Απονομή Αργυρού Βραβείου Ευρωπαίων Πολιτών «Κώστας Καρράς»-για την Διασφάλιση Aπειλούμενης Κληρονομιάς 2024, στον Πολιτιστικό Σύλλογο ''Αρχίλοχο'' Πάρου

22 Μαρτίου 2024 17:47

Ανακοινώθηκαν χθες 21-03-24 οι νικητές των Βραβείων Ευρωπαίων Πολιτών «Κώστας Καρράς» για την Διασφάλιση Aπειλούμενης Κληρονομιάς / CostaCarras European CitizensAward for the Safeguard of Endangered Cultural and NaturalHeritage 2024.

Το χρυσό βραβείο κέρδισε ο StéphaneBern, ένας διάσημος δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παρουσιαστής, και εξέχων υπέρμαχος της πολιτιστικής κληρονομιάς, από τη Γαλλία-Λουξεμβούργο, για το υποδειγματικό του έργο στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την ανάγκη διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε κίνδυνο, στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το νεοσύστατο Αργυρό Βραβείο, η Κριτική Επιτροπή απένειμε από κοινού σε δύο οργανώσεις, τον Αρχίλοχο - Πολιτιστικό Σύλλογο Πάρου (Ελλάδα) και την HaydarpaşaSolidarity for Society, City and Environment (Τουρκία), για την επιτυχή οργάνωση τοπικών κινημάτων πολιτών για την προώθηση και τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς τους.

Η Τελετή Απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, κα Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και της Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, κα NatašaPircMusar.

Τα Βραβεία Ευρωπαίων Πολιτών «Κώστας Καρράς» για τη Διασφάλιση Απειλούμενης Κληρονομιάς, θεσπίστηκαν το 2023 από την EUROPA NOSTRA και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στη μνήμη του Κώστα Καρρά, εμβληματικού υπέρμαχου της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Κώστας Καρράς εργάστηκε ακούραστα για την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και της Ευρώπης με στόχο τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου, χωρίς αποκλεισμούς και όμορφου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές.

Τα Βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο σε έναν ευρωπαίο πολίτη, μια ομάδα ατόμων ή μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών με έδρα την Ευρώπη για μια επιτυχημένη και υποδειγματική εκστρατεία κινητοποίησης του κοινού με σκοπό τη διάσωση της απειλούμενης κληρονομιάς στη χώρα τους ή σε άλλη περιοχή στην Ευρώπη

 Ιδρυτικοί εταίροι των Βραβείων είναι το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το Χρυσό Βραβείο και το Αργυρό Βραβείο χρηματοδοτούνται γενναιόδωρα από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.

Ακολουθεί σχετική δήλωση του Δημάρχου Πάρου καθώς και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Εικαστικών Τεχνών.

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς δήλωσε:

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αρχίλοχο» Πάρου, για την τιμητική βράβευση του με το αργυρό βραβείο Ευρωπαίων Πολιτών «Κώστας Καρράς» για την διασφάλιση απειλούμενης Κληρονομιάς 2024 και παράλληλα να τον ευχαριστήσω για τον  καθοριστικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, από την ίδρυση του το 1976, στην προώθηση του τοπικού πολιτισμού και στη διατήρηση του μοναδικού περιβάλλοντος του νησιού μας.

Οι πολίτες της Πάρου το καλοκαίρι του 2023 δημιούργησαν το «Κίνημα Πολιτών» για τη διεκδίκηση ελεύθερων παραλιών για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Ο Αρχίλοχος υπήρξε ενεργός υποστηρικτής του κινήματος, μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών και επικοινωνιακών εκστρατειών, συμβάλλοντας στο να αποκτήσει τέτοια απήχηση, που  κατάφερε να εμπνεύσει παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η κοινωνία μας, για άλλη μια φορά απέδειξε πως έχει υγιή αντανακλαστικά και αντιδρά στην όποια προσπάθεια υπονόμευσης του τόπου μας με δυναμικό τρόπο».

 

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Εικαστικών Τεχνών κα Άννα Κάγκανη δήλωσε:

«Οι Σύλλογοι του νησιού μας είναι ευαισθητοποιημένοι για το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας. Πέρυσι οι πολίτες της Πάρου βγήκαν με πανό και διαδήλωσαν για την προστασία των παραλιών μας.

Βεβαίως σε αυτό το κίνημα πρωτεργάτης ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχίλοχος και οι άνθρωποι του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αυτή η δράση για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Σύλλογο και στο κίνημα πολιτών ,οι οποίοι παρατηρούν και προστατεύουν τον τόπο τους!!».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos