×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ανάστατοι μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ οι κάτοικοι της Φθιώτιδας

08 Αυγούστου 2013 06:20


Ανάστατοι εξακολουθούν να είναι οι κάτοικοι της Φθιώτιδας, όπου λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης σημειώθηκε σεισμός 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στην Αμφίκλεια.

Οι επιστήμονες αποσυνδέουν το σεισμικό γεγονός από το ρήγμα της Αταλάντης, παρακολουθούν όμως με προσοχή το φαινόμενο, καθώς ακολούθησαν πάνω από 60 μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν μεγέθους 4,7 Ρίχτερ. Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί στα χωριά της Αμφίκλειας αλλά και στο Ρεγγίνι των Καμένων Βούρλων.

Το επίκεντρο του σεισμού που είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, εντοπίζεται σε απόσταση 121 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χιλιομέτρων ανατολικά της Αμφίκλειας.

Όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι, ο σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης, είναι μία παράλληλη τάφρος, ενώ και τα προηγούμενα χρόνια η περιοχή της Αμφίκλειας έδωσε ανάλογες δονήσεις.

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται ιδιαίτερα καθησυχαστικοί για την εξέλιξη του φαινομένου, ωστόσο ένας ισχυρός μετασεισμός 4,7 Ρίχτερ, που καταγράφηκε λίγο πριν από τις 5.00 το απόγευμα, ανατροφοδότησε τον πανικό. Οι κάτοικοι των χωριών παραμένουν στις πλατείες και ορισμένοι από αυτούς προετοιμάζονται να περάσουν τη νύχτα τους είτε σε δημοτικά σχολεία που έχουν ανοίξει είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Σε περισσότερα από 300 σπίτια έχουν δηλωθεί ζημιές, αλλού μικρές και σε άλλα ιδιαίτερα σημαντικές. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δύο σπίτια που ήταν ακατοίκητα έχουν καταρρεύσει στο χωριό Δρυμαία της Αμφίκλειας και άλλο ένα έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στην Κάτω Τιθορέα.

Μάλιστα, στο τελευταίο την ώρα του σεισμού έμενε μέσα μια οικογένεια αλλοδαπών με ένα μικρό παιδί. Σύμφωνα με τους γείτονες βγήκαν μέσα από τα ερείπια μόνοι τους, μάζεψαν τα πράγματα τους και εξαφανίστηκαν. Παρά το γεγονός ότι τα σωστικά συνεργεία τους αναζητούσαν μέχρι αργά το απόγευμα, δεν μπόρεσαν να τους εντοπίσουν.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δήμοι της περιοχής, περίπου 150 κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές στον δήμο Μώλου - Αγίου Κων/νου και μάλιστα οι 80 από αυτές βρίσκονται στο χωριό Ρεγγίνι.

Στα χωριά της Αμφίκλειας έχουν προκληθεί ζημιές σε πάνω από 150 σπίτια, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες δεν βρίσκονται στην περιοχή και έτσι θα καθυστερήσει να αποτυπωθεί η συνολική εικόνα της κατάστασης.

Οι μηχανικοί του δήμου που έκαναν την πρώτη αυτοψία δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση των κτηρίων και σημειώνουν πως «δεν υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να λάβουμε έκτακτα μέτρα για να εκκενωθεί κάποια κατοικία».

Την ίδια στιγμή μηχανήματα των δήμων προσπαθούν να απομακρύνουν βράχους που έπεσαν εξαιτίας της σεισμικής δόνησης, σε διάφορους δρόμους.

Οι ειδικοί τονίζουν πως εφόσον οι σεισμολόγοι μιλούν για ύφεση του φαινομένου, «δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα» με τους μεγάλους βράχους που βρίσκονται ακριβώς πάνω από το χωριό Τιθορέα και στο παρελθόν είχαν αποκοπεί και είχαν «προσγειωθεί» μέσα σε δύο σπίτια.

Οι κάτοικοι της περιοχής όμως ανησυχούν καθώς, όπως λένε, έχουν αποκοπεί βράχοι από το βουνό και η πορεία τους προς το χωριό ανεκόπη χάρη στα δέντρα. Πάντως αναμένεται να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης όταν οι ειδικοί μπορέσουν να ανέβουν στο σημείο για την αυτοψία.

Οι συσκέψεις για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν διαδέχονται η μία την άλλη, έτσι ώστε να εντοπιστούν θέματα τα οποία έχουν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και έχουν σχέση ιδιαίτερα με τους κατοίκους εκείνους οι οποίοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πάνε στα σπίτια τους.

Στις περιοχές όπου επλήγησαν περισσότερο, μετέβησαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταϊκος, συνεργεία της πυροσβεστικής, της αστυνομίας αλλά και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και των κέντρων υγείας, χωρίς όμως να χρειαστούν να παρέμβουν.

Αργά το απόγευμα στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που έφθασε από την Αθήνα για να εκτιμήσει την κατάσταση και αύριο αναμένεται νέο κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης.

Στην περιοχή μετέβη επίσης πολυμελές κλιμάκιο μηχανικών του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, οι οποίοι προχώρησαν ακόμη και σε αυτοψίες όπου χρειάστηκε για να δώσουν τις πρώτες συμβουλές στους κατοίκους, αλλά και να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους μηχανικούς των δήμων στις αυτοψίες.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos