300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Πάρος: Στιγμές από τις Διαδρομές στη Μάρπησσα 2023

16 Οκτωβρίου 2023 18:39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πάρος: Στιγμές από τις Διαδρομές στη Μάρπησσα 2023

test2

test2

Με μια παραδοσιακή τσαμπουνοπατινάδα και ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, έριξε την αυλαία του το 13ο φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα την Κυριακή 27 Αυγούστου, αποχαιρετώντας το τελευταίο σαββατοκύριακο του καλοκαιριού.

Όπως κάθε χρόνο, «πρωταγωνίστρια» ήταν η ίδια η Μάρπησσα, πόσο μάλλον φέτος που ο θεματικός άξονας του φεστιβάλ στρεφόταν γύρω από τα ενδιάμεσα σημεία, άλλα δημόσια κι άλλα ιδιωτικά, όλα όμως κοινόχρηστα, φιλόξενα και έτοιμα να μας υποδεχτούν ως τόποι επικοινωνίας και κοινωνικής συναναστροφής. Βιωματικές δράσεις και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, εκδηλώσεις και συναυλίες, πραγματοποιήθηκαν σε μικρές και μεγάλες πλατείες, πεζούλες, προαύλια εκκλησιών κι άλλα αγαπημένα τοπόσημα του κυκλαδίτικου οικισμού, χαράσσοντας μια πολιτιστική διαδρομή πλούσια σε ερεθίσματα, χαρές και συγκινήσεις.

Βίντεο με στιγμές από το φεστιβάλ
Έτσι, η αυλή της Αγροτολέσχης φιλοξένησε φέτος για πρώτη φορά ένα σπονδυλωτό μουσικό εργαστήρι με πάνω από 40 παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών, που με την καθοδήγηση του Τζέμπεν Κλαπάκη απέδειξαν πως ακόμα κι αν δεν έχει κανείς μουσικές γνώσεις, μπορεί να γίνει μέλος ορχήστρας, αφού «Μία Νότα ο Καθένας, Είναι Πολλές Μαζί». Με βιολιά που παρείχε η διοργάνωση, οι μικροί μουσικοί, αφού έκαναν τις δύο πρώτες μέρες τις πρόβες τους, παρουσίασαν ενώπιον κοινού την Κυριακή το βράδυ στην πλατεία Παπα Γιώργη Στάμενα (κεντρική πλατεία του χωριού) τη νέα ορχήστρα εγχόρδων της Μάρπησσας, εισπράττοντας επάξια το πιο θερμό χειροκρότημα.

Στον αύλειο χώρο της Κοινότητας Μάρπησσας πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα (Παρασκευή 25 Αυγούστου) μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή το θέμα του φετινού φεστιβάλ, σε συντονισμό της Δρ. Αρχοντούλας Βασιλαρά, Αρχιτέκτων Πολεοδόμο, ΕΔΙΠ Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, μεταξύ των οποίων, η Ειρήνη Γρατσία, Αρχαιολόγος και συντονίστρια Monumenta, ο Ιωσήφ Στεφάνου, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ και η Θεανώ Σ. Τερκενλή, Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στον ίδιο χώρο, το βράδυ του Σαββάτου 26 Αυγούστου, η Χριστίνα Μαξούρη, ο Βασίλης Κορακάκης, ο Άγης Παπαπαναγιώτου, ο Βασίλης Προδρόμου και ο Δημήτρης Κούστας καθήλωσαν το κοινό με «Τα τραγούδια της Σωτηρίας», που σιγοτραγούδησε μαζί τους το Δεν λες κουβέντα, Μην κλαις, Μ' αεροπλάνα και βαπόρια, και πολλά ακόμα, σε μία ατμόσφαιρα σχεδόν κατανυκτική και μια βραδιά που δεν ήθελε κανείς να τελειώσει...

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές και αγαπημένες πλατείες του παραδοσιακού οικισμού, η πλατεία Χριστού, υποδέχτηκε φέτος το κοινό με τρεις διαφορετικές αφορμές: Τη συμμετοχική performance με τίτλο «Δεν ήτανε τυχαίο που η Μάρπησσα προτίμησε τον Ίδα απ' τον Απόλλωνα... Μάρπησσα και άλλες ιστορίες», με την επιμέλεια των VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης), την προβολή κινουμένων σχεδίων για ενήλικες σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros (Σάββατο 26 Αυγούστου) και την ατμοσφαιρική συναυλία με το Mihalis Kalkanis Group (Παρασκευή 25 Αυγούστου) που παρέσυρε το κοινό σε τζαζ μονοπάτια, με μελωδικές «εκπλήξεις» και επιρροές από την κλασική ως την παραδοσιακή αλλά και ηλεκτρονική μουσική.

Η πλατεία «Πεύκου», χώρος όπου παραδοσιακά πραγματοποιούνταν παλιότερα τα γλέντια του χωριού, έγινε για λίγο η σκηνή που ξεδίπλωσε τα ταλέντα του ο «Γιοβάν», μια παράσταση κουκλοθεάτρου από την Ομάδα Bufos, που πραγματικά ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους (Σάββατο 26 Αυγούστου).

{https://www.youtube.com/watch?v=OhwSY_WpJm8}

Οι φίλοι της σύγχρονης τέχνης περιηγήθηκαν φέτος στο χωριό με οδηγό την έκθεση με τίτλο «Οι πέτρες καίνε τον Ιούλιο και μαζί καίνε και τα μάτια μου»* Με ασβέστη, χλωρίνη και κουτσομπολιά» σε επιμέλεια της Δέσποινας Ζευκιλή και έργα των καλλιτεχνών Δανάης Ηώ, Μαρίας Κ. και Μαρλένο, Ορέστη Μαυρουδή, Σοφίας Ντώνα και VASKOS, ανακαλύπτοντας σημεία όπως ο παλιός θερινός κινηματογράφος του χωριού.

Στις πλατείες Αγίου Γεωργίου και Προφήτη Ηλία, είχαν δημιουργηθεί σταθμοί ενδιαφέροντος, που καλούσαν το κοινό να κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν της Μάρπησσας αλλά και να προβληματιστεί γύρω από τη σχέση του ανθρώπου με τον δημόσιο χώρο, μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια. Αντίστοιχα, οι μικροί φίλοι του φεστιβάλ περπάτησαν τον παραδοσιακό οικισμό από άκρη σ' άκρη με αφορμή την παιδική δράση το «Νέο Δημοτικό Συμβούλιο», υπό την καθοδήγηση της παιγνιοθεραπεύτριας Έλενας Πάσσου.

Επιπλέον, περνώντας από την «καρδιά» του οικισμού, την πλατεία Ευαγγελισμού, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να περιεργαστούν το ευρηματικό, συλλογικό καλλιτεχνικό project «Βεγγέρα», των εικαστικών Μυρσίνης Αρτακιανού και Θεοδώρας Κανέλλη.

Τέλος, όσοι αγαπούν το πρωινό ξύπνημα ακολούθησαν την πρωινή δράση «Ανιχνεύοντας Ιστορίες για τα Δέντρα σε ένα Άδεντρο (;) Νησιώτικο Τοπίο» με την Καλλιόπη Στάρα, ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας, και τον δασολόγο Ρήγα Τσιακίρη, σε μια βόλτα σε ένα από το πιο εμβληματικά σημεία της περιοχής, τον Άγιο Αντώνιο.

Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες απέναντι στους υποστηρικτές, τους χορηγούς, τους κατοίκους και τους επισκέπτες, που αγκάλιασαν με ιδιαίτερη ζεστασιά τη φετινή διοργάνωση.


Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • H Σύρος ανανεώνει το ραντεβού της με τον πολιτισμό και φέτος το καλοκαίρι
  • Πάρος: Εκδήλωση στη μνήμη σπουδαίου λογοτέχνη που έζησε και δημιούργησε στο νησί τα τελευταία 45 χρόνια
  • Πάρκο Πάρου: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις για την Κοινότητα της Πάρου
  • Πάσχα στο μουσείο Ακρόπολης: Συναυλίες, λαμπάδες, παιχνίδι -Από την Κυριακή των Βαΐων οι εκδηλώσεις
  • Τι θα δούμε το καλοκαίρι σε Ηρώδειο και Επίδαυρο: Ζιλιέτ Μπινός, Stranglers, Νικόλα Πιοβάνι [πρόγραμμα]
  • Πάρος: Γόνιμη η συνάντηση των Πολιτιστικών Συλλόγων του νησιού με θέμα τη σύσταση Ομοσπονδίας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Πάρος: Μια μέρα στο Πάρκο
Πάρος: Γενική Συνέλευση και Εκ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

petropoulos vazaios

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του Κ.Ο.Κ. στην Πάρο

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του Κ...

03 Μαϊος 2025
Η τραγουδίστρια από τη Σύρο που κατακτά το μουσικό της όνειρο! (Βίντεο)

Η τραγουδίστρια από τη Σύρο που κατ...

04 Μαϊος 2025
Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Παροικία

Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην...

06 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Ιστορικές αποφάσεις στο συνέδριο του PKK μετά τη δήλωση Οτσαλάν για αφοπλισμό και αυτοδιάλυση

Ιστορικές αποφάσεις στο συνέδριο το...

09 Μαϊος 2025
Ζαχαράκη: Προθεσμία μέχρι τέλος του χρόνου για ελεγχόμενη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια

Ζαχαράκη: Προθεσμία μέχρι τέλος του...

09 Μαϊος 2025
Γιάννης Βρούτσης: «Η Μύκονος γιορτάζει, ο Αθλητισμός των Κυκλάδων πανηγυρίζει!»

Γιάννης Βρούτσης: «Η Μύκονος γιορτά...

09 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2024  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ