Λούζα Μυκόνου: Το αλλαντικό που φτιάχνουν στο νησί

Η Λούζα Μυκόνου παρασκευάζεται σε αυτό το νησί των Κυκλάδων, που ήταν από τα πρώτα που αναπτύχθηκαν τουριστικά, αφού ήδη από τη δεκαετία του 1960 συνέρρεαν μαζικά τουρίστες προς το νησί.

Μάλιστα, πλέον η νυχτερινή ζωή στη Μύκονο θεωρείται μία από τις πιο ζωντανές και ενεργέ σε όλο τον κόσμο.

Η Μύκονος παρουσιάζει ένα θερμό ημίξηρο κλίμα στέπας με έντονα μεσογειακά στοιχεία. Εμφανίζει πολύ ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια λόγω των μελτεμιών που πνέουν σχεδόν συνέχεια στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η Λούζα Μυκόνου προέρχεται από τα ζώα που βρίσκονται στο νησί και από το συγκεκριμένο εκείνο μέρος τους που δίνει το φιλέτο. Οι λούζες είναι ουσιαστικά δύο κομμάτια καθαρό κρέας, τα οποία αφαιρούνται από την δεξιά και την αριστερή μεριά της ραχοκοκκαλιάς (κόντρα φιλέτο) του χοίρου

Τα φιλέτα μένουν στο αλάτι για 24 ώρες, έχοντας ζυμωθεί με μπόλικο μπαχάρι, πιπέρι, ρίγανη και θρούμπι σε μεγάλη ποσότητα.

Μετά, μπαίνουν σε “ματιά” (παχύ έντερο του χοίρου) που κρεμιέται στον αέρα, ενώ προηγουμένως έχουν ανάψει την κοπριά, που με τον καπνό της φεύγουν οι μύγες και μένουν στον αέρα για 10-15 ημέρες.

Εφόσον στεγνώσει καλά, διατηρείται μέχρι και ένα χρόνο στο ψυγείο, να την κόψετε μπορείτε να την κρατήσετε στη συντήρηση για μια με δύο μέρες, μετά θα χρειαστεί να τη βάλετε στην κατάψυξη αφού πρώτα την κόψετε σε μερίδες.

Φτιάχνεται ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα, την περίοδο των χοιροσφαγίων. Μία γιορτή με ρίζες βαθιές επαναλαμβανόμενη εδώ και αιώνες με στόχο την ευμένεια των θεών και τη γαστρονομική απόλαυση των συμμετεχόντων στο έθιμο.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos