Κουνουπίδι και μπρόκολο… αλλιώς! Η ογκρατέν «απογειωτική» εκδοχή τους!

30 Ιανουαρίου 2020 20:26

Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι πρόκειται για δύο υπερτροφές – συμμάχους στη διατήρηση της καλής υγείας με ανεκτίμητα θρεπτικά συστατικά – ασπίδα ενάντια σε σοβαρές ασθένειες.


Πρόκειται για το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Τα δύο πολύτιμα super υγιεινά λαχανικά, ανήκουν στην ίδια οικογένεια χειμερινών φυτών που καλλιεργούνται στη Μεσόγειο και φυσικά στην πατρίδα μας.

Οι γνώμες ωστόσο γι΄αυτά διίστανται! Υπάρχουν εκείνοι που τα αγαπούν και τα περιλαμβάνουν στο διαιτολόγιο του χειμώνα, πολλοί είναι εκείνοι ωστόσο που αποθαρρύνονται από την ιδιάζουσα μυρωδιά τους και τα απορρίπτουν! Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να πείσεις, ειδικά ένα παιδί, να βάλει στο πιάτο του μπρόκολο ή κουνουπίδι, αν δεν έχει μαγειρευτεί ευφάνταστα! Οι μεγαλύτεροι όμως που γνωρίζουν τις εξαιρετικές ιδιότητές τους οφείλουν να τα καταναλώνουν συχνά καθώς η επιστήμη έχει αποδείξει την τεράστια αξία τους για την υγεία.

Το κουνουπίδι περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και C, K, και Ε. Είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, μια από τις πλουσιότερες πηγές φυτικής πρωτεϊνης, φυτικών ινών και λιπαρών οξέων Ωμέγα – 3. Για τους παραπάνω λόγους, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες για πολλές μορφές καρκίνου, δρα ενάντια στην υπέρταση, την δυσκοιλιότητα, το άσθμα, μειώνει την εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων, προλαμβάνει την εμφάνιση διαβήτη, βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς και τέλος καταπολεμά τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

Το μπρόκολο από την άλλη, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, είναι πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φολικού οξέως και καλίου που το κάνουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Με τις ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες που περιέχει προλαμβάνει τις κυτταρικές αλλοιώσεις, αποτελεί ασπίδα για καρδιαγγειακά νοσήματα, ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ρίχνει τα επίπεδα του σακχάρου, κάνει καλό στην όραση, βοηθά στη δυσκοιλιότητα και στην εικόνα της επιδερμίδας. Επίσης, και τα δύο ευεργετικά λαχανικά, είναι φτωχά σε θερμίδες και βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους ή στην αποβολή λίπους.

Πως μπορούν να μαγειρευτούν όμως για να απολαύσουν τα οφέλη τους όλοι, ιδίως εκείνοι που δεν συμπαθούν τη γεύση τους αλλά κυρίως τα μικρά παιδιά;

Υπάρχει τρόπος, αν τα «πειράξουμε» λίγο! Αν φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα κουνουπίδι και μπρόκολο ογκρατέν, αμέσως τα λαχανικά μας θα περάσουν σε άλλο επίπεδο γεύσης!

Όταν τα νοστιμέψουμε με βουτυράκι, γάλα, γευστικότατα τυριά και πολλά μυρωδικά, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα μετατραπούν, για τους περισσότερους τουλάχιστον, σε ένα λαχταριστό έδεσμα! Τα υλικά μας, θα «απογειώσουν» τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των συγκεκριμένων λαχανικών που στην ογκρατέν εκδοχή τους θα γίνουν ανάρπαστα! Ας μαγειρέψουμε λοιπόν κουνουπίδι και μπρόκολο ογκρατέν σήμερα!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει τη συνταγή:

 Υλικά Συνταγής

400 γραμ. φουντίτσες κουνουπίδι
400 γραμ. φουντίτσες μπρόκολο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
300 γραμ. ρύζι μπασμάτι
2 φλ. ζωμός λαχανικών ή κότας
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα τυριού

150 γραμ. ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα
600 ml φρέσκο γάλα
50 γραμ. βούτυρο
50 γραμ. αλεύρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
1/2 φλ. παρμεζάνα
1/3 φλ. τρίμματα ψωμιού
1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση

Για το κουνουπίδι και μπρόκολο ογκρατέν, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε για 5΄, να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε το ζωμό και ανακατεύουμε μία φορά για να μη σπάσουν οι κόκκοι ρυζιού και αποβάλουν το άμυλό τους (τότε θα λασπώσει). Αλατοπιπερώνουμε.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2 και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30΄. Εάν δεν το ανακατέψετε θα παραμείνει σπυρωτό.

Όσο βράζουμε το πιλάφι ετοιμάζουμε τη σάλτσα τυριού. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για 1΄-2΄ και προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο. Αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πάρει βράση. Βράζουμε 4΄-5΄ να πυκνώσει ελαφρά. Λιώνουμε το τυρί με πιρούνι, το προσθέτουμε στη σάλτσα, καθώς και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο.

Σε αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε τις φουντίτσες κουνουπίδι για 4΄-5΄ και τις στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Στο ίδιο νερό ζεματάμε το μπρόκολο για 4΄-5΄. Το στραγγίζουμε. Ανάβουμε το γκριλ. Λαδώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε μέσα το πιλάφι και το στρώνουμε με κουτάλι. Από πάνω, εναλλάξ, τοποθετούμε μπρόκολο και κουνουπίδι σαν σκακιέρα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την παρμεζάνα, τον μαϊντανό και τα ψίχουλα. Πασπαλίζουμε τα υλικά. Τοποθετούμε το ταψί κάτω από το γκριλ για 3΄-4΄ μέχρι να λιώσει το τυρί στην επιφάνεια και να κάνει κρούστα.

argiro.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos