Υπέροχη, δροσερή σαλάτα με το λαχανικό – super food της άνοιξης! Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια!

19 Απριλίου 2021 20:31

Πρόκειται για μια υπερτροφή – φάρμακο που μας δώρισε η ανοιξιάτικη φύση. Πολύτιμος σύμμαχος της υγείας καθώς περιέχει ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά, αποτελεί κόκκινη «δύναμη» για τον ανθρώπινο οργανισμό με εκπληκτικά οφέλη.

Πρόκειται για το παντζάρι ή αλλιώς κοκκινογούλι, το βολβοειδές λαχανικό της άνοιξης με το βαθύ πορφυρό χρώμα που θα πρέπει όλοι να βάλουμε στο τραπέζι μας. Το παντζάρι μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, σήμερα όμως θα σας το παρουσιάσουμε ως πρώτη μαγειρική ύλη για μια υπέροχη, δροσερή παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια που μπορεί να αποτελέσει το τέλειο συνοδευτικό για κυρίως πιάτα. Τέλειο γευστικά αλλά και πολυβιταμινούχο παράλληλα, καθώς είναι πλούσιο σε στοιχεία που θωρακίζουν την καλή υγεία μας.

Το παντζάρι περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση ενώ συγχρόνως είναι πλούσιο σε αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς περιέχει σε μεγάλη ποσότητα μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία τη βητακυανίνη η οποία του δίνει το κόκκινο χρώμα του.

Βοηθά επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, έρευνες έχουν δείξει ότι επιβραδύνει την άνοια, βελτιώνει την υγεία του δέρματος, των νυχιών, των μυών και των οστών, αποτρέπει την οστεοπόρωση και καταπολεμά τις φλεγμονές. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, φολικού οξέως, μαγνησίου, καλίου και σιδήρου. Επιπλέον, βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι πιο ωφέλιμο λοιπόν να εντάξουμε τα παντζάρια στη διατροφή μας ειδικά την άνοιξη που είναι η εποχή τους, φτιάχνοντας μια υπέροχη, εντυπωσιακή, νόστιμη και υγιεινή παντζαροσαλάτα. Με πρωταγωνιστή το παντζάρι, η σαλάτα μας περιέχει επίσης γιαούρτι και τυρί κρέμα για νοστιμιά και δροσιά, δυόσμο, σκόρδο και ξύδι για ένταση, αλλά και ψίχα καρυδιού για ενίσχυση των διαφορετικών υφών που αφήνει στο στόμα.

Προετοιμάζεται πανεύκολα, τα υλικά της είναι απλά και γίνεται γρήγορα. Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να τη δημιουργήσετε! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει τη συνταγή της:

Υλικά Συνταγής

500 γραμ. παντζάρια βρασμένα
300 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. τυρί κρέμα
2 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. ξίδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ψιλοκομμένος δυόσμος
1/2 φλ. καρύδια ψίχα
αλάτι
λίγο ρόκα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Ξεκινάμε την παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα βρασμένα παντζάρια σε πολύ μικρά καρεδάκια.

Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το σκόρδο πολτοποιημένο, το τυρί κρέμα μαζί με το γιαούρτι, το ξίδι, το ελαιόλαδο, το δυόσμο, τα καρύδια καθώς και αλάτι.

Ανακατεύουμε πολύ καλά την παντζαροσαλάτα και στη συνέχεια την παγώνουμε. Τη σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγη ρόκα και γιαούρτι.

Μυστικά για τα παντζάρια

•Πώς διαλέγουμε τα φρέσκα παντζάρια;
Διάλεξε παντζάρια που τα φύλλα τους έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και ο σκουρόχρωμος βολβός τους είναι λείος σφιχτός και χωρίς χτυπήματα ή σκασίματα.

Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβεις πόσο φρέσκο είναι το παντζάρι που αγοράζεις, είναι να τρίψεις τη φλούδα του μωβ βολβού με αιχμηρό αντικείμενο. Αν αυτό βγάζει αμέσως υγρασία, σημαίνει ότι τα πατζάρια σου είναι ολόφρεσκα χωρίς αντιαισθητικές ίνες στην σάρκα τους.

Επίσης, όταν λυγίζετε τα φύλλα του παντζαριού στο σημείο που ενώνονται με το βολβό και αυτό το σημείο είναι δύσκαμπτο, σημαίνει ότι τα παντζάρια είναι μεστά ή ότι έχουν κοπεί πολλές ημέρες πριν.

•Πώς μαγειρεύουμε τα παντζάρια;
Τα παντζάρια είναι ένας ευλογημένος καρπός με πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Γίνονται γλυκό κουταλιού, τρώγονται ωμά σε σαλάτα,  τηγανίζονται, γίνεται κέικ σοκολάτας, σάλτσα πέστο, γίνονται super food smoothie, ωμά μαζί με αλλά λαχανικά και φρούτα αλλά και κλασικά, γίνονται βραστά ή ψητά, με βότανα και βαλσαμικό ξύδι.

•Πως καθαρίζουμε τα παντζάρια;
Σε κάθε περίπτωση, το παντζάρι θέλει πολύ καλό πλύσιμο. Κόβουμε τα πράσινα φύλλα ακριβώς εκεί που ενώνονται με τον βολβό. Τα ξεπλένουμε με μπόλικο κρύο νερό και πετάμε όποιο φύλλο δεν είναι τρυφερό. Τα φύλλα βράζονται όπως όλα τα χόρτα και τα σερβίρουμε με λάδι και ξύδι σαλάτα.

•Παντζάρι ωμό σε σαλάτες 
Όσο για το βολβό παντζαριού, αν πρόκειται να τον τρίψουμε ωμό σε σαλάτες, πρώτα τον πλένουμε πολύ καλά εξωτερικά. Μετά φορώντας γάντια, καθαρίζουμε το παντζάρι γύρω γύρω σαν να καθαρίζουμε μήλο. Το τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη ή σε μαντολίνο κι προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, πχ. καρότο, μήλο  καρύδια  ελαιόλαδο  γιαούρτι  βότανα κι έχουμε μια τέλεια εντυπωσιακή και υπέροχη σαλάτα.

•Παντζάρι βραστό
Αφού αφαιρέσουμε και πλύνουμε πολύ καλά τα παντζαρόφυλλα, αφαιρούμε με μαχαίρι από κάτω τις ρίζες του παντζαριού. Πλένουμε παρά πολύ καλά την φλούδα του παντζαριού.

Τα βράζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τρυπάμε με πιρούνι για να σιγουρευτούμε ότι έχουν βράσει. Τα βγάζουμε από το βραστό νερό και τα κρυώνουμε με κρύο νερό για να κοπεί ο βρασμός τους. Αφού κρυώσουν, πάντα με γάντια, τραβάμε και βγάζουμε την εξωτερική φλούδα.

Τα παντζάρια είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε σε σαλάτα, σε σούπα ή άλλες παρασκευές.

•Παντζάρια ψητά στο φούρνο 
Μπορεί να θέλει αρκετή ώρα ψησίματος, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει. Συμπυκνώνονται η γλύκα και τα αρώματα του παντζαριού και για εμένα είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις.

Αφού πλύνουμε καλά τους βολβούς παντζαριού με την φλούδα, τους στεγνώνουμε. Σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, βάζουμε τα παντζάρια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και λίγο βαλσαμικό ξύδι. Ρίχνουμε βότανα όπως θυμάρι ή δεντρολίβανο φρέσκο και κλείνουμε ερμητικά σε πακέτο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθος τους. Ελέγχουμε με πιρούνι αν ψήθηκαν κι αν έχουν μαλακώσει. Αφού κρυώσουν, τα ξεφλουδίσουν και τα κόβουμε ανάλογα αν θα τα φάμε σαλάτα, αν θα τα κάνουμε τάρτα, σούπα ή ό,τι άλλη συνταγή θέλουμε. Εγώ αυτά, πάντα τα απολαμβάνω σαλάτα, με λίγο ελαιόλαδο, γιαούρτι και ξύδι.

Αν βιάζεστε, μειώστε τον χρόνο ψησίματος κόβοντας τα παντζάρια σε κομμάτια. Ψήστε τα  για περίπου 35′ στους 200 βαθμούς C πάντα κλεισμένα μέσα σε πακέτο από αλουμινόχαρτο.

•Πως συντηρούνται τα μαγειρεμένα παντζάρια;
Τα βρασμένα ή ψημένα παντζάρια, αν τα αφήσετε με την φλούδα σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς διατηρούνται για μια εβδομάδα στο ψυγείο.

Αν θέλετε να τα συντηρήσετε για περισσότερο καιρό, αφού τα μαγειρέψετε, τα καθαρίζετε και τα στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί. Τα τοποθετείτε σε μερίδες σε σακουλάκια τροφίμων στην κατάψυξη για πολλές εβδομάδες.

argiro.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos