Αχλάδι: Το «δώρο των Θεών» σε γλυκό του κουταλιού!

21 Νοεμβρίου 2020 18:26

Γλυκόσαρκο, αρωματικό, μαλακό και ζουμερό, το χυμώδες και εύγεστο αχλάδι είναι ένα από τα ωραιότερα φρούτα του χειμώνα που σύμφωνα με την Ομηρική Οδύσσεια, οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν να γεύονται καθώς το ονόμαζαν «δώρο των Θεών»!

Και είναι πράγματι ανεκτίμητο δώρο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Με υψηλή διατροφική αξία αποδεδειγμένη από τη σύγχρονη επιστήμη, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά μέταλλα και βιταμίνες που αποτελούν ασπίδα προστασίας από τον καρκίνο, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υψηλή χοληστερόλη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πανάρχαιο φρούτο, τιμημένο από πολλούς πολιτισμούς μέσα στο διάβα του χρόνου, απαριθμεί σήμερα πάνω από 5.000 γνωστές ποικιλίες στον κόσμο που ταξινομούνται με βάση τον τόπο προέλευσή τους.

Ενώ εικάζεται ότι ήταν γνωστό από την εποχή του λίθου, κοιτίδα προέλευσής του 3.000 χρόνια πριν ήταν η Δυτική Ασία. Τα αχλάδια από την αυγή της ιστορίας του πολιτισμένου κόσμου, είχαν ξεχωριστή θέση στο διαιτολόγιο των περισσότερων λαών. Καλλιεργήθηκαν από τους αρχαίους Φοίνικες, Έλληνες και Ρωμαίους, αποτελούσαν εκλεκτό έδεσμα για Πέρσες βασιλείς και Κινέζους, ενώ για τους αρχαίους Αιγυπτίους ήταν ιερά φρούτα συνδεδεμένα με τη λατρεία της θεάς Ίσιδας.

Έγινα θέμα της αρχαίας και χριστιανικής Τέχνης καθώς απεικονίζονται σε τοιχογραφίες της Πομπηίας, σε Ρωμαικά ψηφιδωτά και σε χριστιανικά μωσαικά ως ιερά δέντρα. Λατρεύτηκαν και στη μεσαιωνική Ευρώπη, αγαπήθηκαν με πάθος από τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο ΧΙV, ενώ κατά τον 17ο αιώνα απεικονίστηκαν στους ζωγραφικούς πίνακες ως σύμβολα της αριστοκρατίας, της αφθονίας και της ευμάρειας. Η συμβολική τους σημασία διατηρείται μέχρι και τις μέρες μας στην Κίνα, όπου και αναπαριστούν την μακροζωία, την αγνότητα, την σοφία και τη δικαιοσύνη.

Βουτυράτα, γλυκά και πεντανόστιμα, με λίγα υλικά, αγάπη και αρκετή φαντασία, μπορούμε να τα «απογειώσουμε» φτιάχνοντας με αυτά ένα παραδοσιακό Ελληνικό γλυκό του κουταλιού που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι και θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους ως εκλεκτό κέρασμα.

Το γλυκό του κουταλιού αχλάδι, είναι το ωραιότερο έδεσμα για όσους δεν το καταναλώνουν ως φρούτο καθώς παρέχει όλες τις θρεπτικές ιδιότητές του σε μια γλυκιά κουταλιά! Δοκιμάστε να το φτιάξετε! Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει την εξαιρετική συνταγή του:

Υλικά Συνταγής
20 αχλάδια σφιχτά (μικρά ή μέτρια)
1 κιλό ζάχαρη
2½ φλ. νερό
1 /2 φλ. ασπρισμένα ολόκληρα αμύγδαλα
1 κ.γλ. ξινό σκόνη
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα (ή 1 κομμάτι ξύλο κανέλα)
1 λεμόνι

Εκτέλεση
Για το γλυκό αχλάδι, επιλέγουμε μικρόσωμα και σφιχτά αχλάδια χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημεία.

Πλένουμε τα αχλάδια και με κοφτερό μαχαίρι τα καθαρίζουμε. Κρατάμε το κοτσάνι επάνω στο φρούτο, αλλά με ένα μυτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε κάτω τη βάση του και ανοίγουμε μικρή τρύπα. Δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τα κουκούτσια.

Παρόλα αυτά μπορείτε να το κάνετε με το ειδικό εργαλείο.

Βάζουμε τα καθαρισμένα αχλάδια σε μπολ με μπόλικο νερό και στύβουμε μέσα το λεμόνι για να μην οξειδώνονται και μαυρίζουν μέχρι να τα καθαρίσουμε όλα.

Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και 2,5 κούπες νερό να βράσουν.

Μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε μέσα τα καθαρισμένα αχλάδια. Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε μέσα το ξινό.

Ξαφρίζουμε την επιφάνεια του γλυκού όταν σχηματίζεται αφρός.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το γλυκό κουταλιού αχλάδι για περίπου 50΄.

Το αφήνουμε να σταθεί μέσα στην κατσαρόλα και να κρυώσει τελείως. Έτσι το αχλάδι θα αποβάλει όλη την υγρασία του στο σιρόπι.

Την επόμενη ημέρα το ξαναβάζουμε στην φωτιά, προσθέτουμε τα καθαρισμένα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα ή την κανέλα.

Βράζουμε το γλυκό κουταλιού αχλάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10΄να δέσει το σιρόπι.

Μυστικά για το γλυκό αχλάδι
-Το σιρόπι έχει δέσει σωστά όταν κάθε σταγόνα από το γλυκό στέκεται και δεν απλώνει, δεν τρέχει.

-Με σωστά δεμένο σιρόπι, το γλυκό σου θα συντηρηθεί τέλεια για πάρα πολύ καιρό.

-Μπορείτε να διατηρήσετε το γλυκό κουταλιού αχλάδι και όλα τα γλυκά κουταλιού σε αποστειρωμένα βάζα για πάρα πολλούς μήνες.

-Μη το βράζετε σε δυνατή φωτιά γιατί θα εξατμιστούν γρήγορα τα υγρά και θα πυκνώσει το σιρόπι χωρίς να προλάβει το φρούτο να μαλακώσει.

-Αν τα αχλάδια που πήρατε είναι μεγάλα, είναι προτιμότερο να κόψετε το φρούτο στη μέση. Κάθε αχλάδι σε δύο μισά.

-Τα αχλάδια που θα αγοράσετε πρέπει να είναι σχετικά άγουρα με πολύ πλούσιο άρωμα.

-Βράστε το όπως σας λέω σε δύο δόσεις. Θα δέσει πιο σωστά το σιρόπι έτσι και το χρώμα του θα γίνει πιο έντονο.

argiro.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos