Πάρος: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 14ο Φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα Κύριο

04 Σεπτεμβρίου 2024 16:55

Ψηφιακές περιηγήσεις, ατμοσφαιρικές συναυλίες, συναρπαστικά εργαστήρια, έργα σύγχρονης τέχνης και βιωματικές δράσεις που έδωσαν τροφή για σκέψη περιελάμβανε μεταξύ άλλων το 14ο Φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα της Πάρου που πραγματοποιήθηκε φέτος με θέμα τα στοιχεία της φύσης.

Με αφορμή το φεστιβάλ, επί τρεις ημέρες, από τις 23 έως και τις 25 Αυγούστου, ένας δυνατός αέρας δημιουργίας που φυσούσε στη γη της Μάρπησσας μετέφερε σε κάθε σοκάκι και πλατεία του χωριού μικρές σπίθες και εστίες πολιτισμού και έμπνευσης, που όλες μαζί συνέθεταν ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων που κυλούσε σαν νερό σε όλο τον παραδοσιακό οικισμό...

diadromes 200

Έτσι, οι μικροί φίλοι του φεστιβάλ εκτέλεσαν πειράματα φυσικής με απλά υλικά με την καθοδήγηση της Δρ. Τίνας Νάντσου, δοκίμασαν «συνταγές παραμυθιών» με αφορμή ένα ειδικά σχεδιασμένο εργαστήριο λόγου με την Σίσσυ Κασσάνδρα και την Αλέκα Εληώτη, έλυσαν το «αίνιγμα της μυστικής φόρμουλας» συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι γρίφων με τη βοήθεια της ερευνητικής φοιτητικής ομάδας Συνθετικής Βιολογίας iGEM Athens 2024, ενώ παρακολούθησαν καλλιτεχνικά εργαστήρια αλλά και εργαστήρια κεραμεικής που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), και το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής αντίστοιχα.

Παράλληλα, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την οικία Ανουσάκη, τον ανεμόμυλο Άγουρου, και τους Ιερούς Ναούς του Ευαγγελισμού, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου, ενώ περνώντας από τους σταθμούς ενδιαφέροντος που δημιουργήθηκαν με έμπνευση το φετινό θέμα, έλαβαν μέρος σε πρωτότυπες βιωματικές δράσεις, συμμετείχαν σε έργα in progress και με τη βοήθεια της HERMeS (HERitage Management e-Society) περιηγήθηκαν ψηφιακά σε δύο παραδοσιακά σπίτια και ένα ασβεστοκάμινο, φορώντας γυαλιά VR Headsets ή απλά χρησιμοποιώντας το κινητό τους!

diadromes 202

Επιπλέον, το κοινό παρακολούθησε την εξαιρετική ομιλία με θέμα «Τα νησιά των Κυκλάδων, από το παρελθόν στο σήμερα», από την Ελένη Μαϊστρου, Πρόεδρο του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, και ξεναγήθηκε στην έκθεσης σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο», σε επιμέλεια της Δέσποινας Ζευκιλή. Επίσης για πρώτη φορά στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τις εικαστικές δράσεις στα ελληνικά νησιά με τη συμμετοχή επιμελητών εκθέσεων (Άκης Κόκκινος, DEO project, Χίος και Ιορδάνης Κερενίδης, Phenomenon, Ανάφη), ιστορικών τέχνης (Εβίτα Τσοκάντα) και καλλιτεχνών Πάκυ Βλασσοπούλου).

diadromes 201

Ο επίλογος κάθε μέρας ήταν όπως πάντα, μουσικός. Έτσι, το πρώτο βράδυ η ατμοσφαιρική τζαζ συναυλία με το Andreas Polyzogopoulos Trio μας ταξίδεψε με τις μελωδίες της σε όλο τον κόσμο, το δεύτερο βράδυ η Μάρθα Φριντζήλα με το The Kubara Project, τη θεατρικότητα και τους αυτοσχεδιασμούς της ξεσήκωσε το κοινό, ενώ η αυλαία του φεστιβάλ έκλεισε παραδοσιακά «με τσαμπούνες και τουμπάκια», με μουσικούς από την Πάρο και την Αντίπαρο και ένα αυθεντικό νησιώτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού.

Σας ευχαριστούμε που περπατήσατε και φέτος μαζί μας στη Μάρπησσα και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos