H ώρα της φανουρόπιτας – Πότε φτιάχνεται και η συνταγή με τα 7 υλικά

25 Αυγούστου 2024 13:29

Μια πίτα απόλυτα συνδεμένη με τη λαϊκή, θρησκευτική παράδοση και ταυτόχρονα ένα υπέροχο, υγιεινό κέικ για τον καφέ και το τσάι.

Η φανουρόπιτα είναι από τις πιο δημοφιλείς παρασκευές που σχετίζονται με τις θρησκευτικές, λαϊκές παραδόσεις της χώρας.

Πότε και γιατί φτιάχνεται η φανουρόπιτα
Είναι η «θαυματουργή γλυκιά» πίτα που κατά την εθιμοτυπία φτιάχνεται την παραμονή ή/και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, στις 26 και 27 Αυγούστου. Ωστόσο, όπως θα δούμε παρακάτω, κάθε σπιτικό τη φτιάχνει όποτε θέλει μέσα στη χρονιά. Λέγεται ότι πρωτοφουρνίστηκε για τη σωτηρία της ψυχής της «αμαρτωλής» μητέρας του Άγιου, μιας γυναίκας σκληρής, που απεχθανόταν τους φτωχούς και τις έννοιες της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας. Το φτιάξιμο της πίτας, η μεταφορά της στην εκκλησία και το μοίρασμά της στους πιστούς αποσκοπούσαν σε συμβολικό επίπεδο στο να εξισορροπήσουν αυτό το έλειμμα της συμπόνοιας και της μοιρασιάς που βάραιναν το πνεύμα της. Σήμερα κυριαρχεί με άλλη της ιδιότητα.

Η πίτα με τα μονά υλικά που φανερώνει τα χαμένα
Η φανουρόπιτα στις μέρες μας είναι ευρέως γνωστή και αγαπητή ως «η πίτα των μονών υλικών» (περιλαμβάνει αυστηρά 7 ή 9 υλικά) που σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση έχει τη δύναμη «να φανερώνει τα χαμένα» και να «βρίσκει» αυτά που οι άνθρωποι συνήθως αναζητούν εναγωνίως: υγεία, δουλειά, αγάπη, αλλά και απολεσθέντα πρόσωπα ή αντικείμενα. Με αυτή της την ιδιότητα φτιάχνεται καθόλη τη διάρκεια του έτους από μεμονωμένα νοικοκυριά. Η φανουρόπιτα επίσης γίνεται ως δώρο/τάμα προς τον Άγιο όταν εκπληρώσει μια ευχή.

Η φανουρόπιτα εκτός από το ρόλο που επιτελεί ως γλύκισμα της λαϊκής εκκλησιαστικής παράδοσης, είναι και ένα ωραιότατο κέικ, νηστίσιμο, υγιεινό χωρίς αυγά και βούτυρο. Αν θέλετε να προσθέσετε έξτρα γεύση στην παρακάτω βασική συνταγή, μουλιάστε τις σταφίδες σε κονιάκ και ρίξτε στο μείγμα μερικά καρύδια.

Υλικά:
3 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι που φουσκώνει μόνο τους, 1 κουταλάκι κοφτό κανέλα, 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη, 2 φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, ½ φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδα, ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Βάζετε σε γαβάθα το λάδι, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού. Τα αναδεύετε με χτυπητήρι. Αναμειγνύετε το αλεύρι με την κανέλα. Αδειάζετε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού στη γαβάθα με το μείγμα λαδιού-ζάχαρης αναδεύοντας με το χτυπητήρι. Προσθέτετε τέλος και τη σταφίδα και ανακατεύετε να μοιραστεί κι αυτή σωστά. Μεταφέρετε το μείγμα σε τετράγωνο ή στρογγυλό ταψί διαμ. 26-30 εκ. αλειμμένο με λάδι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C για 45’. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε την πίτα μέσα για 15’ ακόμη. Πασπαλίζετε με άχνη και σερβίρετε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos