενή μνήμης της πατροπαράδοτης τέχνης του λαϊκού μουσικού πολιτισμού.

Επίκεντρο της γιορτής ήταν οι Λεύκες Πάρου, ο καλύτερος φυσικός χώρος εκδίπλωσης του ταλέντου των 100 και πλέον παραδοσιακών οργανοπαιχτών από 11 νησιά του Αιγαίου οι οποίοι με τσαμπούνες, σουραύλια και άλλα όργανα «ενώθηκαν» μουσικά σε ένα μοναδικό δρώμενο πλημμυρισμένο από σκοπούς της μοναδικής και τόσο ιδιαίτερης νησιώτικης μελωδικής γνησιότητας.



Και όλα αυτά το βράδυ της Τρίτης 3 Οκτωβρίου, πρώτη ημέρα της διήμερης εκδήλωσης Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου, στα κατάλευκα σοκάκια των Λευκών με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Αυθεντικοί λαϊκοί μουσικοί με τα παραδοσιακά όργανά τους περιδιάβηκαν τα δρομάκια του χωριού, προχώρησαν «ταξιδεύοντας» μουσικά το κοινό στο ρυθμό των νησιώτικων ήχων τους και κατέληξαν όλοι μαζί, αδιαχώριστοι από τον κόσμο στην πλατεία Αγ. Τριάδας όπου και στήθηκε ένα υπαίθριο γλέντι με πολύ χορό και κέφι.

Πως θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά αφού μουσικές «εικόνες» της Αιγαιακής κληρονομιάς είναι εγγεγραμμένες στο συλλογικό ασυνείδητο και ξεπηδούν αυθόρμητα με το έναυσμα των γνώριμων ήχων της γνήσιας λαϊκής μουσικής κουλτούρας!

Η βραδιά στις Λεύκες ήταν υπέροχη, είχε κάτι από τη μαγεία άλλων εποχών. Ο κόσμος ευχαριστήθηκε πραγματικά τη συμμετοχή του και η επιτυχία της 2ης Μουσικής Συνάντησης Λαϊκών Πνευστών του Αιγαίου ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Οι όμορφες Λεύκες αγκάλιασαν φιλόξενα τη γιορτή και υπαίθριος χώρος τους έγινε το ιδανικότερο «θέατρο» παρουσίασης της ωραίας εκδήλωσης που έμοιαζε σχεδόν αυθόρμητη σε ζωντάνια, παλμό και ενέργεια.

Για τη Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου, ενός από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς του Αιγαίου, μίλησαν στο psts.gr ο κ. Τάσος Αναστασίου από το Γραφείο Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο οποίος τόνισε τη σημασία της διατήρησης της μουσικής μας παράδοσης αλλά και ο Εθνομουσικολόγος κ. Χάρης Σαρρής.


Σημαντικοί αρωγοί, μεταξύ άλλων, στην όλη εκδήλωση στο νησί της Πάρου στάθηκαν, ο Δήμος Πάρου, η ΚΔΕΠΑΠ και ο πολιτιστικός σύλλογος ΥΡΙΑ Λευκών.
Οι Λεύκες η παλαιά πρωτεύουσα της Πάρου, η οποία διαφυλάττει τη σχέση της με την παράδοση, προσφέρει παράλληλα σήμερα σύγχρονες ανέσεις και εκεί λειτουργούν καταστήματα που εγγυώνται την παροχή των καλύτερων δυνατών προϊόντων.

Ένα από αυτά είναι η «Πανεμπορική Λευκών», που ειδικεύεται στο γενικό εμπόριο ευρείας γκάμας οικοδομικών υλικών και ζωοτροφών και βρίσκεται στο 3ο χλμ. Λευκών – Νάουσας.
Η «Πανεμπορική» προφέρει εξαιρετικά προϊόντα σε άριστη ποιότητα και προσιτές τιμές εξυπηρετώντας πάντα φιλικά και άμεσα τους πελάτες της.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos