Σε 10 μέρες οι διώξεις για τα στημένα

30 Ιουνίου 2011 12:48

Στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα η ογκώδης δικογραφία. Mε ενδιαφέρον αναμένεται και το πόρισμα του ΣΔΟΕ

Του Θανου Mπλουνα

Μέσα σε δύο μεγάλα χαρτοκιβώτια έφτασε χθες το πρωί στα γραφεία της ΕΠΟ η δικογραφία και το πόρισμα της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου. Το υλικό παρέλαβαν από την εισαγγελία δύο υπάλληλοι της ομοσπονδίας και το παρέδωσαν στα χέρια του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα Ανδρέα Φάκου. Επειτα από αυτή την εξέλιξη η υπόθεση πέρασε τυπικά στον χώρο της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης.

Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς θα μελετήσουν τη δικογραφία προκειμένου να διαπιστώσουν: α) ποια από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία τους, β) ποιες πράξεις από όσες περιγράφονται συνιστούν παραβίαση του πειθαρχικού κώδικα και γενικότερα των κανονισμών της ΕΠΟ και γ) ποιες κατηγορίες μπορούν να στοιχειοθετηθούν σε περίπτωση που ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις σε φυσικά πρόσωπα και συνδεόμενα με αυτά ομάδες.

Η μελέτη του ογκώδους υλικού θα διαρκέσει τουλάχιστον δέκα ημέρες και στη συνέχεια οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του υλικού. Υπάρχει περίπτωση να ασκηθούν διώξεις για δωροδοκία - δωροληψία και στοίχημα. Τα παραπτώματα αυτά προβλέπουν ως υψηλότερη ποινή τον υποβιβασμό και για τα φυσικά πρόσωπα την εφ' όρου ζωής απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Χθες ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιος, πήγε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε και όπως διέρρευσε, ζήτησε να υπάρξει προστασία σε πρόσωπα της ομοσπονδίας και να σταματήσουν οι διαρροές των διαλόγων παραγόντων του ποδοσφαίρου, που υπάρχουν στη δικογραφία που αφορά τα στημένα παιχνίδια και τις υπόλοιπες παράνομες πράξεις που σχετίζονται με τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Πέρα από τη δικογραφία της εισαγγελέων Πρωτοδικών αναμένεται και το πόρισμα του ΣΔΟΕ που έχει ανοίξει τους λογαριασμούς πολλών ανθρώπων του ποδοσφαίρου, παρακολουθώντας τη ροή του χρήματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πόρισμα θα ζητείται η άσκηση ποινικών διώξεων σε συγκεκριμένα άτομα που θα δώσουν νέα διάσταση στην υπόθεση της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ, αρχικά έχει να κάνει με φοροδιαφυγή, αλλά στη συνέχεια προέκυψαν και άλλα αδικήματα, όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή δωροδοκία, ενώ υπήρξε σύνδεση με τους κατά την UEFΑ ύποπτους αγώνες των εγχώριων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, που το αποτέλεσμά τους χειραγωγήθηκε για στοιχηματικούς λόγους. Για να παρακολουθήσει τη ροή του χρήματος και να βγάλει συμπεράσματα, το ΣΔΟΕ έχει απευθυνθεί σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε άλλες χώρες. Εχουν ανοιχθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί τουλάχιστον 52 φυσικών προσώπων που σχετίζονται με τον χώρο του ποδοσφαίρου, των διαιτητών που σφύριξαν στους ύποπτους αγώνες της UEFA αλλά και πρόσωπα που συνδέονται με το μπάσκετ.

Τα πρόσωπα αυτά συνδέονται άμεσα και με ομάδες που αριθμητικά πλησιάζουν τις 30 και εκτείνονται σε όλες τις εθνικές κατηγορίες. Επίσης, έχουν ζητηθεί να ανοιχθούν λογαριασμοί πρώην προέδρου της ΕΠΟ, ενός εν ενεργεία μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ και ενός στελέχους της ομοσπονδίας που είναι επικεφαλής σε ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα. Στην ίδια λίστα εμφανίζονται μάνατζερ ποδοσφαιριστών που είναι διαπιστευμένοι από την ΕΠΟ. Οι ομάδες από τη Σούπερ Λίγκα των οποίων οι πρόεδροι και άλλα πρόσωπα ερευνήθηκαν από ΣΔΟΕ είναι τέσσερις.

Από τη Φούτμπολ Λιγκ ερευνώνται όλες οι ομάδες. Στη Φούτμπολ Λιγκ 2 ερευνώνται παράγοντες πέντε ομάδων. Από αυτές οι τρεις αγωνίζονται στον πρώτο όμιλο και οι δύο στον δεύτερο όμιλο.

Τέλος, ερευνώνται παράγοντες τεσσάρων ομάδων της Δ΄ Εθνικής, εταιρείες μάνατζερ του ποδοσφαίρου και στοιχημάτων, διαιτητές του μπάσκετ και «εκπρόσωπος φιλάθλων» που είναι πασίγνωστος λόγω της τηλεοπτικής του παρουσίας και εμφανίζει μεγάλα κέρδη από το στοίχημα. Ανάμεσα σε αυτούς που ερευνώνται είναι οι Γιάννης Σπάθας (πρώην διαιτητής), Θωμάς Μητρόπουλος (πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Ηλυσιακός), Χρήστος Κανελλάκης (πρώην πρόεδρος ΠΑΕ Ιωνικός), Γιώργος Χριστοβασίλης (πρόεδρος ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα), Σπύρος Καλογιάννης (πρώην πρόεδρος ΠΑΕ Κέρκυρα και νυν αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Βέροια και πρόεδρος της Ενωσης Β - Γ Εθνικής), Γιώργος Μποροβήλος (πρόεδρος Αστέρα Τρίπολης), Δημήτρης Μποροβήλος (παράγοντας Αστέρα Τρίπολης), Αχιλλέας Σταμούλης (παράγοντας ΠΑΕ Καστοριά), Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος Ολυμπιακού Βόλου), Γιάννης Κομπότης (πρόεδρος ΠΑΕ Λεβαδειακός), Νίκος Πηρούνιας (πρόεδρος ΠΑΕ Εθνικός).

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos