Πάρος: Εκδήλωση παρουσίασης ενός πράσινου έργου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας – Μικροφράγματα στον Καβουροπόταμο της Πάρου

06 Ιουνίου 2022 20:16

Σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Ιουνίου υπό την αιγίδα του Paros Festival στο Ανοιχτό Θεατράκι του Λυκείου Πάρου, παρουσιάστηκε ένα πράσινο έργο υποδομής που κατασκευάζεται στο νησί για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και συνίσταται στο χτίσιμο λίθινων αναβαθμών στον Καβουροπόταμο της Πάρου.

Το έργο, η υλοποίηση του οποίου ανήκει στην WWF Ελλάς, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο MedINA, το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας ΙΝΣΠΕΕ, το Δήμο Πάρου και την ΔΕΥΑΠ, αφορά την μέχρι στιγμής κατασκευή 13 μικροφραγμάτων στον Καβουροπόταμο με φυσικές μεθόδους όπως κατά το παρελθόν, σε αρμονία με το περιβάλλον και με υλικά από τη φύση του νησιού.

Σύμφωνα με το πλάνο, υπολείπεται να κατασκευαστούν ακόμη 20 περίπου μικροφράγματα από ξερολιθιά που σκοπό έχουν να συγκρατούν τη ροή του νερού και να την επιβραδύνουν, ώστε να γίνεται η διήθησή του στο έδαφος και να εμπλουτίζεται έτσι ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού.

paros kavouropotamos 01

Για το συγκεκριμένο πράσινο έργο, επιστρατεύτηκαν τοπικοί τεχνίτες όπως τα αδέρφια Γιώργος και Μιχάλης Ρούσσος από την περιοχή του Καβουροπόταμου και ο Γιώργος Λουκής από την Αγκαιριά, οι οποίοι μαζί με εθελοντές από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη, εργάστηκαν χτίζοντας μικροφράγματα από φυσικά υλικά ώστε το ρέον νερό να μην παρασύρει φερτά υλικά αλλά να σχηματίζει μικροδεξαμενές που ωφελούν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η καινοτομία του έργου συνίσταται στον καθ΄όλα οικολογικό του χαρακτήρα. Αποτελεί μια φυσική ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον, κληροδοτημένη από την παράδοση και το παρελθόν της αγαστής συνύπαρξης ανθρώπου – φύσης, η οποία ακολουθούνταν κατά κόρον στην παλαιά Πάρο.

paros kavouropotamos 03

Οι γνωστές μας ξερολιθιές, χτισμένες από πέτρα της περιοχής, είναι οι λίθινοι αναβαθμοί, δηλαδή τα μικροφράγματα τα οποία φέροντας μια οπή, εκτονώνουν την ορμή του νερού χωρίς ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του να χύνεται στη θάλασσα, αλλά να κατακρατείται διηθούμενο στο έδαφος. Επινόηση της αγροτικής οικονομίας κατά το παρελθόν για το πότισμα των κτημάτων, η ίδια τεχνική σήμερα, είναι ικανή να προστατέψει το νησί από τη λειψυδρία με τρόπο φυσικό και σε αρμονία με το περιβάλλον του τόπου.

Φωτογραφίες
Κωνσταντίνος Μαύρης

paros kavouropotamos 04

paros kavouropotamos 05

paros kavouropotamos 06

paros kavouropotamos 07

paros kavouropotamos 08

paros kavouropotamos 09

paros kavouropotamos 010

paros kavouropotamos 011

paros kavouropotamos 012

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos