Κυκλαδίτικο πατατάτο! Το παραδοσιακό πιάτο που ταιριάζει με το Δεκαπενταύγουστο!

13 Αυγούστου 2017 14:16

Τα νησιά των Κυκλάδων φημίζονται για τα παραδοσιακά πανηγύρια τους και τα γνήσια γλέντια στα οποία ο μπάλος έχει την τιμητική του! Αλλά η μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου είναι ξεχωριστή!

Οι πάμπολλες Παναγίες των νησιών μας γιορτάζονται με μεγάλα πανηγύρια στα οποία το ντόπιο κρασί και το παραδοσιακό φαγητό πρωταγωνιστούν στη κοινωνική χαρά των εκδηλώσεων! Ένα παραδοσιακό πιάτο των Κυκλάδων το οποίο συνηθίζεται να προσφέρεται σε τραπέζια ή σημαντικές γιορτές είναι το πατατάτο.

Το ζουμερό κοκκινιστό μοσχαράκι με μπόλικα μπαχαρικά και μελωμένες πατάτες, είναι πατροπαράδοτο κυκλαδίτικο φαγητό, που αν δεν το γευτείτε σε κάποιο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου μπορείτε να το φτιάξετε για τους καλεσμένους σας προσφέροντάς το ως κύριο πιάτο στο γιορτινό τραπέζι.

Με την υπογραφή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, το νόστιμο κυκλαδίτικο πατατάτο με την πλούσια αρωματική γεύση είναι το ιδανικό φαγητό που μαγειρεύεται εύκολα και μοσχοβολά νησιώτικη γαστρονομική παράδοση!

Υλικά Συνταγής

1.200 γραμ. μοσχάρι κομμένο σε μερίδες (εναλλακτικά αρνί ή κατσίκι)
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο σπασμένες
6 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
4-5 κόκκους μπαχάρι
1 δαφνόφυλλο
1 μικρό ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για το κυκλαδίτικο πατατάτο με μοσχάρι, ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω για να κάνουμε ωραία κρούστα, περίπου 6′-7′.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε να μαραθούν και να γίνουν διάφανα ανακατεύοντας για 3′-4′. Ρίχνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά να λαδωθούν. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε με το κουτάλι στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί 2′-3′ και να βγάλει όλο το συμπυκνωμένο άρωμα της ντομάτας.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Τέλος, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό, ώστε να μισοσκεπάσουμε τα υλικά. Προσθέτουμε το μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα και την κανέλα. Αφήνουμε να πάρει βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό περίπου μία ώρα και 20′ μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας και οι πατάτες και να μείνει το φαγητό με ελάχιστη σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος.

Μετά το μοσχάρι κοκκινιστό, πάρτε γεύση και απο χοιρινό με την παρακάτω συνταγή

www.argiro.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos