Το Αρχιπέλαγος “τρέχει μες στο φεγγάρι”

28 Σεπτεμβρίου 2024 14:11

Για πρώτη φορά στο Αιγαίο, το Πάρκο Πάρου, ο Δήμος Πάρου και ο ΝΑΪΑΣ σε συνεργασία με την Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ παρουσιάζουν μια μοναδική συλλογή χαρτών.

Η συλλογή αποτελείται από χάρτες που δώρισε ο ευπατρίδης αιγυπτιώτης Τρικόγλου στο ΑΠΘ (ο ίδιος την αποκαλούσε «Η κιβωτός της μνήμης του Ελληνισμού») και από την Collection Ministère de la Défense, Service Historique de la Défense, SH107 (Συλλογή Υπουργείου Άμυνας, Ιστορική Υπηρεσία Άμυνας, SH107) της Γαλλίας.

Η έκθεση περιλαμβάνει έναν σημαντικο αριθμό χαρτών, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας όχι μόνο για την Ελλάδα, τις Κυκλάδες και την ιστορία τους αλλά και για τη διεθνή κοινότητα.

Η σχέση της χαρτογραφίας και γενικότερα της γεωγραφίας με την πολιτική είναι πανάρχαια και ουσιαστική. Κατ΄εντολή του Λουδοβίκου ΙΔ΄ εξαιρετικοί μηχανικοί- χαρτογράφοι, ακολουθώντας τη γαλλική σχολή χαρτογραφίας, χαρτογραφούν χάρτες που μιμούνται, και μέρικες φορες είναι, έργα τέχνης. Με λεπτομερείς προδιαγραφές στρατιωτικού τύπου και αυστηρή μυστικότητα χαρτογραφούν την Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά, τις οχυρώσεις και τις εισόδους των λιμανιών.

Τις βόρειες Κυκλάδες (Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Δήλο, Σύρο, Κύθνο, Κέα) αναλαμβάνει να χαρτογραφήσει ο Pétré, ενώ τις νότιες (Πάρο, Αντίπαρο, Δεσποτικό, Νάξο, Δονούσα, Κέρο, Κουφονήσια, Ηρακλειά, Μήλο, Αντίμηλο , Φολέγανδρο, Πολύαιγο, Σίκινο, Ίο, Σίφνο) ο Raseau

Εγκαίνια : Σάββατο 5 Οκτωβρίου 18:30 στο « Porto Aussa» Χώρος Τέχνης στη Νάουσα.
Στη συνέχεια στις 20:00 ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος, επίτιμος εταίρος της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης., θα δώσει μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με συνοδεία χαρτών και χαρτογραφημάτων με θέμα «Από τα νησιά του κόσμου στην Πάρο».

Η έκθεση πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας και πρόσκλησης του Δήμου Πάρου, του Πάρκου Πάρου και του ΝΑΪΑΣ προς την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΕΚΠ (ΑΠΘ) και θα διαρκέσει ως τον Σεπτέμβριο του 2025
Επισκέψεις κατόπιν συνεννοήσεως με την κ. Παλασία Γεωργιάδου τηλ 6937034981

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ 1685-168, επιμέλεια και συγγραφή Ευάγγελος Λιβιεράτος, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, επίτιμος εταίρος της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos