Γαλατάσαραϊ - ΠΑΟΚ 3-1: Πάλεψε σαν θηρίο, αλλά...

26 Σεπτεμβρίου 2024 00:55

Ο ΠΑΟΚ... κοίταξε στα μάτια την άκρως ποιοτική Γαλατάσαραϊ, ισοφάρισε με τον Ντέλια το αυτογκόλ του Μπάμπα, όμως τελικά έφυγε... με άδεια χέρια από την Πόλη καθώς οι Γιουνούς και Ικάρντι βρήκαν δίχτυα για το 3-1 στην πρεμιέρα της League Phase του Europa League.

Με ήττα ξεκίνησε ο ΠΑΟΚ την πορεία του στη League Phase του Europa League, καθώς έχασε 3-1 από τη Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη. Σε ένα ματς όπου παρουσιάστηκε ανταγωνιστικός, το «πάλεψε» όμως απέναντί του είχε μία ομάδα που κοστίζει πολλές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ. Παρόλα αυτά ήταν «μέσα» στο παιχνίδι για 90’+5’ λεπτά, καθώς το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε δευτερόλεπτα πριν το φινάλε.

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου ξεκίνησε με τον Κοτάρσκι στο τέρμα, τους Μπάμπα, Κόλεϊ, Κετζιόρα, Οτο τετράδα στην άμυνα από τα αριστερά, τους Οζντόεφ, Καμαρά στον άξονα, τους Τάισον,. Ζίβκοβιτς στα άκρα και τον Κωνσταντέλια κοντά στον φορ Τσάλοφ.

Η Γαλατά την κατοχή και τις τελικές, ο ΠΑΟΚ την μεγαλύτερη ευκαιρία μέχρι την ανάπαυλα
Σέντρα στο ματς και το πρώτο μισό έληξε χωρίς σκορ και με ένα δεδομένο. Οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή (61%-39%, έβγαλαν περισσότερες τελικές (12-4), την περισσότερη ώρα διατηρούσαν τη δράση στο μισό του Δικεφάλου, εκείνος όμως απώλεσε την μεγαλύτερη ευκαιρία ως την ανάπαυλα και μάλλον αδικούνταν από το 0-0 του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Η «Τσιμ Μπομ» θέλησε να μπει δυνατά και πρέσαρε ψηλά, κάτι που ορισμένες φορές δημιουργούσε προβλήματα στην ανάπτυξη των Θεσσαλονικιών. Οι Τούρκοι έπαιζαν ως επί το πλείστων από τα αριστερά και εύλογα «σημάδευαν» τον φορ τους Οσιμέν, όμως ο Κοτάτσκι αντέδρασε σωστά όποτε χρειάστηκε (κυρίως στις κολλητές προσπάθειες των Οσιμέν, Σάρα στο 26’ και το 27’ αντίστοιχα), ενώ στο 42’ ο Αγκούν αστόχησε από πλεονεκτική θέση. Βέβαια μην φανταστεί κάποιος πως η υπεροχή της ήταν συνεχής ή συντριπτική, απλά κατά διαστήματα έβαζε δύσκολα στην άμυνα του ΠΑΟΚ όπου πάντως εκτός του Κροάτη πορτιέρε δέσποζε και ο Κόλεϊ, που μεταξύ άλλων πιστώνεται ένα κομβικό stop επί του Οσιμέν στο 15’.

Την ίδια στιγμή όμως η ποιότητα των πρωταθλητών Ελλάδος τους επέτρεπε αρκετές φορές να «σπάνε» το πρέσινγκ των αντιπάλων τους και να βγαίνουν στο open play, κυρίως με τον Κωνσταντέλια που τραβιόταν αριστερά. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός πολλάκις «αναστάτωσε» την άμυνα των αντιπάλων του, όπως για παράδειγμα στο 6’ και στο 7' μαζί με τον Ζίβκοβιτς, ενώ στο 25’ ύστερα από ωραία ενέργεια του Τσάλοφ ο Σέρβος έπαιξε για τον Καμαρά που σούταρε όμως ο Γιουνάι ήταν σε ετοιμότητα.

Ο ΠΑΟΚ απορροφούσε λοιπόν την όποια πίεση των γηπεδούχων (ένας εκ των Οζντόεφ ή Καμαρά μετατρέπονταν και τρίτος στόπερ), άπλωνε με αξιώσεις το δικό του παιχνίδι στο τρανζίσιον καθώς ο Τσάλοφ πήρε πολλές πρώτες μπάλες και στο 45’ «άγγιξε» το γκολ όταν μετά από εξαιρετική μεταβίβαση του Κόλεϊ στην πλάτη των «μετόπισθεν» της Γαλατά, ο Κωνσταντέλιας βγήκε απέναντι στον Γκιουνάι και ο 33χρονος γκολκίπερ τον «νίκησε» στο μεταξύ τους τετ α τετ.

Ο Μπάμπα στάθηκε σούπερ άτυχος και 1-0
Στα πρώτα λεπτά του δεύτερου μισού όμως όλα πήγαν για τον ΠΑΟΚ «στραβά» και στη φάση όπου ο Κοτάρσκι είπε «όχι» στον Γιλμάζ και έβγαλε το πλασέ του σε κόρνερ, δέχθηκε ένα πολύ… γκαντέμικο γκολ. Στο στατικό που εκτελέστηκε στο 48’, ο Οσιμέν πήρε την κεφαλιά και ο Μπάμπα στην προσπάθειά του να διώξει, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Ο Γκανέζος μπακ στάθηκε άτυχος, «πρωταγωνίστησε» σε μία σπάνια φάση, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο…

Ο Κωνσταντέλιας πήρε τη «ρεβάνς» και 1-1
Ομως σε αυτές τις περιπτώσεις καλείσαι Α) Να μην σε πάρει από κάτω και Β) Να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Στον ΠΑΟΚ έπραξαν αμφότερα και με γνώμονα πως το «έχουν» άρχισαν να ανακτούν τα πατήματά τους. Συνέχισαν να παίζουν γρήγορα στη μετάβαση, σε 1-2 περιπτώσεις που έφτασαν με αξιώσεις στα αντίπαλα καρέ τους έλειψε η τελική πάσα, αλλά ας μην ξεχνάμε πως ο… επιμένων νικά.

Το ρολόι σημάδευε το 67’, οι Ζίβκοβιτς, Οτο συνδιάστηκαν, ο τελευταίος έκανε το over lap και «έκοψε» την μπάλα, όπου ναι μεν ο τερματοφύλακας της Γαλατά απέκρουσε, ο Κωνσταντέλιας πήρε το «ριμπάουντ» και σκόραρε για το 1-1. Προηγουμένως (63’) ο Κοτάρσκι πιστώθηκε ακόμη μία επέμβαση σε κοντινό πλασέ του Οσιμεν και η αναμέτρηση ξεκίνησε ουσιαστικά από την αρχή.

Η κόπωση αλλά και η ποιότητα των γηπεδούχων οδήγησαν στο τελικό 3-1
Με αυτά τα δεδομένα μπήκαμε στην τελική ευθεία της αναμέτρησης, όπου όλα κρέμονταν σε μία κλωστή. Ο ΠΑΟΚ με την είσοδο του Τισουντάλι θέλησε να βάλει «φρέσκα» πόδια στη γραμμή κρούσης του, αλλά βέβαια την ίδια στιγμή ας μην ξεχνάμε πως απέναντί του βρίσκονταν μία ομάδα με πάρα πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ και σούπερ σταρ στη σύνθεση της, που για παράδειγμα είχε έναν παίκτη όπως ο Ικάρντι στον πάγκο; Γιατί; Για να παίζει βασικός ο Οσιμεν που το ετήσιο συμβόλαιό του υπολογίζεται περίπου στα εννέα εκατομμύρια ευρώ. Αυτό από μόνο του «λέει» πολλά.

MVP: Οι Οσιμέν και Κοτάρσκι. Ο 26χρονος φορ της Γαλατά ήταν «μέσα» και στα δύο της γκολ, καθώς από δική του κεφαλιά η μπάλα βρήκε στον Μπάμπα για το 1-0 και με ανάλογο τρόπο βρήκε τον Γιουνούς για το 2-1. Ο Κροάτης πορτιέρε του ΠΑΟΚ από την πλευρά του «φώναξε» παρών όποτε χρειάστηκε και έκανε ορισμένες επεμβάσεις που αντιστοιχούν σε γκολκίπερ τεράστιας κλάσης.

Στο ύψος του: Ο Γιουνάι, γκολκίπερ της Γαλατά, έκανε την επέμβαση του πρώτου ημιχρόνου στη φάση του 45’ και απέναντι από τον Κωνσταντέλια. Αν εκεί γίνονταν το 0-1, τώρα ίσως και να μιλάγαμε/γράφαμε - το πιο πιθανό θα ήταν αυτό - για άλλο ματς. Ο Οζντόεφ από τον ΠΑΟΚ έκανε ίσως - με γνώμονα και την αξία του αντιπάλου - το κορυφαίο του ματς με τη φανέλα του Δικεφάλου.

Η «γκάφα»: Στη φάση του 2-1 η άμυνα του ΠΑΟΚ απώλεσε την αυτοσυγκέντρωσή της, δεν βγήκαν τα μαρκαρίσματα όπως έπρεπε και οι γηπεδούχοι πήραν δύο κεφαλιές, ενώ παράλληλα ο σκόρερ της Γιονούς σούταρε αμαρκάριστος.

Ετσι φτάσαμε στο 76’ όπου οι γηπεδούχοι «έπαιξαν βόλεϊ» στα καρέ του Δικεφάλου, πήραν δύο κεφαλιές και ο Γιονούς με μία «βολίδα» «έγραψε» το 2-1 για λογαριασμό τους.. Από εκεί και πέρα και μέχρι το φινάλε (90’+5’) οι Θεσσαλονικείς το «πάλεψαν», ο Λουτσέσκου ανακάτεψε την τράπουλα, βρήκαν ένα επικίνδυνο σουτ με τον Οτο (90΄+1’), όμως δεν κατάφεραν να «απαντήσουν».

Κάτι η κόπωση σε συνάρτηση με την ποιότητα των αντιπάλων του δεν του επέτρεψαν να «ξαναμπεί» στο ματς και σα να μην έφτανε αυτό, ο Ικάρντι που είχε έρθει από τον πάγκο έστειλε με ωραίο πλασέ στο τελευταίο λεπτό την μπάλα στα δίχτυα και διαμόρφωσε το μετέπειτα τελικό 3-1.

Το «στραγάλι»: Εκανε λάθη ο ρέφερι Ερνάντεζ, όμως σε γενικές γραμμές εκείνος και οι βοηθοί δεν υπέπεσαν σε κάποιο σοβαρό.

Το «ταμείο» του Gazzetta: Ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε άκρως ανταγωνιστικός, απέναντι σε μία ομάδα που διαθέτει αστέρες που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ. Θα μπορούσε να πάρει κάτι στην Κωνσταντινούπολη καθώς έβγαλε φάσεις και αρκετές φορές του έλειψε η τελική πάσα. Την ίδια στιγμή δέχθηκε γκολ που δεν το αντιπροσωπεύουν. Ο Ράζβαν Λουτσέσκου χαρακτήρισε το πρώτο και το τρίτο «αφελή». Ετσι είναι η μπάλα και παρά την ήττα του με 3-1 άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Γαλατάσαραϊ: Γκιουνάι, Αϊχάν (Γιέλερ 84’), Σάντσες, Μπαρνακτσί, Τζέικομπς, Τορέιρα, Σάρα, Γιλμάζ (Μπατσουαγί 88’), Μέρτενς (Ντεμιρμπάι 78’), Ακγκούν (Κουτλού 88’), Οσιμέν (Ικάρντι 78’).

ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Ότο, Κεντζιόρα, Κόλεϊ, Μπάμπα, Καμαρά (Μπακαγιόκο 81’), Οζντόεφ (Σβαμπ 76’), Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας (Ντεσπόντοφ 76’), Τάισον, Τσάλοφ (Τισουντάλι 70’).

gazzetta.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos