Υπέροχη σαλάτα – τούρτα με παντζάρι! «Πάρτι» βιταμινών και απόλαυσης στο πιάτο σας!

18 Μαϊος 2018 15:10

Όλοι αγαπάμε τις γλυκές τούρτες, όχι μόνο για τη γεύση τους αλλά και για τη δελεαστική μορφή τους! Τι θα λέγατε όμως να βάλουμε στη διατροφή μας μια τούρτα αλλιώτικη από τις άλλες!


Ένα έδεσμα υπέροχο που δημιουργείται κυρίως από το ταίριασμα γευστικότατων λαχανικών και αποτελεί μια πρωτότυπη σαλάτα σε στρώσεις, ακαταμάχητης γεύσης και πολύτιμης θρεπτικής αξίας.

Η σαλάτα – τούρτα μας λοιπόν, φτιάχνεται με πατάτες, καρότα, καλαμπόκι, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο και παντζάρια τα οποία «δένονται» με μουστάρδα, μαγιονέζα, γιαούρτι, ξύδι, λεμόνι και παρμεζάνα! Τα συστατικά της αποτελούν πραγματικό «πάρτι» βιταμινών στο πιάτο μας! Ειδικά τα παντζάρια που είναι τώρα στην εποχή τους, χαρακτηρίζονται ως ένα από τα ισχυρότερα πολυ - βιταμινούχα και αντιοξειδωτικά «φάρμακα» που μας έχει δωρίσει η φύση με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Η σαλάτα μας είναι σύνθετη αλλά όχι περίπλοκη! Είναι εντυπωσιακή, ωστόσο ετοιμάζεται πανεύκολα και το αποτέλεσμά της είναι μια πανδαισία από χρώματα και αρώματα στο τραπέζι μας! Πανέμορφη οπτικά καθώς έχει τη μορφή τούρτας, συνοδεύει άριστα ψητά κρέατα και πουλερικά δημιουργώντας στον ουρανίσκο μια έκρηξη γεύσεων από τα διαφορετικά συστατικά και λαχανικά της!

Είναι μια ευφάνταστη και κυρίως θρεπτική μαγειρική πρόταση που ξεφεύγει από την πεπατημένη. Κατάλληλη τόσο για τα Κυριακάτικα τραπέζια, τις ιδιαίτερες ανοιξιάτικες γιορτινές μας περιστάσεις αλλά και την μαγειρική της καθημερινότητας, το αποτέλεσμά της είναι σίγουρο ότι δεν θα περάσει απαρατήρητο από τους καλεσμένους ή την οικογένεια σας! Δοκιμάστε να τη φτιάξετε! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει τη συνταγή της:

Υλικά Συνταγής
5 μέτριες πατατες βρασμένες
4 παντζάρια βρασμένα
4 καρότα βρασμένα
2 καλαμπόκια βρασμένα
1 κουταλιά μουστάρδα
2 κουταλιές παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
3 γεμάτες κουταλιές μαγιονέζα
2 γεμάτες κουταλιες γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλια ξύδι απο κρασί
1 κουταλάκι λεμόνι
λίγη κρέμα βαλσαμικό για το τελείωμα
1 κουταλιά άνιθο
2 κουταλιές ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα φρέσκο κρεμμύδι
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
κρέμα βαλσαμικού για το σερβίρισμα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τη σαλάτα τούρτα, είναι σημαντικό να στεγνώσουμε καλά τα λαχανικά, αφού τα τρίψουμε.

Πρώτα τα τρίβουμε και μετά τα στίβουμε καλά ή τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για λίγο.

Τρίβουμε τα παντζάρια μέσα σε μπολ.

Σε ένα άλλο μπολ τρίβουμε τα καρότα.

Αλατοπιπερώνουμε κάθε λαχανικό, για τη σαλάτα τούρτα, χωριστά και προσθέτουμε λίγες σταγόνες ξύδι και λεμόνι.

Σε άλλο μπολ βάζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με πηρούνι (καλύτερα όσο ακόμα είναι ζεστές), αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε άνιθο, φρέσκο κρεμμύδι, λιγο ξύδι, λεμόνι και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.

Παίρνουμε 3 γεμάτες κουταλιές πατάτα και αφήνουμε τις υπόλοιπες στην άκρη. Προσθέτουμε σε αυτές τη μουστάρδα, το καλαμπόκι και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιονέζα και το γιαούρτι και τα ανακατεύουμε.

Θα χρησιμοποιήσουμε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση ή μίά μέτρια φόρμα σιλικόνης για κέικ.

Στρώνουμε τα υλικά στη φόρμα ως εξής, αρχίζοντας από τη βάση: καλαμπόκι, πατάτα, καρότο, παντζάρι και τέλος την υπόλοιπη πατάτα. Ανάμεσα σε κάθε στρώση λαχανικών βάζουμε μία λεπτή στρώση μαγιονέζα-γιαούρτι.

Παγώνουμε στο ψυγείο, το λιγότερο για 1 ώρα.

Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, γαρνίρουμε με ρόκα και περιχύνουμε ελαιόλαδο και λίγη κρέμα βαλσαμικό.

Κόβουμε σε κομμάτια τούρτας και σερβίρουμε. Ταιριάζει τελεια με κρέας, πουλερικά αλλά και ψάρι.

www.argiro.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos