Δροσερά παστάκια Σερίφου -Το καλοκαιρινό γλυκό ψυγείου

Εν όψει του καλοκαιριού όλοι μας αναζητούμε συνταγές για λαχταριστά, δροσερά πιάτα.

Συγκεκριμένα, μία συνταγή για ένα ελαφρύ και νόστιμο καλοκαιρινό γλυκάκι πιάνει πάντα τόπο, καθώς μία δροσερή λιχουδιά είναι η ιδανική λύση για να ικανοποιήσουμε τις γλυκές μας λιγούρες όταν πιάνουν οι ζέστες!

Με μία λαχταριστή στρώση από τριμμένες φρυγανιές, μία αρωματική κρέμα βανίλιας και ένα ελαφρύ ζελέ κεράσι μπορούμε να στήσουμε εύκολα και γρήγορα τα λαχταριστά και ανάρπαστα «παστάκια Σερίφου».

Πρόκειται για ένα γλυκό που αφυπνίζει παιδικές μνήμες για τους περισσότερους από εμάς, καθώς θυμόμαστε τα καλοκαιρινά απογεύματα που γυρνούσαμε σπίτι μετά το μπάνιο και αδειάζαμε το ταψί που μας είχε φτιάξει η μαμά.

Yλικά
Για τη βάση:

100 ml γάλα
50 ml ούζο
70 γρ. φρυγανιές σίκαλης
Για την κρέμα:

½ lt γάλα πλήρες
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 κρόκοι από μέτρια αυγά
30 γρ. κορν φλάουρ
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το ζελέ κεράσι:

1 φακελάκι 100 γρ. ζελέ κεράσι
200 ml βραστό νερό
200 ml κρύο νερό

Eκτέλεση
Για τη βάση: Ρίχνουμε το γάλα και το ούζο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε μεμβράνη σε ένα πυρίμαχο σκεύος 27x20 εκ.
Βουτάμε προσεκτικά μία μία τις φρυγανιές μέσα στο μείγμα του μπολ, ώστε να μη μουλιάσουν πολύ και διαλυθούν. Τις τοποθετούμε μέσα στο πυρίμαχο σκεύος, μέχρι να καλυφθεί εντελώς ο πάτος και το αφήνουμε στην άκρη.
Για την κρέμα: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, βάζουμε μέσα το γάλα, τη μισή ποσότητα ζάχαρης, ανακατεύουμε και περιμένουμε να πάρει μια βράση το μείγμα.
Βάζουμε σε ένα άλλο μεγάλο μπολ την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους, το κορν φλάουρ, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ασπρίσουν τα αυγά και να διαλυθεί η ζάχαρη.
Μόλις πάρει μια βράση το μείγμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε σιγά σιγά με μια βαθιά κουτάλα το ζεστό μείγμα με το γάλα στο μπολ με το μείγμα αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός.
Μόλις αναπτύξει θερμοκρασία το μείγμα αυγών, αδειάζουμε όλο το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα για 4-6 λεπτά, μέχρι να πήξει το μείγμα.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από τη βάση στο πυρίμαχο σκεύος και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
Καλύπτουμε με μεμβράνη, προσέχοντας η μεμβράνη να εφάπτεται ακριβώς πάνω στην επιφάνεια της κρέμας. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς. Μπορούμε να το αφήσουμε για 30 λεπτά με 1 ώρα εκτός ψυγείου ή 10 λεπτά εκτός ψυγείου και 30 λεπτά στο ψυγείο. Μόλις κρυώσει η κρέμα, αφαιρούμε τη μεμβράνη.
Βάζουμε σε ένα δοσομετρικό δοχείο τη σκόνη ζελέ, το βραστό νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθεί η σκόνη. Προσθέτουμε το κρύο νερό, ανακατεύουμε εκ νέου και αφήνουμε το ζελέ να κρυώσει για 1 λεπτό.
Περιχύνουμε με μια βαθιά κουτάλα το ζελέ πάνω από την κρέμα στο πυρίμαχο σκεύος και μεταφέρουμε το γλυκό ξανά στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να σφίξει το ζελέ.
Για να ξεφορμάρουμε το γλυκό, περνάμε προσεκτικά ένα λεπτό μαχαίρι ανάμεσα στο γλυκό και τα τοιχώματα του σκεύους, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Δείτε το βίντεο εκτέλεσης της συνταγής:

{https://www.youtube.com/watch?v=le5kmlR71MU}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos