×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σύγχυση για τον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων

05 Απριλίου 2013 13:46

Παραμένει ασαφής ο τρόπος φορολόγησης των ακινήτων το 2013 εξαιτίας τόσο των θέσεων του υπ. Οικονομικών για μία μικρή μείωση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων όσο και της αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, που κάνει

λόγο για αφορολόγητο όριο, προοδευτική κλίμακα και διεύρυνση της φορολογικής βάσης από το τρέχον έτος.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στο υπ. Οικονομικών επιθυμούν τη διατήρηση του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) όχι μόνο γιατί πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και διότι τα έσοδα θα είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι εάν εφαρμοζόταν ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Το σχέδιο με τη διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ και το 2013 με μικρές μειώσεις παρουσιάστηκε χθες στην τρόικα, η οποία θα αξιολογήσει τα στοιχεία προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι προτεινόμενες αλλαγές θέτουν σε κίνδυνο τα προβλεπόμενα έσοδα ή, αντίθετα, με την υπερ-απόδοσή τους καλύπτονται αποκλίσεις σε άλλους τομείς. Στο σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών περιλαμβάνεται και η φορολόγηση των αγροτεμαχίων από το 2013. Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου υποστηρίζουν ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν θα προλάβουν το τρέχον έτος να υπολογίσουν τον φόρο στα αγροτεμάχια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που παρουσίασε χθες το οικονομικό επιτελείο στους επικεφαλής της τρόικας προβλέπει:

Την οριζόντια μείωση κατά 10-15% των συντελεστών (που εφαρμόζονται στις τιμές ζώνης) για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ. Το ειδικό τέλος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών επί τον συντελεστή που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης των ακινήτων επί τον συντελεστή προσαύξησης. Π.χ. για τον υπολογισμό του τέλους, ένα ακίνητο με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ το τ.μ. έχει σήμερα συντελεστή 6. Εφόσον αυτός μειωθεί κατά 15%, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 5,1.

Στην περίπτωση που πρόκειται για ακίνητο 16 ετών 100 τ.μ., ο φόρος ανέρχεται σήμερα στα 660 ευρώ. Με τη μείωση του συντελεστή ο φόρος θα ανέλθει στα 561 ευρώ τ.μ.

Η μείωση να αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξαιρέτως της αξίας των ακινήτων τους. Εναλλακτικά, σχεδιάζεται η μείωση του ΕΕΤΗΔΕ να αφορά μόνο τα ακίνητα με τιμή ζώνης έως 2.000 ευρώ το τ.μ.

Τη διόρθωση των συντελεστών που εφαρμόζουν αρκετοί δήμοι για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ. Από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούν χαμηλότερους συντελεστές για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους, με αποτέλεσμα να προκύπτει σημαντική απώλεια εσόδων. Επίσης, ορισμένοι δήμοι δεν επιβάλλουν σήμερα καθόλου το ΕΕΤΗΔΕ σε διάφορα ακίνητα. Παράγοντες του υπ. Οικονομικών τονίζουν ότι σχεδόν όλοι οι δήμοι δίνουν στοιχεία που δεν έχουν σχέση με την πραγματικά τ.μ. που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Μάλιστα, αναφέρουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τη διαφορά που θα προκύψει από τον λάθος υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ.

Από αύξηση του συντελεστή για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το Δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ. Πρόκειται για παλαιές μισθώσεις του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο δεν πληρώνει δημοτικά τέλη, με αποτέλεσμα να μην επιβάλλεται παρατύπως και το ΤΑΠ, αλλά και το ΕΕΤΗΔΕ. Στις νεότερες μισθώσεις, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνουν τα ακίνητά τους στο Δημόσιο πληρώνουν κανονικά και το ΤΑΠ και το ΕΕΤΗΔΕ.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos