Αχλάδια και σταφύλια: 2 γλυκά σνακ χωρίς ζάχαρη για θρεπτικό δεκατιανό

17 Σεπτεμβρίου 2024 10:45

Τα αχλάδια και τα σταφύλια είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και μπορούν να γίνουν η βάση για νόστιμα και υγιεινά σνακ, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Αν ψάχνετε κάτι γλυκό αλλά ταυτόχρονα θρεπτικό για το δεκατιανό των παιδιών ή το δικό σας, οι δύο συνταγές που ακολουθούν είναι ιδανικές. Με απλά υλικά και ελάχιστο χρόνο, θα ετοιμάσετε πεντανόστιμες γλυκές λιχουδιές που δεν επιβαρύνουν την υγεία.

Δείτε παρακάτω τις συνταγές:

Αχλάδια βρασμένα χωρίς ζάχαρη
Για 4 μερίδες
Υλικά
500 γρ. αχλάδια
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1/2 λοβό βανίλιας ή κανέλα
200 ml νερό

Διαδικασία
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα αχλάδια. Κόβουμε σε τέταρτα και αφαιρούμε τον πυρήνα. Καλό είναι να τα βράσουμε άμεσα, διαφορετικά θα μαυρίσουν και θα χάσουν τη φρεσκάδα τους.
Τοποθετούμε τα αχλάδια σε κατσαρόλα με 200 ml νερό και προσθέτουμε βανίλια ή κανέλα.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Πιθανόν να χρειαστούν μαγείρεμα για επιπλέον 10 λεπτά, εάν τα αχλάδια μας είναι άγουρα. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν πριν το σερβίρισμα.

Χρήσιμα tips
– Για τον λοβό βανίλιας: Κόβουμε τον λοβό κατά μήκος, ξύνουμε τους σπόρους και τους προσθέτουμε μαζί με τα αχλάδια και το νερό στην κατσαρόλα.
– Για την κανέλα: Χρησιμοποιούμε μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα ή ένα ξυλάκι κανέλας. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε τζίντζερ, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο ή αστεροειδή γλυκάνισο, τα οποία ταιριάζουν πολύ με το αχλάδι.

Κέικ με σταφύλια και ελαιόλαδο
Για 20 κομμάτια
Υλικά
250 γρ. σταφύλια
1 φλιτζ. αλεύρι ολικής άλεσης
1/2 φλιτζ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα στον πολυκόφτη
1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
1/3 φλιτζ. γάλα
2 μεγάλα αυγά
2 κουτ. γλυκού ξύσμα από 1 λάιμ
2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
50 ml μέλι

Διαδικασία
Πλένουμε τα σταφύλια και τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μέλι, το γάλα, το δεντρολίβανο και το ξύσμα από το λάιμ. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.

Προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μισό μείγμα σε μια φόρμα και ψήνουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και τοποθετούμε τα σταφύλια, καλύπτοντας το μείγμα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα από πάνω. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά στους 200°C. ελέγχουμε τη διαδικασία ψησίματος βάζοντας μέσα στο μείγμα μας μια οδοντογλυφίδα: όταν η οδοντογλυφίδα μας βγει καθαρή από το κέικ (χωρίς υπολείμματα από τη ζύμη), τότε είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο.

Προσοχή: Καλό είναι να δώσουμε προσοχή όταν αναποδογυρίζουμε το κέικ. Καθώς τα σταφύλια δεν είναι ομοιόμορφα τοποθετημένα μέσα στο μείγμα, είναι πολύ εύκολο το κέικ μας να κοπεί καθώς το βγάζουμε από τη φόρμα ψησίματος.

Χρήσιμα tips
– Χρησιμοποιούμε σταφύλια με έντονη γεύση, κατά προτίμηση λίγο ξινά.
– Πλένουμε καλά τα σταφύλια και τα στραγγίζουμε χωρίς να τα πιέζουμε, ώστε να παραμείνουν σφιχτά.
– Όταν αλέθουμε τα αμύγδαλα στον πολυκόφτη, φροντίζουμε να μην γίνουν πολύ λεπτή σκόνη. Τα μικρά κομμάτια δίνουν καλύτερη υφή και γεύση στο κέικ μας σε σχέση με την πούδρα αμυγδάλου.
– Αν έχουμε δυσανεξία στη γλουτένη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν συνδυασμό αλευριού από ρύζι και καλαμποκάλευρο.

cantina.protothema.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos