«Είμαστε έτοιμοι», δηλώνει ο Μακρόν για τους Ολυμπιακούς: Την Παρασκευή η Τελετή Εναρξης, μεταμορφώνεται το Παρίσι Κύριο

22 Ιουλίου 2024 15:48
29 φορές

To Παρίσι ετοιμάζεται για τη μεγάλη του στιγμή. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 σηκώνουν αυλαία την Παρασκευή με μια -όπως αναμένεται- εντυπωσιακή Τελετή Εναρξης.

Το απόγευμα της Παρασκευής τα βλέμματα όλου του πλανήτη θα στραφούν στο Παρίσι. Στην καρδιά του Παρισιού, τον Σηκουάνα, αφού για πρώτη φορά η Τελετή Εναρξης δεν θα γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά στην καρδιά της πόλης. Εν προκειμένω στο Παρίσι στον Σηκουάνα. Με σύνθημα «Ανοιχτοί Αγώνες».

Η Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που φαίνεται σε αυτή την εικονική απεικόνιση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι διοργανωτές, θα σπάσει την παράδοση.


Το πώς θα είναι η Τελετή Εναρξης κρατείται σαν επτασφράγιστο μυστικό. Είναι πιθανό να εμφανιστεί η σταρ της R&B Aya Nakamura, όπως είναι πιθανό ένα αφιέρωμα στον καθεδρικό ναό της Notre-Dame. Οι λεπτομέρειες ωστόσο έχουν κρατηθεί ως επί το πλείστον μυστικές.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, περίπου 6.000-7.000 αθλητές πρόκειται να διανύσουν μια διαδρομή έξι χιλιομέτρων (τεσσάρων μιλίων) στον ποταμό Σηκουάνα από τη γέφυρα Austerlitz στα ανατολικά μέχρι τον Πύργο του Άιφελ, με 85 φορτηγίδες και βάρκες.

Αναμένεται ότι έως και 500.000 άνθρωποι θα παρακολουθήσουν την Τελετή Εναρξης, από ειδικά κατασκευασμένες κερκίδες, όπου τα εισιτήρια έχουν πωληθεί έως και 2.700 ευρώ, ως τις όχθες του ποταμού δωρεάν και από τα μπαλκόνια και τα διαμερίσματα με θέα.

«Η διοργάνωση μιας τελετής στον Σηκουάνα δεν είναι ευκολότερη απ' ό,τι σε ένα στάδιο… αλλά έχει περισσότερη δύναμη», δήλωσε ο επικεφαλής διοργανωτής Tony Estanguet στο AFP νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

H Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων κατά μήκος του Σηκουάνα:

sikouanas

Λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας της παρέλασης, δεν έχει γίνει ποτέ πλήρης πρόβα. Άλλη μια πρωτοτυπία!

Το σόου έχει σχεδιαστεί από τον θεατρικό σκηνοθέτη Thomas Jolly.

Έφερε στο πλευρό του μια δημιουργική ομάδα που περιλαμβάνει τη σεναριογράφο της γαλλικής τηλεοπτικής σειράς «Call My Agent», Fanny Herrero, καθώς και τη συγγραφέα μπεστ σέλερ Leila Slimani και τον διάσημο ιστορικό Patrick Boucheron.

Η παράσταση, γράφει το France 24, έχει χωριστεί σε 12 διαφορετικά τμήματα και θα συμμετάσχουν 3.000 χορευτές, τραγουδιστές και διασκεδαστές που έχουν τοποθετηθεί στις δύο όχθες του ποταμού, στις γέφυρες και στα κοντινά μνημεία.

Ένα αφιέρωμα στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει, ενδεχομένως με χορευτές στις σκαλωσιές του.

Ξεκινώντας στις 20:30 ώρα Ελλάδος, 19:30 τοπική ώρα, τα δύο τρίτα της τελετής θα πραγματοποιηθούν στο φως της ημέρας, στη συνέχεια στο σούρουπο -ο Jolly ελπίζει σε ένα από τα εντυπωσιακά καλοκαιρινά ηλιοβασιλέματα του Παρισιού- και θα ολοκληρωθεί με ένα σόου φωτός.

Η μουσική θα είναι ένα μείγμα από κλασική μουσική, παραδοσιακό «chanson francaise», καθώς και ραπ και electro.

Η σταρ της R&B Aya Nakamura, όπως γράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ, είναι δεδομένο ότι θα εμφανιστεί παρά τις επικρίσεις από ακροδεξιούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένης της Μαρίν Λεπέν, η οποία υποστήριξε ότι μια εμφάνισή της θα «ταπείνωνε» τη Γαλλία.

Οι Γάλλοι σούπερ σταρ του electro, Daft Punk, δήλωσαν ότι απέρριψαν την πρόσκληση να παίξουν, ενώ ο Γάλλος DJ David Guetta, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, έχει παραβλεφθεί - προς μεγάλη του ενόχληση.

Ποιο θα είναι το μήνυμα της Τελετής Εναρξης;
Κληθείς να συνοψίσει το μήνυμά του την περασμένη εβδομάδα, ο Jolly είπε ότι το μήνυμα της Τελετής Εναρξης θα είναι η «αγάπη».

Παρά τον κίνδυνο να ενοχλήσει τους συντηρητικούς, δήλωσε ότι το έργο του θα είναι ένας εορτασμός της πολιτιστικής, γλωσσικής, θρησκευτικής και σεξουαλικής ποικιλομορφίας στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν μαζί μέσα σε αυτή την ποικιλομορφία, αυτή τη διαφορετικότητα, είναι πολύ περισσότεροι, αλλά κάνουμε λιγότερο θόρυβο», δήλωσε στο AFP.

«Η ομάδα του Jolly είναι, επίσης, επιφυλακτική ως προς τον υπερτονισμό της ιστορικής συμβολής της Γαλλίας στην ανάπτυξη της δημοκρατίας και της έννοιας των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων χάρη στους φιλοσόφους του Διαφωτισμού και στην Επανάσταση του 1789», γράφει το France 24 και προσθέτει: «Και μην περιμένετε ένα τρίωρο αφιέρωμα στο γαλλικό μεγαλείο να συναγωνιστεί την εθνικιστική μεγαλοπρέπεια που είδαμε στους Αγώνες του Πεκίνου το 2008. ''Η τελετή έναρξης στο Πεκίνο το 2008 ήταν ακριβώς αυτό που δεν θέλαμε να κάνουμε'', δήλωσε η Boucheron στη Le Monde».

Ο Thomas Jolly έχει αφήσει έντονα να εννοηθεί ότι ένα υποβρύχιο θα μπορούσε να αναδυθεί από τα νερά του Σηκουάνα κάποια στιγμή. «Έχετε τον ουρανό, έχετε γέφυρες, έχετε νερό, έχετε όχθες, έχετε τόσο πολύ χώρο για να κάνετε ποίηση», δήλωσε ο Jolly στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα. «Γιατί λοιπόν όχι και κάτω από το ποτάμι;».

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Η τελετή έχει προκαλέσει συναγερμό στη γαλλική αστυνομία από τότε που αποκαλύφθηκε το 2021, λόγω της δυσκολίας να διασφαλιστεί η παρουσία τόσο πολλών ανθρώπων σε μια τόσο μεγάλη αστική περιοχή.

Περίπου 45.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα βρίσκονται σε υπηρεσία, σε ένα Παρίσι που, όπως γράψαμε και εδώ πριν μερικές ημέρες, λίγο πριν την έναρξη των Αγώνων μοιάζει άδειο. Οι ντόπιοι έχουν εγκαταλείψει για να κάνουν τις διακοπές τους κάπου με ησυχία και έχουν παραδώσει την πόλη τους στους τουρίστες που θα έρθουν να απολαύσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μακρόν: Είμαστε έτοιμοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

macro olimpiako xorio athlites.jpg
Ο Εμανουέλ Μακρόν πάλι, σήμερα, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι όλα είναι «έτοιμα» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ολυμπιακό Χωριό των αθλητών, που βρίσκεται στο Σεν Ντενί, στη βόρεια πλευρά της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε έτοιμοι σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, στα εγκαίνια του αστυνομικού και του πυροσβεστικού τμήματος στο Ολυμπιακό Χωριό.

«Εάν μπορούμε να είμαστε συλλογικά υπερήφανοι για τη χώρα, είναι επειδή κάνετε αυτή τη θυσία», είπε ο Μακρόν στους αστυνομικούς και στους πυροσβέστες, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη (26 Ιουλίου - 11 Αυγούστου).

Ο Εμανουέλ Μακρόν συμμετείχε το πρωί σε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, για τον απολογισμό των πιο εμπιστευτικών στοιχείων ασφαλείας για την Τελετή Εναρξης.

emanuel macron pirosvestes.jpg

«Εργαζόμαστε χρόνια τώρα για αυτούς τους Αγώνες και βρισκόμαστε στην αρχή μιας αποφασιστικής εβδομάδας που θα δούμε την Τελετή Εναρξης την Παρασκευή και μετά την Ολυμπιάδα που θα διεξαχθεί στο Παρίσι. Είναι ο καρπός μιας τεράστιας δουλειάς που άλλαξε βαθιά την επικράτεια, ιδιαίτερα το διαμέρισμα του Σεν-Σαιν-Ντενί, στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επεσήμανε την «κληρονομιά» των Ολυμπιακών Αγώνων για αυτές τις περιοχές, χάρη στις πολυάριθμες υποδομές που θα μείνουν μετά τους αγώνες: «Θα επιστρέψω μετά τους Αγώνες για να δω τι σας άφησαν και να δω τη ζωή που θα έχει αλλάξει».

Πριν γευματίσει με τους Γάλλους αθλητές, ο Μακρόν χαιρέτησε τους εθελοντές «στην καρδιά του Ολυμπιακού Χωριού», τονίζοντας: «Η Γαλλία είναι πολύ υπερήφανη που φιλοξενεί αυτούς τους Αγώνες. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που μας επιτρέψατε να καλωσορίσουμε τον κόσμο».

Πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι
Όπως ανακοίνωσε και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, το Παρίσι είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί να είναι δρακόντεια.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, 30.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας σε καθημερινή βάση, ενώ τις ημέρες αιχμής ο αριθμός αυτός θα φτάνει τους 45.000. Παράλληλα, θα υπάρχουν πάνω από 20.000 φρουροί ασφαλείας σε συγκεκριμένα πρόσωπα και σε αποστολές.10.000 στρατιώτες της δύναμης «Sentinelle» θα συμμετέχουν σε αυτή την ασπίδα ασφαλείας.

parisi olympiakoi agwnes astynomia.jpg
Αποστολή των ανδρών και γυναικών των ομάδων ασφαλείας είναι να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια, τρομοκρατική απειλή, ακόμα και κυβερνοεπιθέσεις.

Παράλληλα, στους δρόμους του Παρισιού θα τοποθετηθούν περισσότερα από 40.000 κιγκλιδώματα, καθώς θα δημιουργηθούν περίμετροι ασφαλείας που απαγορεύουν κάθε πρόσβαση στον Σηκουάνα.

kagkela sikouanas.jpg
Ενδεικτικό είναι πως μέχρι το τέλος της τελετής έναρξης, μόνο οι κάτοικοι, μόνιμοι ή προσωρινοί, καθώς και οι εργαζόμενοι που θα έχουν προμηθευτεί το ειδικό πάσο των αγώνων, το οποίο εκδίδεται ηλεκτρονικά, αλλά και με την επίδειξη της ταυτότητας, θα έχουν πρόσβαση στις προκυμαίες του Σηκουάνα.

Μια ευρύτερη περιοχή, η οποία ονομάζεται πλέον «κόκκινη περίμετρος», οριοθετεί μια ζώνη όπου η κυκλοφορία των οχημάτων περιορίζεται επίσης μόνο για τους διαπιστευμένους οδηγούς. Οι περιπολίες των αστυνομικών θα είναι εκατοντάδες, ενώ όποτε κριθεί απαραίτητα θα κλείνουν και σταθμοί του μετρό.

Ο μηχανισμός ασφαλείας που έχει στηθεί στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι, αναμφίβολα, ο μεγαλύτερος που έχει αναπτυχθεί ποτέ στη Γαλλία σε περίοδο ειρήνης.

Τα γραφιστικά για την Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 του Παρισιού θα γίνει στον Σηκουάνα. Στο επίσημο site της διοργάνωσης πριν αρκετό καιρό είχαν ανεβάσει τα παρακάτω γραφιστικά του Florian Hulleu. Θα είναι έτσι; Κανείς δεν ξέρει, αλλά η Παρασκευή είναι κοντά...

olympiakoi agones parisi 2024.jpg

olympiakoi agones 2024.jpg

agones parisi 2024.jpg

agones parisi 2024 4.jpg

olympiakoi agones paris 2024.jpg

 

olympiakoi agones parisi 2024 5.jpg

olympiakoi agones parisi 2024 6.jpg

olympiakoi agones paris sikouanas 2024.jpg

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos