×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Αντιμέτωποι με ποινές έως και ισόβια οι "64" της Siemens

10 Μαρτίου 2015 10:43

Με βαριές κατηγορίες, που επισύρουν μέχρι ισόβια κάθειρξη, παραπέμπονται να δικαστούν σε δίκη, για το σκάνδαλο της Siemens, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, εξήντα τέσσερις κατηγορούμενοι, εκ των οποίων δεκαεπτά είναι Γερμανοί.


Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο καταζητούμενος Mιχάλης Χριστοφοράκος και το πρώην στέλεχος της Siemens Φόλκερ Γιουνγκ.Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που τους παρέπεμψε, τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να λογοδοτήσουν είναι δωροδοκία και νομιμοποίηση προιόντων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και οι καταζητούμενοι πρώην ισχυροί άνδρες της ελληνικής Siemens Mιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας και Πρόδρομος Μαυρίδης, εκ των οποίων οι δύο πρώτοι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, καθώς επίσης και ο Θόδωρος Τσουκάτος.

Επίσης στον κύκλο των κατηγορουμένων συγκαταλέγονται πρώην μεγάλα στελέχη της γερμανικής εταιρείας, όπως οι Καρλ Φρίντριχ Φον Πίρερ και Φόλκερ Γιουνγκ. Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αριθμεί 3.368 χιλιάδες σελίδες, ενώ υιοθετεί την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Γαληνού Μπρυ.

Από τους συνολικά εξήντα τέσσερις κατηγορουμένους, που θα καθίσουν στο εδώλιο, οι δεκαεννέα είναι πρώην στελέχη της Siemens και δεκατέσσερις είναι πρώην στελέχη του ΟΤΕ και παραπέμπονται για το σκάνδαλο με τις παράνομες πληρωμές στη σύμβαση με τα ψηφιακά τηλέφωνα του ΟΤΕ.

Επίσης, άλλοι οκτώ είναι υπάλληλοι εταιρείας συμβούλων, ενώ οι υπόλοιποι είκοσι δύο εμπλέκονται σε εταιρείες, οι οποίες διακίνησαν τα χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens, ενω παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος η σύζυγος του καταζητούμενου πρώην στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα, Μάρθα, σε αντίθεση με τις τρεις κόρες της, που απαλλάχτηκαν.

Επιπλέον δώδεκα κατηγορούμενοι, που φέρονται να έχουν περιφερειακή ανάμειξη, απαλλάχτηκαν από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, ενώ δεκαεννέα κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν επίσης για μικρότερες πράξεις ενεργητικής δωροδοκίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Παραγραφή
Τέλος για όλους τους κατηγορουμένους έπαψε οριστικά η δίωξη για την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης λόγω παραγραφής.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση Siemens υπήρξε για οκτώ χρόνια αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ενώ η προκαταρκτική έρευνα, που ξεκίνησε από τον σημερινό οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και συνεχίστηκε στην ανάκριση από την εφέτη ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα, διήρκεσε σχεδόν εννέα χρόνια, από το 2006 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το βούλευμα, η ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στο ποσόν των 69.942.441 ευρώ, που φέρεται να ταυτίζεται με τις μίζες που δόθηκαν προς αξιωματούχους του ελληνικού Δημοσίου. Από αυτά, μόνον ένα μέρος εντοπίστηκε, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν σε άγνωστους αποδέκτες.

Σκοπός των δωροδοκιών, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ήταν «να επιτευχθεί η κατάρτιση της προγραμματικής συμφωνίας 8002 του ΟΤΕ, χωρίς πάντως να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες του Οργανισμού».

Επίσης κατά το στάδιο υλοποίησης της συμφωνίας «διακινήθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά από τα ταμεία της Siemens AG και ειδικότερα από τον τομέα τηλεπικοινωνιών της εταιρείας (ICN) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων του ΟΤΕ».

ΒΟΥΛΕΥΜΑ
Η λίστα και οι κατηγορίες

Κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι οι: Πρόδρομος Μαυρίδης, Χρήστος Καραβέλας, Ηλίας Γεωργίου, Μιχάλης Χριστοφοράκος, Εμμανουήλ Σταυριανός, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Φόλκερ Γιουνγκ, Καρλ Φρίντριχ Φον Πίρερ, Χάιντ Γιοχίμ Νοϊμπίρκερ (αυτοκτόνησε δεν έχει προσκομιστεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου), Ρόλαντ Κοχ, Τόμας Γκάνσβιντ, Χανς Γουόλτερ Μπερνσάου, Μάικλ Κουτσενρόιτερ, Ράινερ Νίντλε, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Ρούντολφ Βόλφγκανγκ, Χάιντς Βόλφγκανγκ Ερνστ Κάιλ φον Γιάγκεμαν, Φρανς Γιόζεφ Ρίχτερ, Λούντβιχ Αντον Χάινεριχ.

Επίσης για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος οι: Γιώργος Σκαρτέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Παναγιώτης Βεργής, Δημήτρης Κόκκινος, Σωτήρης Τζούμας, Κωνσταντίνος Γκόγκας, Νικόλαος Νίντος, Γιώργος Καραπλής, Νικόλας Μανασής, Γεώργιος Αργυρόπουλος, Δημήτρης Γυφτόπουλος, Δημήτρης Κουβάτσος, Γεώργιος Αυλωνίτης, Παναγιώτης Νικάκης.

Για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία οι Μάνφρεντ Μπρίντε, Γεώργιος Γεργιαννάκης, Γεώργιος Ναούμ, Ευάγγελος Μαρκόπουλος, Σπυρίδων Ταράζης, Αλέξανδρος Καλουτάς, Πολυξένη Παλαιογιώργου, Παντελεήμων Καρακωστας.

Για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία οι: Παναγιώτα Κοκκίνου, Θεόδωρος Τσουκάτος, Ηλίας Πιταούλης, Γεώργιος Γενναίος, Φώτης Γενναίος, Κωνσταντίνος Βόσσος, Θεόδωρος Βόσσος, Στυλιανός Βίος, Σοφία Αραβοσίτα, Ευδοκία Μίχα, Παναγιώτης Παπούλιας, Βενετία Τερζάκη, Παναγιώτης Χαραμής, Γεώργιος Χριστογιάννης.

Για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα οι: Γεώργιος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας, Σταύρος Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης, Φάνης Λυγινός, Ζαν Κλοντ Οσβαλντ. Και η Μάρθα Δημητριάδη - Καραβέλα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με το βούλευμα και κατά το κατηγορητήριο από τις προμήθειες που κατευθύνονταν στη χώρα μας «το 8% πήγαινε σε στελέχη του ΟΤΕ και το 2% στην πολιτική».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos