Πάρος: Μια έξοχη εκδήλωση ιστορικής μνήμης στο υποβλητικό, μαγευτικό περιβάλλον της Παναγιάς της Φλουριάς

24 Αυγούστου 2021 14:05

Είναι από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις που μια σπουδαία εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορική μνήμη της Πάρου παρουσιάζεται στο χώρο ενός διατηρητέου μνημείου του νησιού με προνομιακή θέα και ατμοσφαιρική μαγεία.

Σε ένα υποβλητικό υπαίθριο περιβάλλον, στους πρόποδες του λόφου του Αγ. Αντωνίου στα ανατολικά της Μάρπησσας, στον εξωτερικό χώρο του μικρού μισοερειπωμένου ξωκλησιού της Παναγιάς της Φλουριάς, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 23 Αυγούστου, η εκδήλωση με τον τίτλο «1821 – 2021 … υπέρ ελευθερίας αγωνισάμενοι – 200 χρόνια μετά» το πρώτο μέρος της οποίας ήταν αφιερωμένο στη ζωή και τη δράση των Παριανών αγωνιστών του 1821 και το δεύτερο στην ηρωίδα της Επανάστασης Μαντώ Μαυρογένους.

panafia flouria2

Η όμορφη εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Μαρπησσαίων και Αρχιλοχιτών Πάρου και την Ένωση Ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου, έριξε φως στην ιστορική συμβολή του νησιού στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821 μέσα από το έργο, το βίο και τη δράση προσώπων που γεννήθηκαν ή κατάγονταν από την Πάρο. Ένα πανόραμα ιστορικών προσωπικοτήτων που μετείχαν στα δρώμενα της κορυφαίας στιγμής της Νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας αλλά και η ίδια η Μαντώ Μαυρογένους, «ξεπήδησαν» μέσα από τις ομιλίες και τις εικόνες της εκδήλωσης η οποία κατάφερε να παρουσιάσει αριστουργηματικά στο κοινό με σημείο αναφοράς την Πάρο, αφανείς πτυχές της ιστορικής μνήμης του τόπου στη «συνάντησή» τους με την Ιστορία της χώρας.

Σημαίνοντα ρόλο στην επιτυχία της εκδήλωσης διαδραμάτισε και ο υπέροχος εξωτερικός χώρος της Παναγιάς της Φλουριάς, μιας ιδιότυπης μισογκρεμισμένης εκκλησίας «φορτωμένης» με μνήμες αιώνων αφού η ίδρυση της ανάγεται στην εποχή της Φραγκοκρατίας.

panafia flouria3

Μοναδικό στην Πάρο από πλευράς εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής το ταπεινό αυτό μονόκλιτο ξωκλήσι, φέρει δύο κόγχες στο ιερό του που μαρτυρούν ότι προοριζόταν για ομόστεγη λειτουργία του ορθόδοξου και καθολικού πληθυσμού στα χρόνια της Φραγκικής Κατάκτησης του νησιού. Η προσωνυμία Φλουριά, κατά την παράδοση, έχει τις ρίζες της στην ίδια εποχή και αναφέρεται στην εύρεση μεγάλου καζανιού γεμάτου φλουριά στην περιοχή που χτίστηκε το ξωκλήσι.

panafia flouria4

Η μαγεία του μικρού παλαιού ναού, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός του για την εκδήλωση σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα από ψηλά του οικισμού της Μάρπησσας, δημιούργησαν ένα μοναδικά υποβλητικό περιβάλλον εκδίπλωσης της ιστορικής «αφήγησης» η οποία συμπεριέλαβε και ζωντανή μουσική επένδυση.

panafia flouria5

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos