Μελωμένο και ζουμερό xταποδοπίλαφο Πάρου με μιρμιτζέλι Κύριο

Το χταποδοπίλαφο με μιρμιτζέλι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που συνδυάζει το θαλασσινό άρωμα του χταποδιού με την ιδιαίτερη γεύση του μιρμιτζελιού, ενός τοπικού ζυμαρικού από την Πάρο.

Πεντανόστιμο πιάτο που συνοδεύει τα μεσημεριανά τραπέζια του καλοκαιριού μας.

Φλώρα Παυλάκη
Μελωμένο και ζουμερό xταποδοπίλαφο Πάρου με μιρμιτζέλι

Χρόνος Προετοιμασίας:

15λ
Χρόνος Μαγειρέματος:

50λ
Βαθμός Δυσκολίας:

2/3


Υλικά
Για 5-6 μερίδες
1 χταπόδι (περίπου 1½ κιλό)
1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. (γεμάτο) πελτέ ντομάτας
1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
500 γρ. μιρμιτζέλι (παραδοσιακό ζυμαρικό Πάρου) ή χοντρό κριθαράκι
Λίγο (στη μύτη του κουταλιού) μείγμα από μπαχάρι – γαρίφαλο – κανέλα
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κ.σ. μαύρη σταφίδα
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το χταπόδι, το πλένουμε πολύ καλά και το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό ή λάδι και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να πιει όλα τα υγρά του.

Μόλις στεγνώσει η κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό να ψηθεί. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.

Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 2 λίτρα ζεστό νερό. Σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε το χταπόδι για περίπου 35 λεπτά, μέχρι μαλακώσει.

Τέλος, ρίχνουμε το μιρμιτζέλι ή κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνει το ζυμαρικό, ανακατεύοντας τακτικά γιατί πιάνει εύκολα στη βάση της κατσαρόλας.

Φροντίζουμε πάντα το κριθαράκι να έχει αρκετό υγρό για να παραμείνει σπυρωτό. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό. Τρίβουμε αρκετό πιπέρι, αλλά αλάτι βάζουμε αφού δοκιμάσουμε, γιατί τα φρέσκα χταπόδια είναι αρκετά αλμυρά και μπορεί να μη χρειαστεί καθόλου.

Αντ’ αυτού, στο τέλος ρίχνουμε λίγη σταφίδα ή πετιμέζι για να εξισορροπήσουμε τη νοστιμιά του πιάτου.

Σερβίρουμε το χταποδοπίλαφο ζουμερό και σπυρωτό σε βαθύ πιάτο με τη χυλωμένη σάλτσα του, πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό.

Μικρά Μυστικά
Ο ζωμός που προκύπτει από το βράσιμο του χταποδιού είναι γεμάτος γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για το μαγείρεμα του μιρμιτζελιού. Αν δεν είναι αρκετός, μπορείτε να τον συμπληρώσετε με λίγο ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos