Φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα 2022 - Το άλμπουμ του φετινού φεστιβάλ σε 12 κλικ

08 Σεπτεμβρίου 2022 17:12

Άλλο ένα φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα έφτασε στο τέλος του.

Για 12η χρονιά κάτοικοι του χωριού και της Πάρου, επισκέπτες από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο περπάτησαν στον παραδοσιακό οικισμό, που επί τρεις μέρες γιόρταζε τη λήξη του θέρους με συναυλίες, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, εργαστήρια, δράσεις, διαλέξεις και ντοκιμαντέρ. Οι αμέτρητες στιγμές χαράς, συγκίνησης και ενθουσιασμού που μοιραστήκαμε έχουν χαραχτεί μέσα μας, γεμίζοντας το άλμπουμ του φετινού φεστιβάλ με δυνατές αναμνήσεις και μοναδικά στιγμιότυπα, όπως αυτά που ακολουθούν...

diadromes90

#1 Το φεστιβάλ έκανε πρεμιέρα με το ντοκιμαντέρ «Μη μου Χαλάς τις Πέτρες μου», μια παραγωγή του Σωματείου Διαδρομές στη Μάρπησσα σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πατρώνη, βασισμένο στις μαρτυρίες κατοίκων της Πάρου και τις αναμνήσεις τους από τη ζωή στην παριανή κατοικιά, που ήταν και ο θεματικός άξονας της φετινής διοργάνωσης. Το ντοκιμαντέρ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάστηκε σε πρώτη πανελλήνια προβολή παρουσία της διακεκριμένης σκηνοθέτιδος και των συμμετεχόντων και ήταν κατά κοινή ομολογία μία από τις πιο δυνατές και συγκινητικές στιγμές του φεστιβάλ από την έναρξή του ως σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί πως προηγήθηκε ομιλία με θέμα την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τη σημασία της για την τοπική ανάπτυξη από τη Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταυρούλα-Βίλλυ Κ. Φωτοπούλου και την αρχαιολόγο – κοινωνική ανθρωπολόγο Έλενα Μπαζίνη.

Διαγωνισμός με δώρο ένα 5ημερο στην πανέμορφη Πάρο ! (Διαμονή + Αυτοκίνητο + Εισιτήρια + Γεύμα)

#2 Στο πλαίσιο του εντυπωσιακού εργαστηρίου «Δράκοι», οι εικαστικοί Μυρσίνη Αρτακιανού και Θεοδώρα Κανέλλη, με αφορμή το φετινό θέμα, “θέρισαν” με τα παιδιά που συμμετείχαν στάχυα και έφτιαξαν μαζί τους δημιουργικές και ευφάνταστες κατασκευές. (Παρασκευή 26.08)

#3 Σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό Arkki by AKTO (School of Architecture for children & youth) και την αρχιτέκτονα Ελευθερία Καψάλη, τα μικρότερα παιδιά έφτιαξαν χάρτινα φαναράκια και τα μεγαλύτερα μακέτες οικισμών στο μοναδικό κυκλαδίτικο τοπίο. (Παρασκευή 26 & Σάββατο 27.08)

#4 Οι μικροί, ανήσυχοι επισκέπτες συμμετείχαν σε ένα πρωτότυπο εργαστήριο φιλοσοφίας ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά, με την καθοδήγηση του facilitator Στέλιου Γκαδρή (Ε.Δι.Π., Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης). (Σάββατο 27 & Κυριακή 28.08)

#5 Η φετινή εικαστική έκθεση στην οποία περιηγήθηκαν οι επισκέπτες με τίτλο «το στόμα μπούκωσε με λόγια» περιελάμβανε τέσσερα πρωτότυπα έργα που βασίζονταν στις προφορικές ιστορίες που είχε συλλέξει η ομάδα του φεστιβάλ σχετικά με τις κατοικιές και τα αγροτικά έθιμα που χάνονται μαζί τους. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε όπως κάθε χρόνο η Δέσποινα Ζευκιλή και συμμετείχαν οι καλλιτέχνιδες Φοίβη Γιαννίση, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Μαρία Σιδέρη και Χαρά Στεργίου.

#6 Το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία-performance της Μαρίας Σιδέρη γύρω από την εξαφάνιση των λέξεων και την ποιητική ομιλία – performance Τζιτζίκια και Σύκα της Φοίβης Γιαννίση που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης «το στόμα μπούκωσε με λόγια».

diadromes89

#7 Τριδιάστατα παζλ, κουίζ με θέμα την οικολογική συνείδηση, μια αποδομημένη στέγη κατοικιάς, ένα “εικονικό” κόσκινο εννοιών, κι ένα εναλλακτικό αγροτικό ημερολόγιο ήταν μερικές μόνο από τις εκπλήξεις που περίμεναν μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στον ειδικά σχεδιασμένο σταθμό ενδιαφέροντος που είχε στηθεί για τις ανάγκες του φεστιβάλ, με δράσεις εμπνευσμένες από το φετινό θέμα: ΘΕΡΟΣ στην παριανή κατοικιά.

#8 Το Σάββατο 27 Αυγούστου, το φεστιβάλ υποδέχτηκε με μεγάλη τιμή και χαρά τις χορευτικές εγκαταστάσεις Microdances με τη συμμετοχή χορευτών του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι τρεις παραστάσεις, Forget me not σε χορογραφία του Διευθυντή του Μπαλέτου ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου και μουσική Γιώργου Κουμεντάκη, Knight rider σε χορογραφία Γιάννη Νικολαΐδη και Active Motivation σε χορογραφία Έλενας Κέκκου, καθήλωσαν το κοινό.

#9 Στην πρωινή δράση της Κυριακής, μία ομάδα επισκεπτών με την καθοδήγηση των Παύλου Χατζηγρηγορίου PhD, Βασιλικής Νικολακοπούλου PhD(c) και Αλίκης Χαμαλίδου MSc(st) επισκέφτηκε μια παριανή κατοικιά, εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία καταγραφής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς 'HERMeS' ("Heritage Management e-Society (HERMeS)").

#10 Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ έκλεισε με την ατμοσφαιρική συναυλία του “Spiral Trio”. Ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης, ο κοντραμπασίστας Αρίωνας Γυφτάκης και ο Αναστάσης Γούλιαρης στα drums, με τους δημιουργικούς τους αυτοσχεδιασμούς ταξίδεψαν το κοινό σε μελωδικά jazz μονοπάτια.

#11 Αντίστοιχα, η δεύτερη μέρα έκλεισε με τη μουσική παράσταση Ρεμπώτικα σε μια βραδιά γεμάτη ποίηση και ρεμπέτικη μουσική, με τους Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη.

#12 Το αυθεντικό κυκλαδίτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού αποτελεί μια παράδοση την οποία ειδικά φέτος, μετά από διάλειμμα δύο ετών, το κοινό περίμενε με μεγάλη ανυπομονησία. Γι' αυτό και οι δύο αγαπημένοι μουσικοί, μαζί με τον Παναγιώτη Βέργο, τον Γιώργο Γαβρά και τον Νίκο Τσαντάνη, τους αποζημίωσαν με τον καλύτερο τρόπο και μια γιορτή που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες απέναντι στους υποστηρικτές, τους χορηγούς, το κοινό και τους επισκέπτες, που αγκάλιασαν με ιδιαίτερη ζεστασιά τη φετινή διοργάνωση και περπάτησαν ακόμα μία χρονιά μαζί μας στη Μάρπησσα. Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που έθεσε υπό την Αιγίδα του το φεστιβάλ καθώς και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Πάρου για τη συνδιοργάνωση και την Κοινότητα Μάρπησσας για τη συνεργασία.

Σας ευχαριστούμε όλους θερμά και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου. Ως τότε, μείνετε συντονισμένοι στα κανάλια επικοινωνίας για να ενημερώνεστε για τα νέα των Διαδρομών στη Μάρπησσα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos