Επετειακή λαμπαδηφορία στην Παροικία το βράδυ της 25ης Μαρτίου στην Πάρο

22 Μαρτίου 2018 13:33

Η ιστορική μνήμη του λαού μας, κράτησε ζωντανό το έθιμο της λαμπαδηφορίας που θα αναβιώσει στην Πάρο το βράδυ της 25ης Μαρτίου στη μνήμη της ηρωίδας του νησιού Μαντώς Μαυρογένους.

Όταν στους σκοτεινούς χρόνους της Τουρκοκρατίας, λίγο πριν την Επανάσταση του 1821, οι τότε λαμπαδηφόροι, βρήκαν τον τρόπο να μεταδώσουν «μυστικά» το μήνυμα της Ανάστασης του Γένους με αναμμένες δάδες οι οποίες συμβόλιζαν το φως της ελευθερίας, γεννήθηκε η συμβολική εθιμική πράξη της εθνικής παλιγγενεσίας.

Στην Πάρο, το έθιμο διατηρείται και έτσι κι εφέτος, στις οκτώ το βράδυ Κυριακής 25 Μαρτίου, με αφετηρία το 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας, οι λαμπαδηφόροι, μικροί και μεγάλοι με φαναράκια στα χέρια, θα καταλήξουν στην παλαιά αγορά στα σκαλάκια του Κάστρου όπου θα τους περιμένουν παραδοσιακά κεράσματα και σούμα.

Το έθιμο θα συνοδεύσουν μουσικά, επετειακοί σκοποί και τραγούδια από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πάρου και οι Χορωδίες ου Δημοτικού Ωδείου Πάρου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας. (Διεύθυνση Κωνσταντίνα Ανδρεάκου)

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos