×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία ή κατάσχεση

09 Αυγούστου 2013 10:54

Ενα μήνα μετά τη βεβαίωσή τους. Σκέψεις για αφαίρεση συντάξιμων ετών.

Της Χριστίνας Κοψίνη

Eντός μηνός από τη βεβαίωσή τους και μέσα σε 20 ημέρες από την αποστολή ατομικής ειδοποίησης στον οφειλέτη θα διεκδικούν ασφαλιστικά Ταμεία τις οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές που υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ. Το σήμα προς τα ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία θα λογοδοτούν πλέον για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στο ειδικό Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) εστάλη με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αμέσως μετά την αποσαφήνιση της νέας δυνατότητας που έχουν οι υπόχρεοι για ρύθμιση και των οφειλών του 2013 που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τον Ιούνιο σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Στο πλαίσιο έναρξης λειτουργίας του ΚΕΑΟ, στο οποίο η κυβέρνηση δίδει μεγάλη σημασία, το υπουργείο Εργασίας ζήτησε από τα Ταμεία να μεταβιβάσουν τους φακέλους με τις οφειλές άνω των 5.000 ευρώ προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία με ενοποιημένες διαδικασίες. Κατά προτεραιότητα το θέμα αφορά το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ και δευτερευόντως τον ΟΓΑ και το ΕΤΕΑ, αφού προηγουμένως επιλύσουν τα μηχανογραφικά προβλήματά τους.

Η μετάβαση σε ένα νέο πιο αποτελεσματικό και μεσοπρόθεσμα ενοποιημένο με το υπουργείο Οικονομικών σύστημα είσπραξης και ελέγχου των εισφορών, σε συνδυασμό και με τις προειδοποιητικές επιστολές προς τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, έχει οδηγήσει σε αναστάτωση εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς προβλέπονται πολύ αυστηρές προθεσμίες πριν δρομολογηθεί η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων από το Κέντρο.

Πάνω από το 70% των οφειλετών χρωστά ποσά άνω των 5.000 ευρώ, παρόλο που το 75% των ασφαλισμένων του Ταμείου εντάσσεται στους «μικροοφειλέτες» για ποσά έως 20.000 ευρώ. Συνολικά οι ενεργοί οφειλέτες του Ταμείου ανέρχονται σε 395.000 και οφείλουν συνολικά 7 δισ. ευρώ

Πάντως στο υπουργείο Εργασίας μελετούν διάφορες προτάσεις προκειμένου να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα χωρίς να οδηγηθούν εκτός συστήματος οι κατ' εξοχήν μικρές επιχειρήσεις που δηλώνουν αδυναμία και κατ' αυτόν τον τρόπο χάνουν και το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Μία από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι για να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι αφορά τη δυνατότητα ακόμη και αντικατάστασης της οφειλής παλαιότερων χρόνων με αφαίρεση κάποιων συντάξιμων χρόνων. Η πρόταση μπορεί να ηχεί ακραία, αλλά εάν ο ΟΑΕΕ δεν επιλύσει το πρόβλημά του και δεν βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά, θεωρείται βέβαιο ότι το 2014 θα υπάρξει πρόβλημα οριζόντιων μειώσεων στις συντάξεις.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos