Πάρος: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Διήμερη Γιορτή του Ρεβιθιού στον Πρόδρομο! (Βίντεο)

31 Ιουλίου 2023 17:49

Μια από τις παραδοσιακότερες γαστρονομικές γιορτές της Πάρου, η Γιορτή του Ρεβιθιού, πραγματοποιήθηκε κι εφέτος στο χωριό του Προδρόμου το διήμερο Σάββατο/Κυριακή 29 & 30 Ιουλίου.

Η γιορτή στέφθηκε από επιτυχία καθώς την επισκέφθηκε πλήθος κόσμου που είδε, έμαθε, πήρε μέρος σε δραστηριότητες, γεύτηκε και γλέντησε, με επίκεντρο τον «ταπεινό» θησαυρό της γης της Πάρου, το ρεβίθι, που είχε στη γιορτή την τιμητική του με φυσικό «σκηνικό» υποδοχής τις πλατείες και τα σοκάκια του Προδρόμου.

Το Σάββατο, η γιορτή ξεκίνησε με επίσκεψη του κοινού στον Παραδοσιακό Φούρνο του χωριού, συνεχίστηκε με θεατρικά παιχνίδια εμπνευσμένα από το ρεβίθι, κατόπιν έλαβε χώρα ομιλία με θέμα την ιστορία του ρεβιθιού και παρουσιάστηκε επίσης η παραδοσιακή παρασκευή στραγαλιού και ρεβιθοκεφτέ.

Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας, ολοκληρώθηκαν με προβολή βίντεο κολάζ για την πορεία του ρεβιθιού και ένα παραδοσιακό μουσικό γλέντι που διασκέδασε τον κόσμο.

Η πραγματοποίηση των παραπάνω εναρκτήριων εκδηλώσεων σε εμβληματικές υπαίθριες τοποθεσίες του χωριού - όπως στον Παραδοσιακό Φούρνο, στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου, στην πλατεία Μεϊντάνι και στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής - προσέδωσε παραδοσιακό «χρώμα» στα δρώμενα τα οποία εντυπωσίασαν ντόπιους και επισκέπτες.

Την Κυριακή, δεύτερη και τελευταία μέρα της Γιορτής, το απόγευμα ξεκίνησε στην πλατεία «Πιάτσα» με την επίδειξη και συμμετοχή του κόσμου στο πλέξιμο «πιαστρών» για το τσουκάλι της ρεβιθάδας, από παλιά υφάσματα, ενώ παράλληλα προσφέρθηκε και ο περίφημος οικείος στην παλαιά Πάρο ρεβιθοκαφές.

Κατόπιν στην αυλή παραδοσιακού σπιτιού του χωριού, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική δράση κεραμικής για μικρούς και μεγάλους με τη δημιουργία πήλινου ρεβιθιού από καλούπι. Στη συνέχεια, στον Παραδοσιακό Φούρνο δόθηκε ομιλία με θέμα «Το ρεβίθι αλλιώς» η οποία αναφερόταν στην διατροφική αξία του ρεβιθιού ενώ έγινε επίσης παρουσίαση εναλλακτικών συνταγών με ρεβίθι.

Τέλος, αργά το απόγευμα, ξεφουρνίστηκε η νόστιμη ρεβιθάδα η οποία προσφέρθηκε ζεστή στον κόσμο συνοδεία κρασιού. Παράλληλα, παραδοσιακοί νησιώτικοι ήχοι από ομάδες μουσικών, πλημμύρισαν τα δρομάκια του οικισμού του Προδρόμου και η Γιορτή του Ρεβιθιού ολοκληρώθηκε με γλέντι, φαγοπότι και πατροπαράδοτους σκοπούς!

{https://www.youtube.com/watch?v=0f4w5exJ2mQ}

revithia 101

revithia 103

revithia 102

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos