Συνταγή για λαχταριστά βραχάκια σοκολάτας με μόλις 2 υλικά

03 Σεπτεμβρίου 2022 21:49

Αυτή η πεντανόστιμη συνταγή για σοκολατένια βραχάκια με μόλις δύο υλικά υπόσχεται να σας συναρπάσει.

Ίσως ένα από τα πιο διαχρονικά αγαπημένα γλυκά σνακ, τα βραχάκια σοκολάτας αποτελούν την επιτομή της νοστιμιάς που βρίσκει κανείς μέσα στην απλότητα.

Είναι υγιεινά, λαχταριστά και πανεύκολα στη παρασκευή τους, ενώ αποτελούν και την ιδανική επιλογή για όταν θέλετε να ικανοποιήσετε τις γλυκές σας λιγούρες με μια γρήγορη μπουκιά, χωρίς υπερβολές.

Οι πιθανές παραλλαγές είναι πολλές, καθώς μπορείτε να επιλέξετε το είδος σοκολάτας αλλά και τον ξηρό καρπό της προτίμησής σας. Φουντουκιού, αμυγδάλου, φιστικιού -όλα τα σοκολατάκια είναι με τον τρόπο τους μοναδικά απολαυστικά.

Υλικά:
500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 50-55% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί και στρωμένη
400 γρ. ξηροί καρποί, ένα είδος ή ανάμεικτοι (π.χ. φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια κ.λπ.), χοντροκομμένοι

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς στη στρωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά.
Με δύο μικρά κουτάλια φτιάχνουμε μικρά σοκολατάκια-βραχάκια πάνω σε λαδόκολλα (με το ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο από το μείγμα και με το άλλο σπρώχνουμε την κουταλιά να πέσει στη λαδόκολλα).
Αφήνουμε στην άκρη (εκτός ψυγείου) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σταθεροποιηθούν.

Πως στρώνουμε σοκολάτα;
Όταν λιώνουμε σοκολάτα για να τη χρησιμοποιήσουμε ως επικάλυψη σε σοκολατάκια, πραλίνες κ.λπ. ή για να φτιάξουμε πλάκες σοκολάτας, πρέπει να ακολουθήσουμε μια ειδική διαδικασία που ονομάζεται στρώσιμο (tempering). Έτσι εξασφαλίζουμε ότι η επικάλυψη θα γίνει γυαλιστερή και λεία, θα σταθεροποιηθεί εύκολα και θα είναι τραγανή.
Αντιθέτως, αν απλώς λιώσουμε την κουβερτούρα χωρίς να την στρώσουμε, η επικάλυψη θα γίνει θαμπή, θα παραμένει μαλακή και θα λιώνει αμέσως μόλις πιάνουμε τα σοκολατάκια στα χέρια μας, ενώ το πιθανότερο είναι ότι όταν κρυώσει και παγώσει το βούτυρο κακάο, θα φανούν λευκές κηλίδες στην επιφάνειά της. Τι κάνουμε λοιπόν;
Κατ’ αρχάς, προμηθευόμαστε ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, το οποίο άλλωστε είναι χρήσιμο σε πολλές παρασκευές. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια, σε μέγεθος μπιζελιού, και λιώνουμε τα ⅔ σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ στερεωμένο στο χείλος μιας κατσαρόλας στην οποία βράζουμε λίγο νερό (προσοχή: το μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό).
Μόλις λιώσει η κουβερτούρα και φτάσει στους 46°C (αν πρόκειται για μαύρη σοκολάτα) ή στους 43°C (αν πρόκειται για σοκολάτα γάλακτος ή λευκή), την αποσύρουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο ⅓. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και αυτά τα κομμάτια και η θερμοκρασία της σοκολάτας να πέσει στους 32°C και στους 31°C αντίστοιχα. Τώρα η σοκολάτα είναι έτοιμη για χρήση και μπορούμε να βουτήξουμε σε αυτήν τα σοκολατάκια μας.
Tip: Για έξτρα άρωμα και γεύση, μπορούμε να καβουρδίσουμε τους ξηρούς καρπούς που θα χρησιμοποιήσουμε. Τους απλώνουμε σε λαδόκολλα και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 10 λεπτά.

Η συνταγή είναι από τη σελίδα του Στέλιου Παρλιάρου.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos