Υποδεχτείτε γλυκά τη Σαρακοστή με υπέροχα σκαλτσούνια Πάρου!

15 Φεβρουαρίου 2018 14:26

Η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, η Καθαρά Δευτέρα, πλησιάζει και όλοι αυτή την ημέρα «στρώνουμε» νηστίσιμο τραπέζι για να υποδεχτούμε συνήθως με παρέα, τη μεγαλύτερη, σημαντικότερη και αρχαιότερη σύμφωνα με το εκκλησιαστικό ημερολόγιο περίοδο νηστείας των Χριστιανών που διαρκεί σαράντα ημέρες πριν από το Πάσχα.

Στην Ελλάδα, συνηθίζουμε να γλυκαίνουμε την Καθαρά Δευτέρα με ένα παραδοσιακό γλύκισμα που φτιάχνεται σε διάφορες παραλλαγές ανά περιοχή, είναι όμως πάντα το ίδιο νόστιμο και απολαυστικό μέσα στην απλότητά του!

Είναι τα περίφημα σκαλτσούνια, το υπέροχο σπιτικό έδεσμα με το οποίο οι Ελληνίδες νοικοκυρές συνηθίζουν να κερνούν τους καλεσμένους τους! Τα σκαλτσούνια αποτελούν το νηστίσιμο γλυκάκι που δημιουργείται με λίγα υλικά ωστόσο δεν στερείται καθόλου λαχταριστής εμφάνισης και πεντανόστιμης γεύσης!

Μπουκιά και απόλαυση είναι τα λατρεμένα μισοφέγγαρα αχνισμένα με ζάχαρη άχνη, τόσο γεμάτα στη γεύση και τόσο τραγανά στην υφή! Παραδοσιακά σκαλτσούνια φτιάχνονται και στην Πάρο!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει την πατροπαράδοτη παριανή συνταγή τους, έτσι όπως πέρασε από γενιά σε γενιά νοικοκυρών και έφτασε σε μας σήμερα! Καλή Σαρακοστή!

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη
2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
3 φλ. σπορέλαιο
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
1 πρέζα αλάτι
9 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. (περίπου)
Για τη γέμιση
1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
2-3 πρέζες γαρύφαλλο
2 κ.σ. γεμάτες μαρμελάδα πορτοκάλι ή εσπεριδοειδών (εναλλακτικά βάλτε μέλι)
Για το πασπάλισμα
άχνη

Εκτέλεση

Για τα νηστίσιμα σκαλτσούνια με μαρμελάδα, βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ, τη ζάχαρη, το κρασί, το λάδι, τη σόδα, το αλάτι, το γαρύφαλλο και με σύρμα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά, εύπλαστη και αρκετά λαδερή όπως η ζύμη για τα μελομακάρονα.

Παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι και πατάμε ανάμεσα στις παλάμες μας να γίνει πλακέ. Γεμίζουμε με λίγη γέμιση.

Κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν καλά. Αραδιάζουμε τα σκαλτσούνια σε δυο λαδωμένος λαμαρίνες.

Όταν τα ετοιμάσουμε όλα, ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς C στον αέρα, για περίπου 30′ να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανεβοκατεβάζουμε τι λαμαρίνες ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

Αφού ψηθούν, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα αχνίζουμε με μπόλικη άχνη.

Αφού κρυώσουν τελείως, τα διατηρούμε σε αεροστεγές σκεύος ώστε να διατηρηθούν τραγανά μέχρι το τελευταίο.

www.argiro.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos