Το έθιμο της φανουρόπιτας (και γιατί τα υλικά θα πρέπει να είναι 7 ή 9)

26 Αυγούστου 2022 14:02

Της αποδίδεται η ικανότητα να φανερώνει χαμένα αντικείμενα ή και πρόσωπα. Μύθος ή αλήθεια, η φανουρόπιτα είναι ένα νηστίσιμο κέικ που παραδοσιακά φτιάχνεται στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, χωρίς συγκεκριμένη συνταγή και με μόνη προϋπόθεση ο αριθμός των υλικών της να είναι μονός.

Η φανουρόπιτα είναι μια γλυκιά, νηστίσιμη πίτα (παραδοσιακά φτιάχνεται με ελαιόλαδο και χωρίς αβγά), που προσφέρεται σαν ευλογία ανήμερα της μέρας μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, εξου και η ονομασία της. Δεν είναι λίγοι βέβαια, αυτοί που φτιάχνουν φανουρόπιτες και σε άλλες στιγμές μέσα στο χρόνο, πιστεύοντας ότι ο Άγιος θα τους φανερώσει αυτό που αναζητούν: χαμένα αντικείμενα, πρόσωπα, δουλειά, ακόμα και υγεία.

Ήξερες ότι…
Η φανουρόπιτα μπορεί να συνδέεται με τον Άγιο Φανούριο, ωστόσο μοιράζεται για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της μητέρας του. Σύμφωνα με την παράδοση, η μητέρα του Άγιου Φανούριου ήταν σκληρή, δεν βοηθούσε τους άλλους και γι’ αυτό όταν πέθανε πήγε στην κόλαση. Ο Άγιος Φανούριος με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ προσπάθησαν να τη σώσουν, ωστόσο ο κακός χαρακτήρας της στάθηκε και πάλι εμπόδιο και τότε ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε να μη φτιάχνουν τίποτα γι’ αυτόν αλλά μόνο για τη συγχώρεση της ψυχής της μητέρας του.

Πώς φτιάχνεται
Η παρασκευή της είναι πολύ εύκολη, καθώς φτιάχνεται κατά τον ίδιο τρόπο όπως κάθε συνηθισμένο κέικ. Η μόνη ιδιαιτερότητα της, πέρα από το να είναι νηστίσιμη, βρίσκεται στον αριθμό των υλικών που χρησιμοποιούνται. Συγκεκριμένα, τα υλικά της φανουρόπιτας πρέπει να είναι 7, 9 ή και περισσότερα, αλλά ο αριθμός τους πρέπει να είναι πάντα μονός. Οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων. Αν σκεφτείς ότι με τα βασικά υλικά: ελαιόλαδο, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, ζάχαρη, σόδα, αλάτι και χυμό πορτοκαλιού έχεις ήδη καλύψει τον ελάχιστο αριθμό των 7 υλικών, μπορείς μετά να “παίξεις” προσθέτοντας ό,τι υλικά σου αρέσουν. Σταφίδες, κανέλα ή άλλα μπαχαρικά και ξηροί καρποί όπως καρύδια δίνουν πολύ νόστιμη γεύση στη φανουρόπιτα σου και δεν ξεφεύγεις και από το έθιμο.

Και η δική μας πρόταση για φανουρόπιτα

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos