300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πνευματική «επανεκκίνηση» της ξεχασμένης Αθήνας

16 Οκτωβρίου 2017 11:23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πνευματική «επανεκκίνηση» της ξεχασμένης Αθήνας

test2

react2 2025

skandalis77

Για τους κατοίκους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας η Νεάπολη αποτελεί κάτι περισσότερο από μια συνοικία.

Η περιοχή που χωροταξικά οριοθετείται από ένα νοητό τρίγωνο με «κορυφές» την Ελληνοαμερικανική Ενωση, τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και την παλιά Σχολή Δοξιάδη φιλοξένησε μια αρκετά ζωηρή πνευματική κίνηση τη δεκαετία του ’60, προτού παρασυρθεί στη δίνη της γενικότερης φθοράς του κέντρου. «Η περιοχή έζησε τη λεγόμενη “χαμένη άνοιξη”, όπως την ονόμασε ο Στρατής Τσίρκας. Μέχρι την επιβολή της δικτατορίας η Νεάπολη ήταν το κέντρο για το ανήσυχο κοινό που συνδιαλέγονταν με τους διανοούμενους και τους πνευματικούς ανθρώπους της εποχής», λέει στην «Κ» ο Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, πρόεδρος του Hellenic American University και εμπνευστής της πρωτοβουλίας για την πνευματική «επανεκκίνηση» της ιστορικής συνοικίας.

Η μεταπολίτευση και η συνακόλουθη οικονομική ευμάρεια ώθησε τους κατοίκους του κέντρου στα νέα προάστια με αποτέλεσμα την οικιστική αποδυνάμωσή του. Αν και στην περιοχή διατηρούνται πνευματικοί πυλώνες, όπως η Ακαδημία Αθηνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και εκδοτικοί οίκοι, που συνασπίζονται στην πρωτοβουλία της «Νεάπολης – Νέα Πόλη», ο κ. Κόσκος επισημαίνει ότι χωρίς την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των –εναπομεινάντων– κατοίκων κάθε πρωτοβουλία θα πέφτει στο κενό.

Μικρογραφία παθογενειών

Στην προσπάθεια να επιστρέψει η Νεάπολη στην πνευματική της «εγρήγορση» εντάσσεται το συνέδριο «Αναζητώντας τη Μεταρρύθμιση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα», που διοργανώνεται στην Ελληνοαμερικανική Ενωση με περισσότερους από 40 διακεκριμένους ομιλητές. Εάν η «εξαφάνιση» της Νεάπολης ως πνευματικής νησίδας με ξεχωριστή ταυτότητα αντανακλά τη δυσκολία προσαρμογής στις αλλαγές του γενικότερου περιβάλλοντος, είτε αυτές εκφράζονται στην κοινωνία, στον αστικό ιστό ή στην πολιτική, τότε η περίπτωση της Νεάπολης θα μπορούσε να αποτελέσει μια μικρογραφία των παθογενειών που συνδέονται με την εφαρμογή αυτού που γενικότερα ονομάζουμε «μεταρρύθμιση». Και ειδικά με τη «μεταρρύθμιση εν Ελλάδι», όπως επισημαίνει σκωπτικά ο Αγγελος Δεληβοριάς εκ της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου. Το τριήμερο συνέδριο (20-22 Οκτωβρίου) θα εξετάσει το ευρύ θέμα και την έννοια της μεταρρύθμισης μέσα από το κράτος και τους πολιτικούς θεσμούς, τη διεθνή πρακτική, τον πολιτισμό και τις πνευματικές αναζητήσεις, τον ρόλο και την υποδοχή των μεταρρυθμίσεων από την κοινωνία, την οικονομία και τον δημόσιο χώρο και το αστικό περιβάλλον, ενώ κεντρικός εισηγητής θα είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

«Δεν θέλουμε να αναπαράγουμε έναν αυτοενοχοποιητικό λόγο», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου Δημήτρης Σωτηρόπουλος. Ο καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, που θα συντονίσει το πάνελ για τον ρόλο της κοινωνίας στις μεταρρυθμίσεις, τονίζει ότι το θέμα «είναι με ποιον τρόπο εφαρμόζεται μια μεταρρύθμιση στην πράξη». «Δεν υπάρχει μια αυτοματοποιημένη κοινωνική υποδοχή των μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι βέβαιο ότι κάτι θα λειτουργήσει πάντοτε και παντού. Η εφαρμογή είναι μια περίπλοκη διαδικασία», σημειώνει και επισημαίνει ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει μόνο «αποτυχίες» και «χρεοκοπίες» να επιδείξει στην ιστορία του. «Δεν ήταν πάντα αναποτελεσματικό το κράτος. Για παράδειγμα την περίοδο του Μεσοπολέμου προχώρησαν μεγάλες αλλαγές στην οικονομία, τον στρατό, την εκπαίδευση. Στα νεότερα χρόνια παρατηρούμε μια στασιμότητα στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι και η αποτυχία του κράτους σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν προετοίμασε την κοινωνία για τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές της παγκοσμιοποίησης», τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Οι ενδιαφέρουσες ομιλίες είναι η μία όψη του συνεδρίου, καθώς ένας από τους στόχους είναι να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή του κοινού σε έναν γόνιμο διάλογο και να αποτελέσει εφαλτήριο για μια σειρά παρόμοιων παρεμβάσεων στο πλαίσιο της «Νεάπολης». «Με την ευχή της αφύπνισης του κοινού και ίσως της πολιτείας», συμπληρώνει ο κ. Δεληβοριάς. Στο ίδιο πλαίσιο, διοργανώνεται η έκθεση για την αθηναϊκή συνοικία «#NeapolisAthina: και τώρα και τότε» με αρχειακές φωτογραφίες εποχής και έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη.

​​«Αναζητώντας τη Μεταρρύθμιση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα», 20-22 Οκτωβρίου, Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22.

www.kathimerini.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Συγκίνηση, γλυκόπικρο χιούμορ...
Στον απόηχο της 29ης Συνάντηση... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

cavo doro 22

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Νοέμβριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

logo2
Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Ξεσήκωσε τη σκηνή του The Voice η παριανή Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου (Βίντεο)

Πάρος: Ξεσήκωσε τη σκηνή του The Vo...

15 Νοεμβρίου 2025
Τα 10 καλύτερα νησιά του 2025 και η Πάρος στην κορυφή

Τα 10 καλύτερα νησιά του 2025 και η...

15 Νοεμβρίου 2025
Market In: Μέσω της Flora βάζει «πόδι» στη Μύκονο

Market In: Μέσω της Flora βάζει «πό...

15 Νοεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Τάξη στο χάος με τα πατίνια στην Αθήνα επιχειρεί να βάλει νέος κανονισμός κυκλοφορίας και στάθμευσης

Τάξη στο χάος με τα πατίνια στην Αθ...

21 Νοεμβρίου 2025
Πρωτοφανής πρόκληση από Ζαχάροβα: H Ρωσία θα απαντήσει κατάλληλα στην Ελλάδα για την κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία

Πρωτοφανής πρόκληση από Ζαχάροβα: H...

21 Νοεμβρίου 2025
Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έριξε 100αρα στη Ντουμπάι και συνεχίζει το κυνήγι της κορυφής - Νίκες για Χαποέλ, Ρεάλ και Εφές (Βίντεο)

Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έριξε 10...

21 Νοεμβρίου 2025

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ