×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Υπουργείο Υγείας-Καλύπτουν θέσεις με παράταση ειδικευόμενων

11 Μαρτίου 2015 10:13

«Ενεση» ιατρικού δυναμικού επιχειρεί το υπουργείο Υγείας με την παράταση της θητείας των ειδικευόμενων γιατρών.


Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών κάνει λόγο για ανάγκη πρόσληψης 1.500 γιατρών και 2.500 νοσηλευτών μέσα στο 2015.
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, παρατείνεται η θητεία των ειδικευόμενων -εφόσον το ζητήσουν- μέχρι να καλυφθεί η θέση τους από άλλο γιατρό. Λόγω γραφειοκρατίας, οι θέσεις έμεναν κενές έως και έξι μήνες. Με την απόκτηση της ειδικότητάς του, ο γιατρός εγκατέλειπε το νοσοκομείο. Η θέση προκηρυσσόταν, αλλά αργούσε να καλυφθεί.

Ο κ. Ξανθός έστειλε χθες σχετική εγκύκλιο στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) με την οποία τονίζει ότι ο γιατρός μπορεί πλέον να παραμείνει στη θέση του, με τις ίδιες αποδοχές και μέχρι την υπογραφή της σύμβασης από τον επόμενο ειδικευόμενο που θα καλύψει την οργανική του θέση:

«Στις περιπτώσεις που με τη λήξη της θητείας του ειδικευομένου ιατρού παραμένει κενή η οργανική του θέση, είναι δυνατόν, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου, που εγκρίνεται από τον διοικητή ή πρόεδρο του οικείου νοσοκομείου, να παραμείνει σε αυτήν και μετά τη λήξη της σύμβασής του με το νοσοκομείο», αναφέρεται στην εγκύκλιο. Ο κ. Ξανθός έχει γίνει αποδέκτης αναφορών για σοβαρά κενά σε μεγάλα και περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Εκτιμάται ότι από τις 10.000 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών όλης της χώρας, οι 3.000 είναι κενές.

Στοιχεία
Πρόσφατα στοιχεία των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» κάνουν λόγο για 70 κενές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται πέντε θέσεις αναισθησιολόγων, εννέα θωρακοχειρουργών, πέντε κυτταρολόγων, τρεις πυρηνικών γιατρών, τρεις ουρολόγων, δέκα βιοπαθολόγων, εννέα παθολόγων, έντεκα χειρουργών, δύο αιματολόγων, έξι καρδιολόγων και πέντε εντατικολόγων.

Τεράστια προβλήματα -λόγω έλλειψης ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών- αντιμετωπίζουν πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, με κρίσιμες μονάδες τους να οδηγούνται σε κλείσιμο. Στο Νοσοκομείο Αγρινίου έκλεισε η Καρδιολογική κλινική. Υπάρχει κίνδυνος και για τον τεχνητό νεφρό, ενώ η εφημερία της Παιδιατρικής καλύπτεται (μερικώς) με παιδίατρο από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και στην Παιδιατρική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Δράμας υπηρετούν πέντε γιατροί σε δέκα προβλεπόμενες θέσεις. Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου πραγματοποιούνται μόνον επείγουσες επεμβάσεις, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κάνει λόγο για ανάγκη πρόσληψης 1.500 γιατρών και 2.500 νοσηλευτών μέσα στο 2015, προκειμένου να μπορέσουν τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν στοιχειωδώς.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos