Η Θεατρική Ομάδα Νάουσας στην 29η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων : απόηχος, εντυπώσεις, προτάσεις για την επόμενη ημέρα…

22 Οκτωβρίου 2017 15:51

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Όταν ξεκινούσαν οι συμμετοχές στις Συναντήσεις, ήδη από το 1991, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς τη μεγάλη αυτή διοργάνωση να έρχεται στο νησί. Να, όμως που έγινε και μάλιστα με τρόπο απόλυτα επιτυχημένο.

Στατιστικά:
Συμμετοχή: 27 Θεατρικές ομάδες από 15 νησιά με 600 περίπου άτομα .
Χορευτικά Συγκροτήματα: 1. Μουσικοχορευτικό συγκρότημα «Νάουσα Πάρου»
2. Χορευτικό Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας
Διοργάνωση: Υπ. Ναυτιλίας/Γεν. Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής , Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Δήμος Πάρου, Ομοσπονδία Ερ. Θιάσων Αιγαίου, ΚΔΕΠΑΠ, Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου.

Ανακατασκευή-διαμόρφωση θεατρικών χώρων:
Α. ΕΠΑΛ Πάρου [320 θέσεις] από τον Δήμο Πάρου/ Τεχν. Υπηρεσίες.
Β. Αμφιθέατρο Δημ. Σχολείου Νάουσας [260 θέσεις] από το Πολιτ. Πάρκο Πάρου
Χώροι Θεατρικών παραστάσεων: Αίθουσα Θεατρικής Ομάδας Νάουσας, Αμφιθέατρο Δημ. Σχολείου Νάουσας, Ανοικτό θέατρο Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου, Αίθουσα «Νηρέας» Νάουσας, Πολυχώρος ΕΠΑΛ Πάρου.
Αριθμός παραστάσεων: Νάουσα: 16, Παροικιά: 11, σύνολο: 27 παραστάσεις

Εθελοντική οργάνωση-ομάδες: Οργανωτική Επιτροπή Πάρου, Ομάδα υποδοχής, Ομάδες Αιθουσών [Α. Πολυχώρος ΕΠΑΛ Πάρου. Β.Αίθουσα Θεατρικής Ομάδας Νάουσας, Αμφιθέατρο Δημ. Σχολείου Νάουσας, Ανοικτό θέατρο Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου, Αιγαιοπελαγίτικη συνάντηση Γεύσεων και Χορών ξενοδοχείο Πόρτο Πάρος, Γ. Αίθουσα «Νηρέας» Νάουσας,].
Χορηγοί-φορείς : Ιερό προσκύνημα «Παναγία Εκατονταπυλιανή», Δήμος Πάρου, ΚΔΕΠΑΠ, και πλήθος Συλλόγων και επαγγελματιών έγιναν χορηγοί και υποστηρικτές της 29ης Συνάντησης.
Σε όλους οφείλονται ευχαριστίες για την προσφορά τους.

Εντυπώσεις φιλοξενούμενων: Ενθουσιασμός για την ομορφιά του νησιού, τα μνημεία, την οργάνωση των εκδηλώσεων, τους χώρους των εκδηλώσεων, το πλήθος και την συμπεριφορά των εθελοντών, την ποιότητα των θεαμάτων, την συμμετοχή του παριανού κοινού.

Ομοσπονδία Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου: Άψογη διοργάνωση, κατανομή τομέων δράσης ανά μέλος του Δ.Σ., συνεργασία με τους φορείς του νησιού, επίλυση προβλημάτων με ψυχραιμία. Δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την Συνάντηση της Πάρου, χαρακτηρίζοντάς την μια από τις καλύτερες και μεγαλύτερες που έχουν γίνει.



Θεατρικές Ομάδες Πάρου-μέλη ΟΕΘΑ: Αγωνίστηκαν για την επιτυχία της Συνάντησης, η καθεμιά σύμφωνα με την οργάνωση και τις δυνατότητές της. Αξιοποιώντας την εμπειρία των μελών τους σε συμμετοχές στις Συναντήσεις από το 1991 προσπάθησαν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στους χώρους που ανέλαβαν ενώ παράλληλα εξυπηρέτησαν και όποια άλλη ομάδα του Αιγαίου ζήτησε την βοήθειά τους, παρέχοντας αντικείμενα για τις παραστάσεις.
Αιγαιοπελαγίτικη Συνάντηση Γεύσεων και Χορών: Γαστρονομική και μουσικοχορευτική Συνάντηση με εξαιρετικά προϊόντα των Αιγαιοπελαγίτικων νησιών. Μεγάλη η συμβολή της Πάρου με χορηγούς τους: Συλλ. Γυναικών Νάουσας, Θεατρική Ομάδα Μάρπησσας, Θεατρική Ομάδα Νάουσας, Στ. Αλιπράντη, Μ. Μωραϊτη, Ένωση Γεωργ. Συν. Πάρου, Πόρτο Πάρος. Διοργάνωση: ΟΕΘΑ [υπ.: Γ. Δεσύπρης], ΚΔΕΠΑΠ [πρόεδρος: Θ. Μαρινόπουλος], Εθελοντική Ομάδα Αμφιθεάτρου Δημ. Σχολείου Νάουσας.

Στο καλλιτεχνικό μέρος συμμετείχαν το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα «Νάουσα Πάρου» και το Χορευτικό Συλλ. Γυναικών Μάρπησσας που ξεσήκωσαν όλους στους Αιγαιοπελαγίτες σε μεγάλο γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Παράλληλες δράσεις: Πάρτυ καλωσορίσματος στην Αίθουσα του Πολ. Συλλ. «Αρχίλοχος», κεράσματα από το Πολ. Πάρκο Πάρου και την Θ.Ο. Νάουσας μετά την παράσταση της «Ποντικοπαγίδας». Παρουσίαση του μονόπρακτου «Εξ επαφής» με σύμπραξη τεσσάρων νησιών, πριν την έναρξη της Συνάντησης γεύσεων και Χορών.

Η επόμενη μέρα. Ζητούμενο: η ευέλικτη διαχείριση των δύο θεάτρων της Πάρου. Προτάσεις:
-Άμεση συμπλήρωση εξοπλισμού των δύο βασικών θεατρικών χώρων [Πολυχώρος ΕΠΑΛ Πάρου, Αμφιθέατρο Δημ. Σχολείου Νάουσας]. Ήδη το Πολιτιστικό Πάρκο Πάρκο Πάρου μέσω της κας Ελ. Παπαζώη έχει δηλώσει την πρόθεσή του για τον οπτικό και ηχητικό εξοπλισμό του Θεάτρου στη Νάουσα.

-Οργάνωση της διαχείρισης για την ευέλικτη λειτουργία των προαναφερθέντων θεατρικών χώρων και χρήση τους από Συλλόγους και άλλους φορείς του νησιού.
-Διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων αξιοποιώντας τις δύο μεγάλες αίθουσες του νησιού και σε περιόδους εκτός του καλοκαιριού.
Συμπεράσματα: Η 29η Συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου ολοκληρώθηκε. Η Πάρος φαίνεται πως τα κατάφερε και σε επίπεδο υποδομών αλλά και σε επίπεδο φιλοξενίας.
Ένα άλλο πρόσωπο του νησιού φάνηκε να αναδύεται στο δεκαήμερο της Συνάντησης. Άνθρωποι χαμηλών τόνων, χωρίς διάθεση αυτοπροβολής αλλά με μεγάλη όρεξη για προσφορά και αγάπη για το θέατρο. Θα συνεχίσει άραγε να αναδεικνύεται το πρόσωπο αυτό της Πάρου ή θα επιστρέψει εκεί που ήταν πριν την Συνάντηση; Η εκτίμηση των ερασιτεχνών του Αιγαίου προς αυτήν την Πάρο του πολιτισμού εκδηλώθηκε απλόχερα δίνοντας κουράγιο σε ανθρώπους και φορείς που προσπαθούν στα πολιτιστικά του νησιού μας κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Η μεγάλη αυτή διοργάνωση έδειξε όμως και κάποια προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και αλληλοεκτίμηση ανάμεσα στους φορείς διοίκησης και στους ανθρώπους του θεάτρου του νησιού μας. Το μεγάλο στοίχημα είναι να ενταχθεί η Πάρος στον πολιτιστικό-θεατρικό χάρτη του Αιγαίου και της χώρας μας γενικότερα, με την σωστή αξιοποίηση των δύο κεντρικών χώρων που δημιουργήθηκαν σε Νάουσα και Παροικιά για να στεγάσουν σημαντικές εκδηλώσεις. Θα είναι πολύ κρίμα για τον λαό της Πάρου οι χώροι αυτοί να καταλήξουν ανενεργοί για διοικητικούς λόγους.

Η Θεατρική Ομάδα Νάουσας συνέβαλε στην προετοιμασία της Συνάντησης μέσω του μέλους της, καθηγήτριας κας Μαργαρίτας Μαλαματένιου αλλά και στην πραγματοποίησή της, με όλες της τις δυνάμεις, υποδομές, εξοπλισμό και αντικείμενα ενώ τα μέλη της-εθελοντές, ήταν στην υπηρεσία των ερασιτεχνών του Αιγαίου όλες τις ημέρες της Συνάντησης. Όλες οι φιλοξενούμενες ομάδες εκφράστηκαν με συγκινητικά λόγια για τους εθελοντές και την υποδειγματική οργάνωση των Αιθουσών των παραστάσεων. Η τεράστια προσέλευση του κόσμου στην παράσταση της «Ποντικοπαγίδας» κατά τη διάρκεια της Συνάντησης (170 άτομα ) δημιούργησε την ανάγκη μια ακόμα παράστασης για το κοινό της Πάρου που δόθηκε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα της Ομάδας. Η Θ.Ο.Ν. προτίθεται να συμβάλλει, εάν της ζητηθεί , όπως μπορεί, στην πλήρη αξιοποίηση των χώρων που δημιουργήθηκαν έχοντας εμπειρίες από τη διαχείριση παρόμοιων Αιθουσών των Συναντήσεων στα νησιά του Αιγαίου, που έχει λάβει μέρος εδώ και εικοσιπέντε περίπου χρόνια.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos